O zaštiti životne sredine ministarka sa Jasičanima, ali bez dela medija

Postavljeno: 23.03.2022

Prilikom ovonedeljne posete Kruševcu, ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović, potpisala je ugovor sa gradonačelnicom, Jasminom Palurović, o dodeli novih kanti i kontejnera za potrebe ovdašnjeg JKP. Sa meštanima Jasike razgovarala je o ekološkim problemima u ovom kraju, te značaju izgradnje Regionalnog centra za upravljanje otpadom u Srnju. Priliku da ministarku pitamo o zagađenju vazduha i neprijatnim mirisima kojima se ne zna uzrok, a na koje se Kruševljani žale već duže vreme nismo imali jer naša redakcija nije dobila poziv, niti je bila obaveštena o događaju na kome je ministarka učestvovala

O značaju izgradnje Regionalne deponije u Srnju, sa kojom će se otpočeti uskoro, a čime će biti rešen problem upravljanja komunalnim otpadom za grad Kruševac i opštine Varvarin, Brus, Ćićevac, Blace i Aleksandrovac, resorna ministarka razgovarala je sa meštanima Jasike. Sastanku sa građanima prisustvovala je i gradonačelnica, Jasmina Palurović.

– Za nas su regionalni i reciklažni centri izuzetno važni, jer je to ono što nedostaje Srbiji. Ovim projektom, za čije sufinanisiranje je prošle godine potpisan ugovor sa Nemačkom razvojnom bankom (KfW), omogućiće se izgradnja regionalnog centra po evropskim standardima. Ono što je takođe važno jeste kompletna sanacija nesanitarne deponije u Srnju- kazala je, kako je saopšteno na sajtu ministarstva, ministarka Irena Vujović.

Navela je da će u okviru projekta biti izgrađene i transfer stanice za pretovar otpada u lokalnim samoupravama koje gravitiraju ka centru, te da će kroz projekat biti obezbeđena i dodatna oprema.

– Uspostavljanje reciklažnog centra omogućiće primenu principa cirkularne ekonomije, kako bismo od otpada dobijali novu upotrebnu vrednost što je od suštinskog značaja za budućnost – rekla je ona.

 

O aktuelnim ekološkim problemima ministarka je u prostorijama mesne zajednice razgovarala sa meštanima Jasike, nakon čega su pomoćnik gradonačelnice za ekologiju Ivan Parezanović i predstavnici JKP govorili o trenutnom stanju deponije u Srnju, te benefitima izgradnje Regionalnog centra za upravljanje otpadom.

Meštani su se, kako smo naknadno uspeli da saznamo, uglavnom žalili na otpadne vode koje se trenutno izlivaju iz deponije bez prerade, što bi trebalo da bude rešeno izgradnjom Regionalnog centra, u okviru koga je predviđeno i postrojenje za preradu procednih u tehničku vodu.

Kako se u ovom trenutku ne radi primarna selekcija otpada javlja se i problem sa metanom i drugim štetnim gasovima, što takođe zagađuje životnu sredinu a, kako je na sastanku predočeno meštanima, i ovaj problem će biti rešen izgradnjom Regionalne deponije, kada će stara deponija na kojoj se sada skladišti kompletan otpad bez selekcije, biti u potpunosti zatvorena, na bezbedan način i uz poštovanje svih propisanih standarda.

Da Kruševac brižljivo priprema plansku i projektnu dokumentaciju za izgradnju Regionalnog centra, kazala je gradonačelnica, Jasmina Palurović. Podsetila je da je deponije Srnje projektovana da zadovolji komunalne potrebe za oko 200.000 ljudi iz šest opština Rasinskog okruga, u periodu od najmanje 20 godina. Vrednost projekta je oko 32 miliona evra, a istim je obuhvaćena izgradnja Regionalne deponije i Centra za upravljanje otpadom, nabavka kontejnera i posuda za iznošenje smeća.

Ministarka je projekte kojima Grad Kruševac konkuriše kod Ministarstva, pre svega iz oblasti energetske efikasnosti, ali i pošumljavanja, ocenila kao kvalitetne, podsetivši i na projekat koji je odobren OŠ „Stanislav Binički“ u Jasici, za zamenu kotla.

Tokom posete Kruševcu, sa gradonačelnicom Palurović ministarka je potpisala  ugovor o dodeli 63 plastična kontejnera i tri kante od po 240 litara, za potrebe ovdašnjeg Javnog komunalnog preduzeća.

Inače, poseta ministarke bila je ujedno i prilika da građani Kruševca dobiju makar obećanje da će se resorno ministarstvo uključiti u rešavanje problema neprijatnih mirisa koji Kruševljane skoro dve godine unazad svakodnevno guše u ranim jutarnjim i večernjim satima. Priliku da kao medij, koji je više puta do sada nadležnim inspekcijskim službama postavljao ovo pitanje, isto postavi ministarki, nismo imali jer o njenom dolasku od nadležnih službi nismo dobili obaveštenje niti poziv.

Foto: https://krusevac.ls.gov.rs/

D.P.

 

 

Ostale vesti

back-to-top