Novi sanitet za Hitnu pomoć

Postavljeno: 24.05.2022

Kruševačka Hitna pomoć dobila je novi sanitet, čime je nastavljen proces zanavljanja voznog parka, što treba da omogući bolje funkcionisanje te službe koja radi u okviru Doma zdravlja.

Reč je donaciji u okviru projekta „Hitan odgovor Republike Srbije na COVID-19“, a vrednost vozila je 5,3 miliona dinara.

– Sva vozila koja imamo, a imamo ih 12, starosti su do šest i po godina. Pre tri godine starost sanitetskih vozila bila je 12 godina, što znači da smo mi zanovili vozni park i da smo praktično, preko projekta „Dils“ („Pružanje unapređenih usluga na lokalnom nivou“) iz 2014/2015. godine, dobili devet sanitetskih vozila – rekla je  novinarima direktorka Doma zdravlja Kruševac, dr Marina Kostić, povodom preuzimanja pomenutog saniteta.

Da je ovo savremeno i kompletno opremljeno vozilo veoma značajno za funkcionisanje Hitne pomoći potvrđuje i podatak da ta služba godišnje na terenu obavi oko sedam hiljada pregleda te da, takođe, prevozi pacijente na mesta kontrola ili ih odvozi na različite vrste terapija i rehabilitacija.

 Pacijenti se iz Kruševca, prema rečima direktorke Kostić, prevoze u kliničke centre u Beogradu, Nišu, Kragujevcu, na VMA te u druge bolnice.

 -Kada je u pitanju rehabilitacija za naše korisnike, mi ih vozimo do Ribarske Banje i Sokobanje i vraćamo ih natrag, tako da je to za nas velika pomoć u ovom trenutku – objasnila je ona.

Domu zdravlja, kako je direktorka kazala odgovorajući na pitanje portala KruševacGrad, potrebni su EKG aparati, defibrilatori i ostala oprema koja se koristi u tekućem radu, a nadaju se da će, iako je broj saniteta sada optimalan, dobiti još jedno vozilo, jer za tim uvek postoji potreba.

Inače, služba Hitne pomoći je dostupna korisnicima 24 časa dnevno, tokom cele godine, u njoj je zaposlen 21 lekar, 30 medicinskih sestara i 21 vozač, a osim pomenutih oko sedam hiljada  pregleda na terenu, u ambulanti se obavi oko 17 hiljada pregleda godišnje.

J.A.

Ostale vesti

back-to-top