+381 64 812 51 81
Naslovna » Novi presek stanja : U Srbiji 249 zaraženih korona virusom

Novi presek stanja : U Srbiji 249 zaraženih korona virusom

Do danas (23. mart) do 15 časova , u Srbiji je registrovano ukupno 249 slučajeva COVID 19. Hospitalizovano je 125 osoba, a 16 je trenutno na respiratoru. Najmađi pacijent na respiratoru ima 35 a najstariji 80 godina- saopšteno je na danas održanoj konferenciji za novinare u Beogradu, na kojoj su o aktuelnoj epidemiološkoj situaciji govorili epidemiolog Predrag Kon, epidemiološkinja Darija Kisić Tepačević, zamenica direktora Instituta Batut i infektološkinja Ivana Milošević, zamenica direktora Klinike za infektivne i tropske bolesti KCS

Epidemilog Predrag Kon kazao je da je od trenutno 16 lica na respiratoru, dvoje  u KC Vojvodine, četvoro u KC Niš, dvoje u KC Kragujevac, osmoro u Klinici za infektivne i tropske bolesti KCS. Kazao jei to  da je trenutno 125 hospitalizovanih u celoj Srbiji- 11 u KC Vojvodine, 17 u KC Niš, devetoro u KC Kragujevac, 22 u Klinici za infektivne i tropske bolesti KCS, 57 u KBC Dragiša Mišović i devetoro na Pulmologiji.

Govoreći o kolegama iz Kine koji su došli u Srbiju kako bi našim lekarima pomogli u prevazilaženju novonastale situacije, Kon je kazao da je sa njima obavljen konstruktivan razgovor i savetovanje, gde su oni predstavili provonciju Hubej u kojoj su imali sličnu situaciju kao kod nas i uspeli da je reše za 29 dana.

Uporedili su situaciju jer je u pitanju sličan broj stanovnika kao u Srbiji i slična situacija jer su i oni imali importovane slučajeve, pa su nam prikazali mere koje su oni tada preduzeli. Itekako imali šta da naučimo – kazao je on, dodajući da su kineske kolege, između ostalog, stava da ne sme da postoje blage mere izolacije, te da dok se ne potvrdi da je neko pozitivan,  svaki potencijalno oboleli treba da ima zasebnu sobu.

Odgovarajući na pitanje  novinara koliko je opasno pričešće iz iste kašike, što se moglo ovih dana videti na društvenim mrežama, Kon je kazao da je pričešće u hrišćanstvu izuzetni značajno , te da mu je teško da govori o tome.

Godinama se priča o tome da li pričešće iz iste kašike  može da bude način prenošenja infekcije. Nikada se tu nećemo složiti i jasno je da će svaki epidemilog reći da je to rizik. Očekujemo od SPC i patrijarha da vrlo jasno daju uputstvo  svom sveštenstvu i vernicima – kazao je Kon.

Odgovarajući na pitanje novinara o značaju nošenja maski i stav kineskih  kolega po tom pitanju , Kon je kazao da je njihov stav svakako da se maske nose a da se naši stavovi po tom pitanju  menjaju u skladu sa tim ima li ili nema maski.

Preporučivati nešto u situaciji kada nema maski nije mudro, u najmanju ruku čak i bezobrazno. U trenutnoj situaciji ima smisla nositi maske u svakom zatvorenom prostoru, maska se svakako mora staviti i ako se približavate nekome na manje od dva metra, zbog svoje i bezbednosti  drugih – rekao je on.

O značaju nošenja maski svoj stav je iznela i epidemiološkinja Kisić Tepavčević, istakavši da maska kao opšta mera prevenencije ima svoju ulogu, ali jako ograničenu.

Neracionalno korišćenje maski u otvorenom prostoru za osobe bez ikakvih simtoma, ne samo da nema toliki značaj, već nije ni toliko efikasna, kako pokazuju neka istraživanja.  Recimo, ako bi osoba bila u nekom inkubacionom periodu i onda izbacivala prouzrokovače direktno u tu masku pa ponovo udisala sa te maske, na taj način bi povećala i infektivnu dozu – poručila je ona.

Kisić Tepaćević kazala je i to da je, zaključno sa jučerašnjim presekom, prosečan uzrast osoba kod kojih je potvrđen virus je 50 godina , te da su dve trećine muškarci. 

Na pitanje  novinara da prokomentariše jučerašnju izjavu o datumu prvog importovanog slučaja, Kisić Tepavćević je kazala da joj se desio lapsus, te da ju je pogodilo to što su se pojedini mediji uhvatili za taj lapsus da se prvi slučaj dogodio 1. marta. 

Prvi slučaj se desio u prvoj nedelji marta – 6. marta, odmah smo tada sazvali konferenciju i obavestili SZO. Svi smo pred istim neprijateljem i treba da budemno tim, bilo kakva politizacija ne sme da dođe u obzir. Radimo 24 sata, gotovo da ne spavamo, Želimo da opravdamo poverenje vlade koja sluša glas struke. Apelujem da nas pustite da radimo svoj posao. Rade se istraživanja danonoćno, analiziramo i dajemo neka predviđanja i očekivanja jer vas to zanima. Mi ćemo da budemo ovde i da delimo sve što znamo. Da timski rad urodi plodom i da pokažemo da smo dobar primer poručila je Kisić Tepavčević..

Govoreći o izlečenim slučajevima, infektološkinja Ivana Milošević kazala je da je reč o tri bolesnika koja su lečena u KCS i koji su otpušeni posle dva negativna PSR-a, ali uz savet da se nastavi kućna izolacija od 15 dana.

Govoreći o pacijentima na respiratoru, doktorka Milošević kazala je da to što je neko na respiratoru pre svega znači da mu je narušena vitalna funkcija.

Takav pacijent može da bude stabilan u jednom trenutku, ali je to je situacija koja može uvek neprijatno da iznenadi – rekla je doktorka MIlošević, dodajući da najmlađi pacijent koji je trenutno na respiratoru ima 35 a najstariji 80 godina.

D.P.

Do danas (23. mart) do 15 časova , u Srbiji je registrovano ukupno 249 slučajeva COVID 19. Hospitalizovano je 125 osoba, a 16 je trenutno na respiratoru. Najmađi pacijent na respiratoru ima 35 a najstariji 80 godina- saopšteno je na danas održanoj konferenciji za novinare u Beogradu, na kojoj su o aktuelnoj epidemiološkoj situaciji govorili epidemiolog Predrag Kon, epidemiološkinja Darija Kisić Tepačević, zamenica direktora Instituta Batut i infektološkinja Ivana Milošević, zamenica direktora Klinike za infektivne i tropske bolesti KCS Epidemilog Predrag Kon kazao je da je od trenutno 16 lica na respiratoru, dvoje  u KC Vojvodine, četvoro u KC Niš,…

Review Overview

Rejting korisnika Budite prvi !