Nova stalna postavka u Zavičajnom muzeju Župe

Postavljeno: 27.04.2022

U rekonstruisanom muzejskom prostoru danas je, u prisustvu ministarke kulture i informisanja Maje Gojković, u Zavičajnom muzeju, otvorena nova stalna postavka sa više od 1.000 eksponata. U projekat rekonstrukcije Muzeja, Ministarstvo je uložilo 4,2 miliona dinara

Obnovljen Zavičajni muzej i nova postavka, prema rečima ministarke Maje Gojković, od izuzetne je važnosti za Aleksandrovac i ceo ovaj kraj, te dobar primer kako jedna lokalna zajednice uspešno čuva i predstavlja ono što su joj preci ostavili u nasleđe.

– Muzej ponovo otvara svoja vrata u potpuno rekonstruisanoj zgradi iz 19. veka, koja je pod zaštitom države, tačno 140 godina nakon što je grad dobio svoje sadašnje ime kao spomenik kulture. To je povod da se podsetimo uloge i značaja koju ova i slične muzejske ustanove imaju za očuvanje bogatog kulturnog nasleđa naše države i naroda – kazala je Gojkovićka.

Postojeće muzejske zbirke, podsetila je ministarka, nedavno su upotpunjene zbirkom minerala i kristala, čime je zaokružena jedna celina koja svedoči o bogatoj istoriji ovog kraja.

To što su sada stvoreni i uslovi za adekvatno čuvanje i predstavljanje kulturne baštine, dodatno će doprineti već bogatoj turističkoj ponudi župskog kraja.

U Zavičajnom muzeju izloženi su eksponati u vremenskom rasponu od sedmog veka pre nove ere, do savremenog doba.

Uz praistorijske figurine nađene na arheološkom lokalitetu Vitkovačko polje, koje su deo stalne postavke, ministraka veruje da će posetiocima posebno biti zanimljiva „Vitkovačka figura“ koja je postavljena prošle godine, stara šest i po hiljada godina, kao i predmeti koji svedoče o raznovrsnom srednjevekovnom životu ovog kraja, pre svega grada Koznika i manastira Drenče, kao njegovim prepoznatljivim simbolima.

Inače, Zavičajni muzej u Aleksandrovcu raspolaže sa više od 3.500 eksponata razvrstanih kroz arheološku, istorijsku i etnografsku postavku – tanjira, pehara, žrtvenika, prosopomorfnih poklopaca i minijaturnih sudova od prečišćene, dobro pečene i uglačane gline.

Takođe je zastupljena kremena i kamena industrija. Veliki broj kamenih sekira i nožića govore o njihovoj aktivnoj proizvodnji i upotrebi.

Ova muzejska zgrada iz 19.veka pripadala je svešteniku Marku Bogdanoviću, a 1984. godine u njoj je boravio i kralj Aleksandar, čiji se ukaz iz 1882. godine o preimenovanju mesta u Aleksandrovac, nalazi u okviru predstavljanja perioda 18. i 19. veka.

U okviru projekta rekonstrukcije Zavičajnog muzeja sređeni su zidovi, ugrađena je nova stolarija, zamenjeni podovi, pločice, kompletna elektroinstalacija, a urađen je i novi prostor za konzervatore.

D.P.
Foto: https://www.kultura.gov.rs

Ostale vesti

back-to-top