Nov protest Župljanja zbog najave o otvaranju kamenoloma

Postavljeno: 16.04.2021

Meštani tri župska sela Grčak, Pleš i Boturići zatražili su danas u centru Aleksandrovca po drugi put za dve nedelje obustavu svih radova na izgradnji kamenoloma na lokalitetu Rađevice,verujući da će eksploatacija kamena potrebna za puteve i železnice biti pogubna po njihovo zdravlje, da će uticati na poljoprivredu i životnu sredinu

– Nas niko ništa nije pitao i zato smo ljuti, niko nam nije objasnio koje su moguće posledice ovakvog projekta-kaže Marko Luković iz sela Boturići.

Aleksandar Stajkovac, predsednik MZ Pleš navodi da su očekivali da opština nastavi da ih podržava,ali se to nije dogodilo.

Obraćamo se sada sami svima redom da nam pomognu-navodi Stajkovac,dodajući da će zahteve proslediti na više adresa.

Pisali smo i Ministarstvu zaštite žitovne sredine, to je sada već minut do 12, tako nam se i zove protest.

U Odboru za odbranu Rađevice navode da će peticiju sa osam zahteva proslediti opštini,predsedniku Aleksandru Vučiću,premijerki Ani Brnabić, Ministarstvu rudarstva i energetike, Ministarstvu za zaštitu životne sredine. Među zahtevima su obustava svih daljih radova na izgradnji kamenoloma, izjašnjavanje opštine i Skupštine opštine,zaštita za sva kulturna dobara i spomenike kulture, sadnja šume na mestu gde je posečena ,uključivanje predsednika i premijerke u rešavanje celog slučaja.

Na spisak zahteva dodat je i onaj koji se odnosi na donošenje odluke o zabrani izgradnje MHE na teritoriji opštine, kao i da se dolina Rasine na teritoriji opštine proglasi “turističkim prostorom”.

Ovo nije politički skup, samo se borimo za sebe i našu prirodu-rekao je Zoran Savković,jedan od organzatora protesta.

Okupljenima se obratio i Aleksandar Panić iz pokreta Odrbanimo reke Stare planine navodeći da su tu da im pomognu i podrže u njihovoj borbi.Kako su mediji izvestili nakon prvog protesta,meštani su izneli da strahuju od eksploatacije kamena i zbog štetne prašine. Iz investitorske firme “Hemi freš doo” medijima je predočeno da koriste bezbednu tehnologiju i da poseduju sve potrene dozvole.Opštinsko rukovodstvo je na prošlom protestu zamolimo za strpljenje i navelo da sigurno niko nema namera da ugrozi bilo čije zdravlje.

I.R.

Ostale vesti

back-to-top