Nestašice goriva na pumpama veštačke, ali su moguće ako ostane ograničenje cena

Postavljeno: 04.03.2022

Ovako se ukratko može sumirati situacija na tržištu naftnih derivata, najave pojedinih trgovaca da će biti ograničena količina benzina koja se može kupiti pri jednoj kupovini, a posledično i gužve koje su od juče zabeležene na benzinskim stanicama. Trgovci koji su ograničili kupovinu su kažnjeni, ali prema procenama u ovoj branši, nestašica goriva je moguća ako uredba o ograničenju cena ostane na snazi i posle 14. marta

 Pumpe koje su samoinicijativno istakle obaveštenje o ograničenju prodaje goriva za putnička vozila na maksimalno 20l, 50l za traktore i 100l za kamione, direktno su prekršile Zakon o zaštiti potrošača zbog čega su kažnjene na licu mesta na osnovu prekršajnog naloga – saopštile su danas Nacionalna organizacija potrošača Srbije (NOPS) i Udruženje za zaštitu potrošača Vojvodine na svojoj stranici. Prekršaj, navode, predstavlja i praksa da se onemogućava plaćanje platnim karticama već da se prima samo gotov novac.

Sve je krenulo juče kada su obaveštenja o ovim ograničenjima objavili pojedini trgovci.

Pojedine kompanije, kako navodi NOPS, su veštački pokušale da izazovu nestašicu ograničenjem prodaje naftnih derivata čije su cene ograničene do 14. marta. Reč je o benzinu evro premijum BMB 95, koji ne može da bude skuplji od 171 dinar po litru i evro dizelu od 179 dinara po litru.

Ovaj potez trgovaca uznemirio je građane i izazvao gužve na benzinskim stanicama, najpre u Vojvodini, a onda i u drugim delovima Srbije.

I na nekim pumpama u našem gradu danas je bila primetna gužva, međutim, po svemu sudeći razloga za stvaranje ogromnih redova još uvek nema. Ekipe KruševacGrada uverile su se da nikakva ograničenja za sipanje goriva ne stoje na Knezpetrol, ali i na Nisovim pumpama. Sugrađane koje smo zatekli u redu za gorivo pitali smo da li su tu zbog jučerašnjeg obaveštenja.

Nisam došao da sipam gorivo zbog straha od nestrašice ili tako nečeg. Ovo mi je aktivnost kao što sam i do sada radio, nisam se nadao gužvi i mislim da nema razloga za bilo kakvu paniku. Sipaću koliko sam sipao i ranije – rekao nam je Nenad Bašić.

-Sinoć sam saznao za gužve na pumpama u Novom Sadu, pa sam znao da će i kod nas da bude tako danas. Lično ne mislim da će biti nekih nestašica, ali nikad se ne zna –kaže Nikola Milošević.

-Malo je veća gužva nego inače, ali ništa strašno. Čuo sam da će možda biti ograničenja što se količine tiče, ali za sada ne vidim da je neko imao problem da sipa koliko god je želeo – objašnjava Dušan Lukić.

-Ne brine me nestašica, već cena goriva ubuduće. Mislim da će tu da dođe do znatnih promena – navodi Bojan Vajić.

Ipak, da je zabrinutost za snabdevanje gorivom realna, upozorio je Nebojša Atanacković, počasni predsednik Unije poslodavaca Srbije koji je agenciji Beta rekao da je “nestašica goriva na pumpama u Srbiji je moguća ako se od 11. marta ne dozvoli slobodno formiranje cena naftnih derivata ili nova marža, jer su dosadašnju „pojeli“ troškovi nabavke, pa je izjednačena nabavna i prodajna cena goriva”.

On je, kako prenosi eKapija, rekao da privatni vlasnici pumpi naftne derivate nabavljaju uglavnom od Naftne industrije Srbije (NIS) i od kompanije MOL, i da je od juče NIS ograničio isporuke po jednoj transakciji dnevno na 1.000 litara goriva, te da je u NIS-u najavljena nova cena sa sledećom isporukom.
S.M. – N.B.

Ostale vesti

back-to-top