(Ne)ispričane priče roditelja dece sa smetnjama u razvoju

Postavljeno: 21.07.2021

Kruševačko Društvo za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama pokrenulo je projekat koji treba da skrene pažnju šire javnosti na probleme sa kojima se suočavaju deca sa smetnjama u razvoju, te da  ukaže na značaj osnivanja roditeljske kuće i trajnog zbrinjavanja te dece

Mentalno nedovoljno razvijene osobe  u većini slučajeva su nevidljive za širu zajednicu, malo se zna o problemima sa kojima se suočavaju u svakodnevnom životu, a društvo ne prepoznaje značaj trajnog zbrinjavanja te dece nakon što ostanu bez roditelja. Zato smo i odlučili da pokrenemo projekat u okviru koga ćemo široj zajednici predstaviti sve ono što muči tu decu i njihove roditelje, od siromaštva do raznih oblika diskriminacije, a pravi način je da nam to ispričaju upravo roditelji te dece – kaže Slađana Milenković, tehnička sekretarka Društva za pomoć MNRO.

Od  Ministarstva kulture Društvu je odobren projekat za kupovinu  štampač skenera, kako bi sve priče roditelja ostale zabeležene.

Sva ta svedočenja biće trajno zabeležena, a ideja je da priče objavimo i u medijima. Želimo da većinska zajednica shvati koliko je život tih ljudi težak, te da dopremo do svakog pojedinca, a posebno do donosioca odluka, da prepoznaju značaj osnivanja roditeljske kuće u našem gradu, u kojoj bi mentalno nedovoljno razvijene osobe mogle da žive onda kada njihovih roditelja više ne bude – precizira  Slađana.

Objašnjava da roditelji stare, da nisu večni, da  braća i sestre u određenom periodu života odlaze od kuće i osnivaju svoje porodice, te da ta deca u jednom trenutku ostaju sama i smeštaju se u institucije.

Prema njenim rečima, Društvo je još pre dve godine pokrenulo akciju  “Roditeljska kuća za našu decu i njihovo trajno zbrinjavanje u Kruševcu”.

Deo novca koji prikupimo od prodajnih izložbi izdvajamo i za roditeljsku kuću, ali to nije ni približno dovoljno i potrebna nam je ozbiljna podrška države i grada – napominje naša sagovornica.

Podseća da među mentalno nedovoljno razvijenim osobama ima mnogo talentovanih ljudi, te da su sugrađani u to mogli da se uvere svaki put kada su članovi Društva organizovali prodajne izložbe na kojima po simboličnim cenama prodaju ono što sami izrade na radionicama šivenja, tkanja i pletenja.

Sekretarka Društva ističe da je roditeljska kuća prirodnije okruženje od institucionalnog zbrinjavanja, te da bi svaki roditelj čije je dete mentalno nedovoljno razvijeno, bio spokojniji kada bi znao da će, nakon njegove smrti, dete biti smešteno u takvu jednu kuću.

Prema njenim rečima, sa štampanjem priča otpočeće se u narednom periodu, a ideja je da one svetlost dana ugledaju kada Društvo bude slavilo 55 godina od svog osnivanja, što je u julu naredne godine.

Do tada, Iz Društva za pomoć MNRO, koje trenutno ima 80 članova, pozivaju sve porodice koje imaju nedovoljno mentalno razvijenu decu da dođu i provedu vreme u njihovim prostorijama koje se nalaze preko puta Ekonomske škole, u Čehovljevoj br.16. Da dođu da se druže, podele iskustva i ispričaju svoju priču.

Inače, inicijativu za osnivanje Roditeljske kuće pokrenula je upravo majka obolelog deteta koje je deset godina bilo smešteno u instituciju radi školovanja i osposobljavanja, koje na kraju nije uspelo.

D.P.

Ostale vesti

back-to-top