Nataša Mandžukić (Žena u preduzetništvu): Od hobija do sopstvenog biznisa
Postavljeno: 13.03.2025

– Kao diplomirani ekonomista, dugi niz godina sam radila u svojoj struci, ali istovremeno sam pravila torte i razne domaće poslastice za svoje prijatelje, rođake, poznanike… Nakon dvadesetogodišnjeg iskustva, odlučila sam da uplovim u preduzetničke vode i osnujem radionicu za proizvodnju torti i kolača pod nazivom: „Natalina torte“
Piše: Nikola Lazić
Navodi za naš magazin Nataša Mandžukić koja će u aprilu obeležiti dve godine kako je otvorila svoju radnju. Trenutno ima jednog zaposlenog sa kojim zajedno pravi razne domaće đakonije, te se nada da će u budućnosti imati i više radnika, kako se bude širio sam posao.
U trenutku kada se pojavila na tržištu, nije očekivala da će doći do takvog odjeka, te se pretežno naručivalo preko društvenih mreža i preporuka. Takođe, učestvovala je na mnogobrojnim humanitarnim i međunarodnim tortijadama gde je često osvajala pehare i medalje.
– Pored torti, pravimo i čizkejkove, kolače, pite… uglavnom sve što ulazi u slatki program, ali nam je u planu da uvedemo i slani. Povremeno uradimo nešto i od slanog, ali ne stižemo od ovih slatkiša.
Sagovornica ističe da od mnogobrojnih torti koje ima u ponudi, milka jedna od najtraženijih.
– Radi se o tortama koje se prave po domaćim receptima sa filovima kuvanim na paru. Uglavnom se to ljudima dopada. Pored toga, čizkejk kinder bueno i sitni kolači budu dosta traženi, pa u vreme slava bude dosta porudžbina.
U prazničnom periodu, kada je interesovanje za tortama i kolačima najveće, trudi se da ne preteruje sa porudžbinama kako bi održala kvalitet svojih proizvoda. Navodi da porudžbine pretežno prima od 15 do 30 dana unapred, kako bi imala vremena da isplanira nabavku sirovina, pripremu, dekoraciju, kao i samu isporuku.
– Edukacija je mnogo bitna, s obzirom da je konkurencija prisutna kao i u svim ostalim delatnostima, te je usavršavanje neophodno. Prošle godine smo preko Privredne komore bili na sajmu u Italiji gde smo mogli dosta toga da naučimo i da nabavimo nove kalupe, ali i alate za izradu kolača i torti.
Nataša Mandžukić navodi da je od samog početka imala snažnu podršku porodice, koja je verovala u njenu ideju, budući da se pravljenjem kolača baviila više od 20 godina paralelno sa svojim primarnim poslom.
– Verujte, dosta toga porodica mora da trpi. S obzirom da je privatan posao ne mogu da kažem da je lak. Podrška porodice uvek postoji, kako u nabavci i nekim kućnim poslovima koje ja ne mogu da završim. Potpuno je drugačije raditi kod poslodavca, gde brineš samo o svom delu posla, dok kao preduzetnik moraš da imaš mnogo energije, strpljenja… Obiman je posao, s obzirom da se ne bavim samo pravljenjem torti i kolača, već kao diplomirani ekonomista vodim i sve ostale poslove vezane za administraciju. U suštini, potrebno je puno strpljenja i snage, ali kada se voli ovaj posao, onda ništa nije teško.
Komentari