Nastavljaju se radovi na Rosuljama, potpisan ugovor

Postavljeno: 03.06.2020

Ugovor vredan 12 miliona dinara (bez PDV-a), koji predvidja stavljanje pod krov i izvodjenje instalacija unutar hangara na Aerodromu Rosulje potpisan je danas u Gradskoj upravi. Nakon što bude završen hangar, te uredjena poletno sletna staza na taj aerodrom će moći da slete sportski avioni raspona krila 24 metra, koji mogu da prime od 4 do 6 putnika.  Predviđeno je da Rosulje budu domaći sportski aerdorom za manje avione koji se koriste za avio škole, za sportsko lerenje te za jedriličarstvo

Aerodromi Srbije, čiji su deo Rosulje postane početkom godine, do sada su u izgradnju osnovne konstrukcije hangara uložili 10 miliona dinara. 

– Cilj je da u saradnji sa nadležnim ministarstvom stavimo u funkciju ovaj aerodrom, da se travnata pista od 800  puta 30 metara stavi u funkciju, da aerodrom dobije oznaku 2B odnosno postane ozbiljan sportski aerodrom – kazao je prilikom potpisivanja ugovora direktor Aerodroma Srbije Mihajlo Zdravković. 

Napomenuo je da, takošdje, Aerdormi Srbije danas  raspisuju javnu nabavku za treću fazu koja podrazumeva izgradnju platformi i rulne staze. 

Gradonačelnica Jasmina Palurović je podsetila da je Grad pre nekoliko godina u zemljane radove i u privodjenje terena u upotrebno stanje uložio oko 100 miliona dinara kazavši da su Rosulje veoma važne za Kruševac. Potvrdila je da se ranije pominjala cifra od oko 250 miliona dinara za izgradnju tog aerodroma te da je u medjuvremenu došlo do određenih izmena projekta i da će možda do kraja biti uloženo manje novca od prvobitno planiranog, ali da će Rosulje zadovoljiti tada postavljene uslove.

Osim predstavnika Grada i Aerodroma Srbije ugovor o radovima potpisao je i predstavnik izvođača radova, preduzeća SK mont inžinjering iz Babušnice. 

Inače, Aerdrom Rosulje je pod vlasnitvo Aerodroma Srbije prešao početkom godine, nakon što je prethodno Skupština Grada Kruševca donela Odluku o prenosu osnivačkih i vlasničkih prava nad Aerodromom „Rosulje“ na Republiku. 

Prema ranijim informacijama javno preduzeće Aerodrom Rosulje pod nadležnošću lokalne samouprave postoji od 1995. godine, a projekat njegove izgradnje pokrenut je 2007. godine. Od tada je lokalna samouprava otkupila 40 hektara zemljišta, a iz lokalnog budžeta je 2017. godine izdvojeno 100 miliona dinara za radove na poletno – sletnoj stazi. 

J.B. 

Ostale vesti

back-to-top