Naših prvih dvadeset – u 2016. godini ponovo izbori i poplave, došao „Kromberg“, postavljen zid…

Postavljeno: 21.05.2022

U godini jubileja našeg lista, kada obeležavamo 20 godina od kada se na kioscima pojavio prvi broj Grada vodimo vas, na kratko u prošlost, podsećajući na neke od tema kojima smo se bavili. Pred vama je kratki osvrt na 2016. godinu, na osnovu pisanja novina “Grad”.

U januaru smo beležili izjave lokalnih političkih lidera o vanrednom i redovnom izbornom proleću.

Dva meseca kasnije smo se bavili novim poplavama i konstatovali da je pod vodom u Rasinskom okrugu bilo oko hiljadu hektara, te da nakon toga počinju da “rade” klizišta.

Beležili smo da je tokom vanredne situacije, koja je od 10. do 15. marta zbog poplava i najavljenih obilnih padavina, bila proglašena na području cele Srbije, više puta zasedao Gradski i Okružni štab za vanredne situacije, da je nakon povlačenja vode u ovdašnjem slivu Zapadne Morave primećeno da su problemi nastali i zbog  nekontrolisane eksploatacije šljunka, te da će o tome biti obavešten vodoprivredni inspektor, odnosno da se moraju preduzeti ozbiljne mere zabrane i kontrole takve eksploatacije.

U aprilu smo konstatovali da je na glasačkim listićima za lokalne izbore u Kruševcu dvanaest izbornih lista. Tada su potencijalne predstavnike naroda u lokalnom parlamentu biračima u Kruševcu ponudile su tri koalicije, pet stranaka je odlučilo da samostalno izađe na izbore i četiri grupe građana.

Potpune izborne liste za odbornike podnele su samo koalicije okupljene oko Srpske napredne stranke, koja će se pod nazivom „Aleksandar Vučić -Srbija pobeđuje“, na glasačkom listiću pojaviti pod rednim broje 1 i socijalista i Jedinstvene Srbije čija će lista „Ivica Dačić – Socijalistička partija Srbije (SPS) – Jedinstvena Srbija (JS)“, nositi broj 3. Najmanje kandidata, po 24, imaju lista „Dveri – Za život Kruševca – Goran Tišić“ , sa brojem 10 i grupe građana „Volim Kruševac“ sa brojem 9, „Dosta je bilo – Saša Radulović“ sa brojem 11 i „Građanska alternativa Srbije – za Kruševac“ sa brojem 12. „Republikanska stranka – Republikanska partija – Predrag Petronijević“ ima 29 kandidata i redni broj 8. Za razliku od koalicionih republičkih izbornih koalicija, u Kruševcu na lokalne izbore Demokratska stranka izlazi sama sa listom „Za pravedan Kruševac – Demokratska stranka – dr Branislav Katančević“ pod rednim brojem 2 i sa 58 kandidata, DSS i Dveri takođe izlaze samostalno, kao i „Zajedno za Srbiju“, koji u našem gradu izlazi kao grupa građana „Za Kruševac – Miodrag Đidić“ pod rednim brojem 4 i ima 48 kandidata. Lista „Demokratska stranka Srbije – Saša Anđelković“ ima 40 kandidata i redni broj 5. Broj 6 rezervisan je za listu „Dr Vojislav Šešelj – Srpska radikalna stranka“ koja ima 50 kandidata, a lista „Boris Tadić – Buđenje Kruševca, SDS, LDP, Levica“ sa 48 kandidata nosi broj 7.

Konstatovali smo da su, u susret izborima, predstavnici Demokratske stranke i Demokratske stranke Srbije saopštili su da su napadnuti njihovi aktivisti te da su zbog toga protiv nepoznatih lica policiji podneli krivične prijave. U međusobnim optužbama koje su u međuvrmenu razmenili predstavnici vladajućih i opozicionih stranaka složni su u jednom -da nadležni organi treba da što pre privedu i kazne počinioce.

Krajem aprila pisali smo o izbornim rezultatima koji su pokazali ubedljivu pobedu liste „Aleksandar Vučić – Srbija pobeđuje“. Prema konačnim podacima Gradske izborne komisije, na lokalne izbore u  Kruševcu izašlo je 61.380, od registrovanih 109.860 birača, što iznosi 55,87 odsto. Koalicija oko Srpske napredne stranke osvojila 32.288 glasova ili 54,23 odsto, Socijalistička partija Srbije – Jedinstvena Srbija osvojila je 7.721 glas, odnosno 12,97 odsto, a Demokratska stranka 4.112 glasova ili 6,91 odsto. Ove stranke će ući će u sastav lokalne Skupštine, dok je ispod cenzusa ostalo 9 izbornih lista. Najbliže cenzusu bili su kruševački radikali. Oni su dobili 2614 glasova odnosno 4,39 odsto, grupa građana Dosta je bilo Saše Radulović a osvojila je 3,91 odsto, a koalicija SDS-LDP-Levica 3,45 odsto. DSS i Dveri koje su u Kruševcu na izbore izašle odvojeno osvojile su 3,42 odnosno 3,03 odsto. Grupa građana Volim Kruševac dobila je 2,99 odsto, Za Kruševac – Miodrag Đidić 2,28, Republikanska stranka 1,61, a Građanska alternativa 0,85 odsto glasova.

Te godine smo pisali da je oglašena prodaja pokretne imovine „Konfekcije Zvezda“. Inventar, oprema za tekstilnu industriju i rashodovana vozila čine celinu pokretne imovine „Konfekcije Zvezda“, fabrike koja je već godinu dana u stečaju, koja se prva nudi na prodaju. Beležili smo, sredinom godine, i da je sudbina Fabrike maziva i Trajal korporacije, retkih kruševačkih fabrika koje su i pored raskida privatizacije uspele da održe proizvodnju i redovne plate, u rukama poverilaca. Oni danas odlučuju da li će prihvatiti plan reorganizacije FAM-a. Od njih će, takođe, zavisti i budućnost 1.250 radnika „Trajala“, kome 31. maja ističe zaštita države od naplate poverilaca.

Beležili smo i da su se brojni članovi Srpske napredne stranke okupili u novim stranačkim prostorijama kako bi svečano obeležili preseljenje. Reč je o poslovnom prostoru od 400 kvadrata u nekadašnjoj zgradi „Jastrepca“, koji je, kako je novinarima kazao Bratislav Gašić, potpredsednik SNS-a, kupio Konzorcijum od oko 800 članova SNS-a. Gašić, međutim, nije želeo da kaže koliko je to koštalo, objasnivši novinarima da su „svi podaci u zvaničnim dokumentima, u ugovorima koji su overeni u sudu“.

U septembru smo pisali da je u Kruševcu u školske klupe selo stoti nak đaka manje nego prošle godine, te da u tom momentu nisu bili poznati podaci o eventualnim tehnološkim viškovima među ovdašnjim prosvetnim radnicima.

Te jeseni je potpisan ugovor o izgradnji fabrike u Kruševcu, u kojoj će se proizvoditi kablovski sklopovi za autoindustriju, za nemačke kupce, Audi, BMNJ, VNJ, Daimler. U kompaniji „Kromberg & Schubert“, koja investira u Kruševcu, očekuju da bi, u slučaju ubrzane realizacije, glavni građevinski radovi mogli da se završe do sredine naredne godine, te da bi inicijalno zapošljavanje moglo da počne tri meseca pre završetka gradnje fabrike. To je u obraćanju nakon potpisivanja ugovora rekao Hans Oto Kromberg, vlasnik kompanije „Kromberg & Schubert“.

U oktobru je pozorište „glumačkog grada“ obeležilo sedam decenija rada, a to je učinilo premijerom komedije “Buzdovan”, svečanom akademijom i otvaranjem izložbe fotografija, posvećene jubileju.

U novembru je javnost reagovala zbog podizanja zida oko dela romskog naselja „Marko Orlović“ u Kruševcu,  najoštrije osudivši takav čin.  Nevladine organizacije iz cele Srbije traže da se zid što pre ukloni, a Gradska uprava Kruševac podne se punu odgovornost za takav postupak.

Te godine smo pisali i o sugrađaninu, pasioniranom ljubitelju italijanske vespe.

Pratite sajt KrusevacGrad jer vas uskoro očekuje tekstualni vremeplov u 2017. godinu.

 

J.B.

Ostale vesti

back-to-top