Naših prvih dvadeset – Kruševac u godini rođenja novina GRAD

Postavljeno: 05.03.2022

Prvi broj nedeljnika GRAD izašao je 26. aprila 2002. godine. Na prvoj strani, u uvodniku, tadašnji glavni i odgovorni urednik novina GRAD, Slavoljub Marković napisao je, između ostalog, da GRAD pokrećemo iz najboljih namera i sa ciljem da budemo novina svih Kruševljana i stanovnika Rasinskog okruga, objektivna, profesionalno urađena i poštena, da istrajemo na putu da pravimo novine po meri čitalaca

Uskoro obeležavamo 20 godina tog istrajavanja, a tokom narednih nedelja potrudićemo se da vas podsetimo na neke od najzanimljivijih tekstova i naslova koji su se tokom protekle dve decenije našli na stranicama naših novina.

Putovanje u prošlost počinjemo vraćanjem u april 2002. godine. U tekstu koji je pred vama navodimo deo najznačajnijih dešavanja u Kruševcu i okolini do kraja te godine, prema pisanju našeg nedeljnika.

U prvom broju  pisali smo o tada novom Zakonu o lokalnoj samoupravi, uvođenju stečaja u klaničnu industriju „22. juli” , o početku procesa privatizacije, o neizgrađenom Meku na Kosturnici, o sudbini lokalnih medija. Naš sagovornik je bio profesor Fakulteta političkih nauka, Čedomir Čupić, koji je govorio o tome kako se boriti protiv korupcije.

Tokom 2002. godine pisali smo o Milanu Martiću, poslednjem predsedniku Republike Srpske Krajine, koga je tada tražio Haški sud, a koji se, kako se ispostavilo, uspešno skrivao četiri godine u podjastrebačkom selu Petina. Beležili smo da je tadašnji GP „Jastrebac” štrajkovao, te da će deo moštiju kneza Lazara biti prenet u Lazaricu.

Tadašnji predsednik Izvršnog odbora, odnosno Gradske vlade, Dragan Azdejković govorio je o beogradizaciji Kruševca, beležili smo raskol i prepucavanja u tadašnjoj koaliciji DOS, koja je bila na vlasti.

Ta 2002. godina, takođe je bila izborna, na redu su bili predsednički izbori, a jedan od kandidata, glumac  Bata Živojinović, ispred Socijalističke partije Srbije, kampanju je započeo iz našeg Okruga.

Bavili smo se tužbom koja je pred nemačkim sudovima pokrenuta zbog bombardovanja mosta u Varvarinu, 1999. godine tokom NATO napada na SRJ, kada je poginulo desetoro ljudi, a više od 30 povređeno. Istraživali smo da li se Kruševljani osećaju bezbedno, nakon ubistva generala Buhe, bavili smo se time ko u Kruševcu najbolje zarađuje, te koliko je poskupela struja i kako razumeti račun za utrošenu električnu energiju. Zabeležili smo prodaju „Merime” kompaniji „Henkel”.

Razgovarali smo da Duškom Trifunovićem, koji je bio gost Međunarodnog festivala humora i satire, potom sa Matijom Bećkovićem, nakon tribine u Kruševcu. Na našim stranicama se našao i intervju sa Dobricom Ćosićem kao i sa tadašnjim upravnikom Beogradskog dramskog pozorišta, Kruševljaninom Nebojšom Bradićem. Zabeležili smo  tri decenije glumačkog rada Milije Vukovića, prvaka Kruševačkog pozorišta.

Pisali smo o turističkoj perspektivi Jastrepca, na našim stranicama se našla poznata glumica, Kruševljanka Nataša Šolak, danas Tapušković kao i sugrađanka Gordana Vučković, jedina žena koja je u tom momentu vozila autobus.

Istraživali smo koliko birača ima opština Kruševac, bavili se problemom nasilja u porodici, anketirali sugrađane šta misle o lokalnoj vlasti…

Ukoliko želite sa nama da nastavite putovanje u prošlost pratite naš portal, za sutra smo vam pripremili povratak u 2003. godinu.

J.B.

Ostale vesti

Komentari

  1. Pravi GRADski kaže:

    Kakvo je samo osvezenje na ucmalom medijskom nebu, posebno na lokalu, bio Grad kad se pojavio!!

1 thought on “Naših prvih dvadeset – Kruševac u godini rođenja novina GRAD

Comments are closed.

back-to-top