Naših prvih dvadeset – 2008. godina: izbori, podzemna garaža, Biznis inkubator, Merkator…

Postavljeno: 26.03.2022

Naših prvih dvadeset – 2008. godina: izbori, podzemna garaža, Biznis inkubator, Merkator…

Početak te 2008. godine, u koju vas danas vodimo listajući novine GRAD, obeležila je predizborna kampanja za predsedničke izbore. Tadašnji kandidat Demokratske stranke Boris Tadić u Kruševcu je rekao da se „nikada neće odreći ni Kosova, ni našeg identiteta ni kao gradjanin ni kao predsednik“, kandidat socijalista Milutin Mrkonjić obećavao je da će Srbija braniti svim sredstvima naše ljude na Kosovu, dok je kandidat Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić poručivao da „Srbija mora da počne da radi, a gradjani da žive od svog rada umesto od milostinje“.

Krajem tog januara list GRAD, koji uskoro puni 20 godina, je obeležio izlazak jubilarnog 300-tog broja.

U februaru smo konstatovali da je Boris Tadić dobio novi predsednički mandat, ali i da je većinu u Rasinskom okrugu imao Tomislav Nikolić.

Zabeležili smo prvo gostovanje legendarne glumice Sonje Savić u Kruševcu, koja je u ovdašnjem pozorištu odigrala predstavu „Tajna venčane fotografije“, prema tekstu Olge Stojanović.

Pisali smo o tome kako je Kruševac reagovao na jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova i Metohije. Predsednik Opštine Dragan Azdejković je tada rekao da se tim postupkom „Evropa vraća u srednji vek“, poverenik Komesarijata za izbegla i raseljena lica Dušan Todorović je kazao da je to posebno bolno za raseljene, dok je predsednik Udruženja „Glas Kosova“ Srećko Vasić kazao da tim postupkom svi koji su živeli na Kosovu i Metohiji gube nadu za povratak.

Gimnazijski časopis „Venturi“ je „gostovao“ na stranicama našeg lista, beležili smo poskupljenja hleba i ulja, pisali o učestalim proverama Poreske uprave te o „najezdi“ pasa sa seoskog područja na gradsko.

I tada je bila u planu izgradnja podzemne garaže u centru grada, a otvoren je rekonstruisani Trg stubalskih junaka.

Otvoren je Biznis inkubator, a to je simboličnim otključavanjem vrata učinio tadašnji ministar trgovine Predrag Bubalo.

Bavili smo se Mojsinjskim planinama i Stalaćkom klisurom i potrebom očuvanja tog kraja, što je tema i danas aktuelna.

U junu smo konstatovali dolazak nove lokalne koalicije na vlast, najavili dolazak Merkatora u Kruševac i upozorili na nedostatak požarnih stepenica na brojnim objektima u gradu.

Konstatovali smo da sve više Kruševljana spas od vrućina nalazi na Rasini.

Beležili smo da je kruševački Edukativni centar bio deo jednog od najvećih projekata u Evropi, posvećenih mladima. Počeli su radovi na nekadašnjoj Jakši…

Ako želite da saznate o kojim događajima smo pisali tokom 2009. godine ostanite uz naš vremeplov, novi tekst vas očekuje sutra, 27. marta.

J.B.

Ostale vesti

back-to-top