Naših prvih dvadeset – 2004. godina u znaku privatizacija i izbora

Postavljeno: 12.03.2022

Danas se, zajedno sa vama, vraćamo u dešavanja o kojima je nedeljnik GRAD pisao tokom 2004. godine. Ovim svojevrsnim vremeplovom vas svakog vikenda vraćamo u zbivanja, teme, razgovore, iz po jedne od proteklih 20 godina, a sve u susret 20-tom rođendanu naših novina, koji obeležavamo krajem aprila.

Na početku godine pisali smo o novim poslanicima koji će Kruševac predstavljati u tadašnjem  republičkom parlamentu, a koji su izabrani na parlamentarnim izborima održanim krajem 2003. godine. U Narodnu skupštinu tada su ušli Branimir Trajković (DSS), Dragan Jovanović (SPS) i Momčilo Duvnjak SRS, što je značilo da Kruševac ima jednog poslanika manje u odnosu na prethodni saziv parlamenta.

U toj godini je poznati kruševački klarinetista Miodrag Knežević Knez obeležio četiri  decenije rada, a kroz razgovor sa njim podsetili smo na to da je bio pitomac Vojne akademije, član narodnog orkestra Radio Beograda, šef orkestara KUD Abrašević, umetnik,  boem, čuvar dobre narodne pesme.

Prodaja tadašnje HI „Župa“ Violeti Josifovoj, odnosno njenoj firmi, punila je, kako će se kasnije ispostaviti potpuno opravdano, novinske stupce. Ta privatizacija je od početka bila puna kontroverzi, a u prvoj godini pratili su je protesti radnika, sindikata, nesuglasice stranaka i često ćutanje nadležnih.

Beležili smo da je kruševački Zdravstveni centar zbog besparice bio prinuđen da redukuje usluge pacijentima te da su bile odložene intervencije koje nisu hitne.

Pisali smo o pogromu srpskog stanovništva, koji se tog marta desio na Kosovu i Metohiji, te reakciji javnosti na ta dešavanja.

Početkom aprila smo proslavili izlazak stotog broja, a dve nedelje kasnije i drugi rođendan. Tim povodom sagovornik nam je bio osnivač i tadašnji vlasnik novina GRAD Boban Milovanović.

Te godine je preminuo poznati srpski glumac, Kruševljanin Bata Paskaljević, što je, takođe, bilo zapisano na stranicama našeg nedeljnika.

Istraživali smo koliko je saobraćajki koje izazovu pijani vozači te stigli do podatka da svake druge nedelje po jedan takav izazove nesreću.

Zapisi iz te godine govore da su prolećne poplave i tada mučile kruševački kraj.

Junaci naših priča bili su uspešni učesnici na kvizovima tadašnje BK televizije, jer je njih troje, od 30 miliona dinara koji su tada bili podeljeni,  uzelo više od tri miliona dinara.

Najavili smo početak izgradnje prvog kruševačkog mega marketa, reč je o sadašnjem Maksiju kod Bazena, koji je počeo da se gradu u  novembru te godine.

Dragan Azdejković iz Demokratske stranke Srbije, koji je na lokalnim izborima te godine, prvim i jedinim do sada sprovedenim neposredno, pobedio govorio je za GRAD.

U trci za tu poziciju, u drugom krugu, direktan konkurent mu je bio Goran Krasić iz Demokratske stranke.

Te godine su sprovedeni su i izbori za odbonike lokalnih skupština. Održani su i predsednički izbori, ponovljeni, nakon neuspelih iz 2003. godine. Dva kruga su bila tokom juna, a pobedio je Boris Tadić.

O situaciji u „Trajal korporaciji“ govorio je Miloš Nenezić, koji je godinu dana pre toga došao na mesto generalnog direktora tog preduzeća.

Bavili smo se organizovanjem godišnjica matura, koje su u to vreme u hotelu „Rubin“ okupljale cele generacije, te su priliku da se sretnu imali oni koji su zajedno pohađali osnovnu školu, a potom otišli u različite srednje. Te godine, prvi put se dogodilo da su se pojavila dva organizatora te se otvorila mogućnost da se generacija „razdvoji“.

Putovanje u prošlost nastavljamo sutra, kada vam donosimo tekstove i teme kojima se naš nedeljnik bavio tokom 2005. godine.

J.B.

Ostale vesti

back-to-top