Narodna stranka pita: Da li se Zakon “zaobilazi” i umanjuju prava radnika?

Postavljeno: 19.11.2021

Kruševački odbor Narodne stranke kritikovao je Zakon o radu i Zakon o agencijskom zapošljavanju, odnosno mogućnost da poslodavci, uprkos postojećim zakonskim rešenjima, umanje prava radnika te zaposlene dovedu u nezavidnu situaciju da ne znaju koliko će dugo biti angažovani na određenom poslu

Naime, predsednik omladine u Gradskom odboru Narodne stranke, Stefan Radisavljević je nedavno, u obraćanju medijima, podsetio na Zakon o agencijskom zapošljavanju, iz marta prošle godine, kojim su prava radnika zapošljenih preko agencije izjednačena sa onima koje je poslodavac zaposlio neposredno. Tim Zakonom, kako je dodao, ograničen je rad na određeno vreme preko agencija za privremeno zapošljavanje i sprečene situacije da jedno lice godinama radi kod istog poslodavca preko različitih agencija.

Desilo se, međutim, kako je objasnio, da su pojedini poslodavci nakon toga prekinuli angažovanje radnika preko agencija, te počeli da ih angažuju kao radnike drugih firmi.

-Radnici koji su ranije radili preko agencije za potrebe “Henkela”, potpisali su sporazumni raskid radnog odnosa 29. februara, a potpisali novi ugovor o radu 1. marta 2020. godine sa firmom MPS Integrations. Navedeni datumi se možda mogu dovesti u vezu sa početkom primene Zakona o agencijama. Radnicima nije objašnjeno zašto se jedan ugovor raskida, a drugi potpisuje, potvrda tome je da i dan danas mnogi radnici koji rade u “Henkelu” govore kako rade posredstvom “nove agencije”– naveo je Radisavljević i upitao da li su na taj način radnici dovedeni u zabludu i da li je na ovaj način “zaobiđen” Zakon o agencijskom zapošljavanju te omogućeno da radnici ponovo potpisuju ugovore na mesec dana i da nikad ne znaju kada će im i na koliko biti prekinut ugovor o radu.

On smatra da su prava radnika zapostavljena, te da su u prvi plan stavljeni poslodavci i njihovi interesi.

-Podržavamo dolazak stranih kompanija i njihov rad ovde, jer to svako doprinosi našoj ekonomiji, ali smatramo da to ne treba činiti po svaku cenu, posebno ne po cenu ljudi, njihovog zdravlja i dostojanstva – poručio je Radisavljević.

U kruševačkom Samostalnom sinidikatu za KruševbacGrad su kazali da im se u protekle tri godine ni jedan radnik te kompanije nije obratio za pomoć ili podršku u ostvarivanju nekog od svojih prava.

U odgovorima koje je kompanija „Henkel“ dostavila našoj redakciji navedeno je da ona poštuje i ispunjava sve odrednice kolektivnog ugovora o radu i organizuje poslovanje shodno potrebama i zahtevima tržišta koje snabdeva.

-Kada je reč o angažovanju radnika preko agencija, ono se obavlja u skladu sa Zakonom o agencijskom zapošljavanju i svi zaposleni imaju sva prava propisana ovim zakonom. Svi zaposleni angažovani preko agencija, imaju ista prava kao i „Henkel“ zaposleni. Možemo da potvrdimo da su u okviru redovnih internih, eksternih kontrola i inspekcija rada svi nalazi uvek bili u najboljem redu – napisano je u odgovorima te kompanije, ali nije precizirano koliko je radnika na koji način angažovano.

Kompanija MPS Integration je, kako navedeno u odgovorima, jedan od dobavljača „Henkela“.
-Sve kompanije sa kojima „Henkel“ sarađuje moraju u potpunosti da poštuju sve lokalne zakone i stroge Henkelove standarde – navedeno je u odgovorimau kojima pište i da „Henkel“ nije ovlašćen da pruža informacije iz oblasti poslovanja svojih dobavljača.

M.S.-J.B.

 

 

 

Ostale vesti

back-to-top