Napolju minus, u stanovima uglavnom toplo

Postavljeno: 25.01.2017

Talas ekstremne hladnoće koji je Srbiju zahvatio krajem prošle godine i još uvek traje,  kruševačka  Toplana dočekala je spremno. Kotlovi uglavnom rade  punim kapacitetom  24 sata dnevno,  i izuzev  “pucanja” mreže na dve lokacije, do sada nije bilo većih problema. Iz Toplane poručuju da će biti dovoljno energenata do kraja sezone, ali i da su zbog zastrelosti mreže kvarovi i dalje mogući

Dragan Azdejković, direktor Toplane

Prema rečima Dragana Azdejkovića, direktora kruševačke Toplane, od 30. decembra, kada su i krenule ekstremno niske temperature, pa sve do Srpske nove godine i prvih malo toplijih dana, oba kotla radila su bez prestanka i sa maksimalnim kapacitetom.

U tom periodu došlo je do pucanja cevi  u ulicama Dragomir Gajić i Sestre Popović i ti kvarovi sanirani su za jedan, odnosno, tri dana. Svi ostali korisnici imali su grejanje  bez prestanka 24 sata dnevno, uz poštovanje odluke resornog ministarstva da temperatura u stanovima bude 20 stepeni, plus minus jedan kaže on.

Prema njegovim rečima, Toplana je, zbog ekstremno niskih temepratura koje su trajale 15-tak dana, preuzela i obavezu  otklanjanja kvarova na sekundarnoj mreži.

-Da smo poštovali Odluku po kojoj je održavanje sekundarne mreže obaveza korisnika, tokom lednih dana skoro trećina korisnika ne bi imala grejanje rekao je on, naglašavajući da su popravke na sekundaru pored dodatnog angažovanja radnika tog preduzeća, za Toplanu predstavljale i neplanirani, dodatni trošak.

Zbog niskih temperature potrošnja energenata u prvoj polovini januara  bila je veća  i do 50 odsto. U odnosu na prosečnu dnevnu potrošnju uglja oko 240 tona, u januaru se trošilo do 300 , odnosno,  370 tona uglja,  u danima kada su temperature dostizale do minus 24 stepena.

-Pred početak grejne sezone nabavljene su 22.000 tone uglja , što je trebalo da bude dovoljno za period  do kraja januara. Zbog vanredne situacije te zalihe su utrošene pre pomenutog roka – rekao je on.

Prema njegovim rečima,  neophodne  količine energenata  su , bez obzira na otežane uslove transporta, pristizale  svakodnevno, a kako bi se nesmetano nastavilo sa celodnevnim grejanjem dok traju ledeni dani.

-Od početka sezone pa do 15.januara utošena je 21.000 tona uglja. Nove količine , potrebne do kraja ove grejne sezone  nabavljaće se sukcesivno – rekao je Azdejković.

Da može da obeća dovoljne količine energenata, ali i da ne može da se predvidi da li će biti problema u  toplovodnoj mreži, navodi Azdejković. Prema njegovim rečima, veći deo te mreže je star  i sasvim je moguće da može doći do novih “pucanja”, a problematično može da bude i oko 150 podstanica koje još uvek nisu rekonstruisane.

-Od ukupno oko 40 kilometara mreže, nova je urađena  u dužini od šest, sedam kilometara i sasvim je moguće da će zbog ostatka mreže koja je stara dolaziti i dalje do pucanja ističe Azdejković, uz podsećanje  da su u 2015.godini  rekonstruisane 64 podstanice koje su stvarale veliki problem,  u prošloj  još tridesetak, te da je u 2016. urađen i remont jednog kotla.

Azdejković  naglašava i to da poseban problem u sistemu grejanja predstavlja i sekundarna mreža koja je dotrajala, te da će to s godinama biti sve veći problem.

-Ukupno je oko 120.000 radijatora u sekundaru i taj deo mreže u jednom trenutku postati najveći problem u sistemu grejanja. Zbog zastrelih ventila, cevi, zagušenih radijatori, dolazili do velikih gubitaka energije, a da ne bi sistem bio ugrožen, mi naše ljude šaljemo na teren onda kada se jave neka curenja. Sve to iziskuje dodatno angažovanje radne snage i dosta novca – kaže on.

Ističe da se Toplana u više navrata u  poslednje dve  godine obraćala Gradu kao osnivaču  , a kako bi se iznašlo rešenje za održavanje dela mreže koja u ovom trenutku nije u nadležnosti tog preduzeća.

-Toplana je odgovorna  za primarnu mrežu, a  uz određenu nadoknadu , mogla bi da preuzme održavanje i sekundarne mreže. Taj naš predlog do danas nije usvojen na Skupštini – kaže on,  naglašavajući da će građani sa  uvođenjem kalolimetara , a što se očekuje u narednoj grejnoj sezoni,  biti u dodatnom problem jer će svi gubici koje proizvodi sekundrana mreža ići na teret korisnika, kroz veće račune za grejanje.

Prema njegovim rečima, od početka grejne sezone Toplana je dva puta bila u blokadi, zbog dugovawa prema  Srbijagasu. Tom javnom preduzeću, u ovom trenutku Toplana duguje oko 10 miliona dinara, s tim da su dugovanja  mnogo veća  prema Kostolcu i ostalim dobavljačima, te prema EPS-u.

-U decembru smo bili sedam dana u blokadi zbog duga od oko 13 miliona dinara, a pretprošle nedelje jedan dan, za šest miliona. U ovom trenutku, ukupna dugovanja Toplane su oko milijardu dinara, što je promeljivo, jer se za  ugalj koji  od maja nabavlja za sezonu koja sledi, građanima prodaje od početka grejne sezone, odnosno, od oktobra pa na dalje – kaže on, dodajući da je pre početka grejne sezone Toplana dugovala oko 700 miliona dinara.

Dugovanja prema Toplani u ovom trenutku iznose 530 miliona dinara, a najveći dužnici su građani.

-Građani  trenutno duguju oko  330 miliona dinara. Drugi najveći dužnik sa 180 miliona dinara  je  IMK “14.oktobar” koji je u međuvremenu otišao u stečaj, pa je i neizvesno kada će taj dug biti naplaćen – kaže  on.

Ističe da situaciju znatno otežava i to što se neki energentni plaćaju avansno, te da bi građani trebalo na vreme da izmiruju svoje obaveze, kako bi generalno sistem nesmetano funkcionisao.

-Mazut za kotlarnicu na gas u Rasadniku plaćamo avansno. Samo od početka januara kupili smo tri cisterne, što košta oko 3,9  miliona dinara, a  potroši se za samo četiri dana – objašnjava Azdejković.

Ističe da su izvesne uštede postignute time što se već drugu godinu zaredom ne koristi kotao na gas kod Pionirskog parka.

-Na taj način smo uspeli da uštedimo gas, a da pri  tome , bez obzira što je postojala priča da bez tog kotla ne možemo da grejemo grad,  građani ipak imaju dobro grejanje – rekao je Azdejković, naglašavajući da je Toplana u izgradnju tog kotla koji se već dve sezone ne koristi, svojevremeno uložila milion i 400 hiljada dinara.

Govoreći o investicijama za naredni period, kazao je da će Toplana u narednoj sezoni, iz sopstvenih sredstava, investirati 70 miliona dinara u remont kotlova, rekonstrukciju toplovodne mreže i podstanica. Takođe, italijanski investitor uložiće 500 evra u toplovodnu mrežu između bioenergane i toplane.

Istakao je na kraju da se bez obzira na tešku finansijsku situaciju u tom preduzeću, cena grejanja neće menjati .

-Cena grejanja nije se menjala poslednjih pet godina, trenutno je  najniža u Srbiji i iznosi 82 dinara po metru kvadratnom, sa PDV-om. To se sigurno neće menjati do kraja ove sezone – poručio je Azdejković, navodeći na kraju i to da  Toplana ne dobija novac iz gradskoj budžeta, te da se izdržava isključivo iz sopstvenih sredstva.

Ostale vesti

back-to-top