Najmračaniji dan u istoriji Varvarina:u NATO bombardovanju mosta nastradalo 10 civila

Postavljeno: 30.05.2021

Liturgija, pomen, polaganje venaca, resital učenika, obraćanje zvaničnika i tradicionalno bacanje venca u reku – tako je i danas obeležena godišnjica NATO bombardovanja mosta na Velikoj Moravi u Varvarinu. Sa sećanjem na tragediju koja se dogodila 30. maja, 1999. godine, porodice 10 nastradalih meštana i Varvarin žive već 22 godine

– Mi i dalje stalno odlazimo na groblje, svakoga dana palimo sveće, molimo se, ne zaboravljamo, teško živimo sa saznanjem da naših voljenih nema – priča Živadinka Jovanović, majka Milana Savića, koji je nastradao u 24.godini. – Moj Milan je stradao kada se vratio da pomogne. Nisam ni znala da je tamo. Videla sam ga pre toga, očekivala da će doći kući. Nisam ga dočekala.

Decu, roditelje, deke, čekale su i druge porodice. Živote su na mostu izgubili učenica Sanja Milenković(16), Milivoje Ćirić(66), sveštenik Crkve Uspenja Presvete Bogorodice, snimatlej Vojkan Stanković (31), radnici Zoran Marinković (33), Ratobor Simonović (38), Ružica Simonović (55), Stojan Ristić (56), poljopivrednici, penzioneri, Tola Apostolović (74), Dragoslav Terzić (68). Svi su imali nekoga ko ih je čekao.

– Kada pomislim da ove ljude, na stradale civile našeg Varvarina i Srbije, jedino mi Njegoševa misao dolazi na pamet: Kome zakon leži u topuzu, tragovi mu smrde nečovještvom – rekao je Milorad Kapor, državni sekretar Ministarstva za rad, zapošvaljavnje, socijalna i boračka pitanja, dodjaući da je vrlo teško oprostiti iako je oprošaj u duhu pravoslavne vere. – Ne smemo dozvoliti da zaboravimo zločince koji su nam više puta dolazili i ubijali naš narod. Ne smemo zaboraviti šta je tokom 78 dana NATO agresije uradilo 19 najrazvijenih, najdemokratskijih država na svetu, na pragu 21.veka u srcu Evrope.

Na jedan od najtužnijih dana u istoriji ove male varoši, 30.maja, meštani se okupljaju da polože venac na spomen obeležje žrtvama i prisustvuju pomenu i parastosu kod most. Anđela Krkić, učenica četvrte godine Srednje škole kao najbolja u generaciji, jedan venac je sa mosta bacila u Veliku Moravu.

– Za nas je ovaj dan najmračniji, nikada nećemo zaboraviti šta se dogodilo, svake godine ćemo odavati poštu nastradalima i sećati se – kaže
Violeta Lutovac-Đurđević, predsednica opštine Varvarin.

Procene su da je više od 1.000 ljudi bilo neposredno kod mosta i pored crkve na pijačni dan u Varvarin pre 22 godine. U blizini mosta, koji se nalati samo 200 metara od pijave i oko 120 od mosta, nije bilo vojnih ciljeva. U prvom napadu most je pogođen sa dve rakete, a kao posledica bombardovanja most je odvojen od srednjeg nosača i srušen u reku i tom prilikom poginule su tri osobe, a najmanje pet je bilo povređeno.

Iako je most već bio srušen, reketiran je i po drugi put. U crkvi koja je bila oštećena tokom bombrdovanja, oslikana je i freska “Varvarinski mučenici”.

Tekst i foto: I.R.

Ostale vesti

back-to-top