Najlepša poezija za letnje dane

Postavljeno: 07.08.2022

Leto je vreme odmora i opuštanja te mnogi tada uplove u svet književnosti jer konačno mogu da odvoje vreme za to. Knjiga je uvek dobro društvo na plaži i bazenu, a kako biste lakše odlučili koja će vam tokom leta praviti društvo, studentkinja srpskog jezika i književnosti, Ana Arsić, odabrala je neke značajne sprske pesnike, na čije stvaralaštvo treba obratiti pažnju

Branislav Petrović

Smatravši poeziju božanskom tvorevinom, Brana Petrović je upravo njome oslikavao sva osećanja koja se javljaju u čoveku, vodeći računa i o onim najsitnijim, naizgled nevažnim detaljima kakve prepoznaje samo duša koja istinski voli. Njegove pesme prikazuju svakodnevicu kao predeo satkan od umetnosti, pa je tako, na primer, rešavanje ukrštenih reči jedan elegantan čin tokom kojeg se osmišljava večnost, pogotovo kada to radi osoba koja dijalektički traje u vama. Bilo da iščekujete povratak voljene osobe koja je ovih dana negde otputovala ili želite da priču sa nekim pomalo inadžijski završite rekavši mu ,,Ti si za mene pročitana knjiga / i ko te sad čita baš je mene briga“, poezija Branislava Petrovića pravi je izbor za vas.

Miroslav Antić
Poezija večitog dečaka boemske duše posebno se lepo uklapa u sliku letnjeg predvečerja, kada nam se čini da je svaki Mikin stih zapravo pismo upućeno na adresu našeg bića. Verujem da smo svi u životu najmanje jednom bili očarani i dotaknuti njegovom umetnošću, a ukoliko želite da se prisetite tih trenutaka ili pak osmislite neke nove, moja preporuka su pesme ,,Malilini“, ,,Ekspres za sever“, ,,Epilog“, ,,Posle ljubavi“ i ,,Pesma za nas dvoje“.

Staša Vukadinović
Mada smo svakodnevno u prilici da čitamo mlade autore koji svoj rad dele na društvenim mrežama, stihovi i priče Staše Vukadinović posebno se izdvajaju i sijaju nesvakidašnjim sjajem. U njenom umeću da svojim jednostavnim izrazom iskaže emocije koje prate čoveka današnjice prepoznajemo jednu od najupečatljivijih odlika savremene poezije. Stašine reči posebno dolaze do izražaja ukoliko njene knjige čitate pored mora, kada vas čitav taj ambijent podseti upravo na one motive koji su najprisutniji u njenoj poeziji – zaljubljenost, ljubav, smirenje. Na društvenim mrežama možete je pronaći pod imenom ,,Ja sam StaŠa“, te tu pročitati neke od njenih najlepših stihova, kao i veoma zanimljivu, poetično upakovanu misao na temu zašto nas sve toliko pogađa pesma ,,Ja bez tebe ne mogu da živim“.

Ana Arsić

Ostale vesti

back-to-top