Najbolji recitatori među najmlađima

Postavljeno: 11.03.2021

Aleksandar Petković, Dunja Lučić i Katarina MiIenković, pobednici su 52. po redu Takmičenja recitatora grada Kruševca “Pesniče naroda mog”, u kategoriji mlađeg uzrasta. Sutra se takmiče đaci viših razreda osnovnih škola, te učenici srednjih i viših škola

Pesma Mike Antića “Svašta umem” donela je prvu nagradu Aleksandru Petkoviću, učeniku OŠ “Branko Radičević”. Drugonagrađena Dunja Lučić iz OŠ “Despot Stefan” recitovala je “Krokodilsku priču”, Dejana Aleksića, dok je treće mesto pripalo Katarini Milenković iz škole “Jovan Jovanović Zmaj”, za izvođenje pesme “Šta je Sida kadra da učinu kada vidi hranu na pučini”, Gorana Radoša.

Takmičari su recitovali po jednu pesmu primerenu njihovom uzrastu , a vrednovao se akcenat i dikcija, ostvaren misaono emotivni sadržaj pesme, te prirodnost, izražajnost i sugestivnost recitovanja. U žiriju su bile Lidija Užarević, urednica programa KCK i nastavnica škole i glume u toj ustanovi kulture, Mirjana Gašić, profesorka srpskog jezika i književnosti I Ema Petrović, glumica.

– Za takmičenje recitatora prijavlilo se 89 učenika, 75 iz osnovnih i 14 iz srednjih škola. Takmičenje se ove godine organizuje u malo specifičnim uslovima, po prvi put bez publike, bez prisustva roditelja, baka, deka, učenika i nastavnika… Prisustvuju samo učenici koji se takimiče i žiri, a takmičenje se organizuje uz poštovanje svih propisanih epidemioloških mera – kaže Violeta Kaplarević, direktorka Kulturnog centra Kruševac, uz podsećanje da je reč o već tradicionalnom takmičenju, te da se KCK potrudio da, bez obzira na specifične okolnosti, ne prekida dugogodišnju tradiciju.

Takmičenje učenika viših razreda osmovnih škola održaće se sutra (12. mart) u Beloj sali Kulturnog centra Kruševac, sa početkom u 9 časova. Istog dana, u istom vreme, učenici srednjih i viših škola takmičiće se u parohijskom domu crkve Lazarice.

Inače, svaku školu po kategorijama predstavljaju po tri đaka, a učenici koji osvoje jedno od prva tri mesta na gradskom takmičenju, plasiraće se na okružno koje će biti održano u Aleksandrovcu.

D.P.

Ostale vesti

back-to-top