Nagrađena priča Kaje Ćirković

Postavljeno: 04.06.2022

Odgovarajući na književni konkurs koji su zajednički organizovali Književni klub „Bagdala“ i novine Grad, učenica osmog razreda OŠ “Jovan Popović”, Kaja Ćirković, poslala je rad „Lazarev grad“, za koji je nagrađena književnim priznanjem „Venturi“. Osim njenog nagrađeni su radovi Vere Veljković i Kaje Ćirković.

Pred vama je priča Kaje Ćirković.

Lazarev grad

Pre mnogo vekova glavni grad naše zemlje nije bio veliki Beli grad. ,Beograd, centar Srbije, najlepši i najveći grad, tako se priča danas, ali iza tog grada ,,stoji” jedna stara priča o srpskim vojnicima, knezu Lazaru i Kruševcu. Zapitali ste se kako tako mali grad, koji je ime dobio po kamenčićima, može biti važan za srpsku istoriju…

Kruševac je nastao odjednom, podigao ga ja sam knez i proglasio za prestonicu. Veoma brzo o tom gradiću se čulo i preko planina, postao je središte kulture. Svakojaki ljudi su dolazili na okupljanja u ovom gradu. Nakon zidanja Kruševca, Lazar je svoje namere proširio i na izgradnju manastira. Time su Kruševac i okolna naselja dobili još veći značaj. Grad je napredovao, ali onda se dogodila neizbežna i surova Kosovska bitka. Nije se znalo čega je više: slane vode koja se sliva niz lica majki, sestara i devojaka ili krvi koja se sliva niz obraze ratnika. Kosovska bitka je zapečatila mnoga srca. Jedno od njih je bilo srce knjeginje Milice. Ovaj boj je oduzeo živote mnogih velikana, mnogih mladića koji su morali da pođu da se bore za svoju državu, nestali su bez traga i glasa. Jesu se Srbi i pre suočavali sa Turcima, ali ovo je bilo drugačije, jednu stranu Kosova polja zauzela je srpska vojska i njen vladar, a drugu stranu Osmanlije sa Muratom, ali su i obe ostale bez vladara.

Nakon ovog tragičnog događaja Srbi su bili pod Turcima vekovima. Muke je pretrpela knjeginja Milica nakon smrti Lazara. Grad je bio pust, a danas je od Lazarevog grada ostala samo ruševina koja nas podseća na naše ratnike. Zidovi koji su mukama sazidani, suzama zaliveni. Danas oko muzeja, Lazarice i spomenika knezu Lazaru ipak se život nastavlja i raste na temeljima kosovskog opredeljenja.

 

Ostale vesti

back-to-top