Nagrađena novinarka Sofija Babović – Kako da važne priče budu najčitanije? 

Postavljeno: 26.10.2022

Umesto sa diktafonom u rukama i fotoreporterom pored sebe, danas na teren kreće sa mobilnim telefonom, laptopom, dronom, wi-fi ruterom u rancu, sama… Sve ovo koleginica, novinarka Sofija Babović, koristi da bi čitalačkoj publici prenela pravovremenu i tačnu informaciju, odnosno u reči, slici, snimku, tonu, donela priču… To što je, usvajajući nova znanja, osvojila brojne čitaoce, donelo joj je nedavno godišnju nagradu „Večernjih novosti“, čija je dugogodišnja dopisnica iz Kruševca i Rasinskog okruga.

– Kada sam počinjala da radim posao novinara štampanog medija, zadatak, ukoliko izveštavate o crnoj hronici, bio je da se temeljno proveri informacija, da se ona obradi u skladu sa dobrom novinarskom praksom i pošalje redakciji, koja je objavljuje-sutradan. To praktično isto radimo i danas, samo “24 sata brže” – objašnjava Sofija Babović.

Od trenutka kada čuje prvu vest, do objave  na sajtu ne prolazi više od 15 minuta, tokom kojih uradi  dve nezavisne provere informacije, te ukuca tekst. Sledi istraživanje na terenu, gde na licu mesta, u mobilnom telefonu, kuca tekst, snima i montira sekvence, pravi video-priloge, koji se objavljuju – odmah.

Dok je na terenu, u stalnom je kontaktu sa izvorima, prati prve korake istrage, okruženje osumnjičene i oštećene strane, zove zdravstvene i druge ustanove, tragajući za dodatnim informacijama, fotografijama, materijalom. Samo uslovno, objašnjava, može “komfornije” da se posveti tekstu za štampano izdanje, koji treba da obuhvati sva prethodna saznanja. Sutradan, kreće iznova…

Istovremeno, prati na desetine drugih slučajeva, stalno iskrsavaju novi, ali to ne znači da je oslobođena, kako kaže, važne dužnosti da izveštava i istražujete druge, veoma bitne životne teme i oblasti.

– I dok sve to radite, morate imati na umu da u slučaju “Novosti”, štampano izdanje nacionalnog medija pokriva teritoriju cele Srbije i okruženja, a portal, novosti.rs beleži milionske preglede. To je dodatna odgovornost – ističe naša sagovornica.

Do veština, neophodnih da se tekstovi „spakuju“ po zahtevima onlajn platformi i potrebama čitalaca došla je, dodaje, uz odlične mentore Thomson fondacije, od kojih je učila kako da na najsrećniji način doskoči promenama čitalačkih navika.

– Upravo to pokušavam kombinujući laptop, mobilni telefon sa aplikacijama za editovanje i montažu, fotoaparat, dron i wi-fi ruter, koji svu tu opremu povezuje u mali “studio” na terenu. Video-prilozi sa atraktivnom muzikom, dinamičnim kadrovima, tekstom, koji poštuju algoritam konkretne društvene mreže u smislu trajanja, obrade i prezentacije, danas omogućavaju i da pozitivni primeri stignu do značajno većeg broja čitalaca. Na dnevnom nivou se uveravam koliko ljudi žele da čitaju tekstove u kojima se predstavlja nečiji talenat i rezultat – kaže ona.

Iako tekstovi iz crne hronike očito imaju najveću čitanost, Babovićka smatra da će, ukoliko se određena tema iz istorije ili priča o talentovanom đaku “opremi” u skladu sa modernim standardima multiplatformskog novinarstva, ona dugoročno biti čitanija od “trauma” priče.

– Mediji danas traže svoj kurs u digitalnom prostoru, bore se za bolje pozicije na tržištu. Verujem da će se situacija iskristalisati i da novinari, čiji rad počiva isključivo na “prvoloptaškim” sadržajima neće uspeti da zadrže poverenje publike. Već na izvestan način, čitaoci pokazuju da su pomalo ljuti na branšu i okreću se društvenim mrežama. Tamo najčešće ne nalaze pravu informaciju ili je nalaze u neproverenoj formi, kroz izraze klevetanja ili lažnih vesti, oslobođenu zakonskih okvira, koji sankcionišu neodgovorno napisanu reč – dodaje ona.

Smatra da će se, u budućnosti, dogoditi selidba novinara upravo tamo, na mreže, a uverena je da, ni na tom terenu, novinar ne može biti poražen ukoliko piše – istinu.

A upravo njen takav, predani rad, potkrepljen sadržajima obrađenim po potrebama savremene publike, doneo joj je godišnju nagradu njene medijske kuće, „Večernjih novosti“, uručenu na nedavnoj svečanosti, povodom Dana „Novosti“.

– Iako je ostala verna štampanom izdanju, koje zasipa ekskluzivama, nemerljiv je njen doprinos i portalima “Novosti” i našoj video-platformi. Ona je, zasad, jedini novinar naše redakcije koja samostalno snima, režira i montira video-priloge po najmodernijim standardima onlajn novinarstva i tako doprinosi čitanosti sajta “Večernih novosti”- novosti.rs, za šta je zaslužila godišnju nagradu – deo je obrazloženja za njenu nagradu.

Inače, Sofija Babović je u „Večernjim novostima“ od 2004. godine. Do 2012. godine bila je dopisnica iz Niša, a nakon toga prelazi u Kruševac. Završila je srpsku i komparativnu književnost, na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Obučena je za izveštavanje o krivičnim delima, digitalnu bezbednost, fastčeking, online mob novinarstvo, fotografiju, snimanje, editovanje, montažu. Dobitnica je više priznanja, među kojima je najvažnije Nagrada za novinarsku hrabrost „Milan Pantić“, iz 2014.godine.

J.B.

Naslovna foto: M. Andjela

Foto: V. Kezović Miljković

Ostale vesti

Komentari

  1. Penzionerka kaže:

    Njene objave su prve, a onda kreće prepisivanje ostalih. Iscrpno prati to što objavi. Kod nje nema agresije pri objavljivanju teksta. Poštuje svačiju privatnost. Ona se predaje poslu celim svojim bićem.

1 thought on “Nagrađena novinarka Sofija Babović – Kako da važne priče budu najčitanije? 

Comments are closed.

back-to-top