Na Svetosavskoj akademiji uručena nagrada istoričaru  Darku  Mihajloviću

Postavljeno: 26.01.2023

U organizaciji Eparhije kruševačke, Kulturnog centra Kruševac i Kruševačkog pozorišta, a pod pokroviteljstvom Grada, u Kruševačkom pozorištu je održana Svetosavska akademija povodom Savindana, velikog srpskog pravoslavnog praznika i školske slave.

Tradicionalnu manifestaciju je, prigodnim govorom, blagoslovio episkop kruševački dr David Perović:

Sveti Sava je dao neugasivu svetiljku na istorijskom putu srpskog naroda i postao je nezaobilazni simbol mudrosti kako proći između Scile i Haribde. NJegova misija je prosvetiteljska, autentična i obuhvata jevanđelje, istinsku veru, pravdu, vrline i veštine u svim izazovima, burama i olujama. On je osnovao Srpsku pravoslavnu crkvu, obezbedio njenu samostalnost i autokefalnost, zasnovao prosvetu, kulturu i duhovni život i bio pravi Božiji krasnik – istakao je Vladika.

U duhu pravoslavlja i istorijske i duhovne misije govorila je i gradonačelnica Jasmina Palurović:

Važno je da čuvamo sećanje na svetitelja, koji je neumorno pronosio glas svoje zemlje širom sveta. Kod Svetog Save sve je bilo univerzalno, saborno i sveobuhvatno — um, volja, osećanja, ljubav. Načela pravde, prava, slobode, mudrosti i ljubavi ugradio je u temelje srpske države. On im je bio životni putokaz, vizija i perspektiva. Bio je jedan od naših najumnijih ljudi, koji nam je zaveštao da negujemo i širimo ljubav, mir, toleranciju, uporno stremimo ka visinama i nikad ne odustanemo od svog cilja.  

Besedu o Svetom Savi kazivao je protojerej stavrofor Đorđe Milojković, starešina Saborne crkve Svetog Đorđa u Kruševcu, istakavši najveći doprinos Svetog Save u duhovnom i kulturnom razvoju srpskog naroda.

Predsednica Saveta za dodelu Svetosavske nagrade, direktorka KCK-a, Violeta Kaplarević pročitala je odluku o izboru ovogodišnjeg laureata, a gradonačelnica je uručila Povelju i nagradu slavodobitniku Darku Mihajloviću, istoričaru, specijalisti politikologu iz oblasti međunarodne politike, publicisti, aforističaru i satiričaru.

Ovo veliko priznanje za mene je obaveza i podstrek za dalji rad. Prosveta je jedan od ključnih stubova društva i kroz nju, iskazujemo svoju posebnost, identitet i ono što jesmo – rekao je Darko Mihajlović nakon što mu je nagrada uručena.

Rođen je 1974. godine u Kruševcu, gde je završio osnovnu školu i Pedagošku akademiju. Diplomirao je Istoriju na Filozofskom fakultetu u Prištini, a specijalističke studije završio na Fakultetu političkih nauka u Beogradu. Radio je u nekoliko osnovnih i srednjih škola, a sada je zaposlen kao nastavnik istorije u O[ „Jovan Jovanović Zmaj“ u Kruševcu. Angažovan je od Zavoda za vrednovanje kvaliteta kao saradnik na izradi uxbenika za osnovnu školu.

Autor je više stručnih i naučnih radova i knjiga: Dvanaesti pešadijski puk “Car Lazar”, “Srpska diplomatija o događajima u Makedoniji 1903-1904. Godine”, a priredio je knjigu “Od Kruševca preko Albanije do Pariza”, sećanja dr Tihomira Protića…

Darko Mihajlović je, takođe, autor knjiga satire: “Olovkom na vihorove” (2011), “Osmehom na vihorove” (2013), “U vihoru misli” (2022), izdanja Kulturnog centra Kruševac.

U kulturno umetničkom programu nastupili su glumci Kruševačkog pozorišta, Dečiji i Mešoviti crkveni hor „Sveti knez Lazar“ pod upravom Vesne Pešić i Ružice Veškovac, a specijalni gost je bio jedan od najlepših tenora srpske muzičke scene Dušan Svilar iz Subotice.

Podsetimo da se Svetosavska nagrada dodeljuje od 2005. godine za najveći angažman i najviša dostignuća u oblasti prosvete, kulture, nauke i umetnosti za Grad Kruševac.

Ž. Milenković

Foto: krusevac.ls.gov.rs

 

 

 

Ostale vesti

back-to-top