Na Praznik rada uranak na Bagdali, ove godine bez vatrometa

Postavljeno: 30.04.2022

Nakon dve godine pauze, u nedelju 1. maja, biće organizovan prvomajski uranak. Okupljanje je u 6 i 30 ispred Doma sindikata, odakle će se krenuti ka Bagdali, do spomenika “Rađanje radničke klase u Kruševcu”. Neće biti vatrometa niti tradicionalnog kulturno umetničkog programa.

Tradiciju dužu od sto godina da se u predvečerje praznika organizuje kulturno umetnički program i vatromet, potom i uranak na Bagdali, te odlazak na protest u Beograd, 2020. godine zaustavila je korona. Ove godine 1.maj obeležava se skromno, tradicionalnim prvomajskim urankom.

-Ove godine neće biti vatrometa zbog celokupne epidemiloške situacije.  Doneli smo takvu odluku zbog velikog broja ljudi koji se okuplja u toj situaciji i nismo želeli da rizikujemo – rekao je Saša Nešić, predsednik Samostalnog sindikata u Kruševcu.

Tradicionalno prvomajsko okupljanje na uranku, na Bagdali, koje je pre dve godine prekinuto zbog korone, ove godine se nastavlja. Da se nije dogodila epidemija tog virusa, radnički pokret u Kruševcu bi ove godine obeležio 126. godišnjicu takvog obeležavanja Praznika rada.

Podsetimo još da je te 1896. godine Kruševac bio jedan od samo četiri grada u Srbiji u kojima je grupa od petnaestak radnika odlučila da urankom obeleži radnički praznik, najavivši osvešćivanje radničke klase i posejavši seme sindikalne borbe za pravednije uslove rada i naknada.

S.M.

Ostale vesti

Komentari

  1. Vatrometas kaže:

    A okupljanja na utakmicama i ostalim događajima MOŽE!!!!!

1 thought on “Na Praznik rada uranak na Bagdali, ove godine bez vatrometa

Comments are closed.

back-to-top