Na Božićnom privrednom doručku u RPK uručene nagrade najboljima

Postavljeno: 08.01.2019

Privrednu 2018. godinu u Rasinskom okrugu obležili su rekordna investiciona aktivnost, rast spoljnotrgovinske razmene, industrijske proizvodnje i zaposlenosti te povećanje broja privrednih subjekata, a u ovoj godini će kroz četiri velike investicije u privredu Rasinskog okruga biti investirano više od 100 miliona evra, rekao je Predrag Vukićević, predsedniki kruševačke Regionalne privredne komore. On je to kazao na tradicionalnom Božićnom privednom doručku koji je deo svečane sednice Parlamenta privrednika Rasinskog okruga, kada su uručene i nagrade RPK najboljim pojedincima i preduzećima u prošloj godini

Nagradu Regionalne privredne komore Kruševac za menadžera godine dobio je Nenad Dojčilović, menadžer Cooper Tires and Rubber Comapny Kruševac, preduzeća koje kao deo te američke kompanije u Kruševcu posluje od 2012. godine. Kao izvoznik godine nagrađena je aleksandrovačka kompanija „Vino Župa“, nagrada za kvalitet proizvoda pripala je preduzeću „Sloga doo“, koje pravi proizvode od plastike, za doprinos razvoju preduzetništva nagrađena je firma „Art Bata enterijer“ iz Stopanje, Vaspitno popravni dom je dobio priznanje za doprinos razvoju lokalne zajednice, a Specijalna bolnica Ribarska banja za razvoj zdravstvenog turizma.

Predsednik kruševačke Regionalne privredne komore Predrag Vukićević je, obraćajući se nagrađenima i brojnim zvanicama, sumirao privrednu 2018. godinu u Rasinskom okrugu kazavši da su je obležili rekordna investiciona aktivnost, rast spoljnotrgovinske razmene, industrijske proizvodnje i zaposlenosti te povećanje broja privrednih subjekata sa deset hiljada na jedanest hiljada, što je najveći rast u poslednjoj deceniji.

Najavio je da će kroz četiri velike investicije u ovoj godini u privredu Rasinskog okruga biti investirano više od 100 miliona evra.

Podsetio je da je Regionalna privredna komora aktivno sa partnerima radila na uvođenju dualnog obrazovanja te da podaci sa nivoa Srbije pokazuju da se tokom prve dve godine primene dualnog obrazovanja više od 80 odsto mladih zaposlilo u kompanijama u kojima su se školovali. Kazao je i da Vlada nastavlja sa aktivnostima na stvaranju povoljnijeg privrednog ambijenta.

– Reč je o poreskim olakšicama i subvencijama za privredne subjekte, podsticajima zapošljavanju radnika i podršci novoosnovanim firmamama. Na incijativu PKS domaće kompanije će kao i strane ubuduće biti oslobođene carina na uvoz mašina iz zemalja van EU, a koje predstavljaju ulog u osnovna sredstva – napomenu je on.

Menadžer kompanije Cooper Tires and Rubber Comapny Kruševac Nenad Dojčilović, koji se obratio u ime dobitnika, kazao je da je značajno to što je u prethodnoj godini nastavljen snažan privredni rast te da doprinos privrednika ubuduće treba da bude usmeren ka podršci Strategiji za sprečavanje odlaska ljudi iz Srbije, čiju izradu su najavili predstavnici nadležnih državnih institucija.

– Doprinos nas prisutnih na rešavanju tog gorućeg pitanja je da nastavimo da radimo na jačanju srpske privrede i otvaranju novih radnih mesta. U decembru smo Vladi Srbije i gradonačelnici Kruševca predali pismo o namerama za izgradnju nove fabrike i nadam se da će da ćemo sledeće godine imati gume iz naše nove fabrike – rekao je on.

Coopet tires u Kruševcu posluje od januara 2012. godine, a od tadašnjih nešto više od 400 radnika i oko milion proizvedenih guma godišnje stigao je do 2,7 miliona guma godišnje i oko 860 radnika, koliko ih je trenutno. Ta kompanija je, inače, peti po veličini proizvođač guma u Severnoj Americi i trinesti u svetu, sa prodajom od 2,85 milijardi dolara u 2017. godini. Posluje na tri lokacije u SAD, na po dve u Evropi i Kini te jednoj u Meksiku. Dobitnik ovogodišnje nagrade za menadžera godine Nenad Dojčilović je menadžer u kruševačkoj fabrici od 2015. godine. On je od 1989. godine na menadžerskim pozicijama radio u više beogradskih firmi, a od 2014. do 2015. godine u Bergner Europe GMBH Beč kao izvršni direktor prodaje za zemlje Balkana.

Nagradu za izvoznika godine dobila je kompanija „Vino Župa“ iz Aleksandrovca.

– Ovo je za nas značajna nagrada jer je kvantitativna, mi smo najbolji izvoznik iz Rasinskog okruga, izvozimo poluproizvode i fanalne proizvode od voća. Treba imati u vidu i da je prošla godina bila veoma teška za voćare i prerađivače voća. Takođe, u ovakvoj konkurenciji, gde imate jake industrije, naš rezultat je veoma važan jer je primarna proizvodnja voća važna za našu zemlju – rekao je novinarima Rade Jevtović, generalni direktor „Vino Župe“.

Da nagrada za razvoj medicinskog turizma, koju je dobila Specijalna bolnica Ribarska banja, pripada svim zaposlenima jer je rezultat njihovog posvećenog rada, rekao je direktor te zdravstvene ustanove dr Dušan Šokorac.

– U prethodnoj godini smo ponosni kako na izuzetne rezultate u zdravstvenom turizmu u rehabilitaciji tako i na novoizgrađeni mini akva park koji će ove godine proraditi. On će učiniti Ribarsku banju još poželjnijom, da nam dođu mladi i zdravi, da njima ne bude dosadno i da ostanu što duže. Težimo da budemo moderno lečilište i savremen turistički centar, da svi korisnici velnesa ne budu pacijenti, a da svi pacijenti budu korisnici velnesa – kazao je Šokorac dodavši da je Ribarska banja u prošloj godini imala oko 15 hiljada pacijenata u stacionaru, te znatno više pruženih ambulantnih usluga.

Vaspitno popravnom domu pripala je nagrada za doprinos razvoju lokalne zajednice, a upravnik te ustanove, Ivan Mijailović, kazao je da mu je drago što je prepoznat napor da stvari krenu nabolje u VP domu.  

– Tokom proteklih šest godina promenili smo okruženje u kome žive štićenici i okruženje u kome rade naši službenici. Posebno je bitno da je stopa povratništva sa više od 70 odsto pala na oko 30 odsto. Takođe štićenike osposobljavamo za mnoga zanimanja koja su im korisna kada izađu iz Doma. To znači da će, kada izađu, moći normalno da žive, doprinose društvu, da stvaraju porodice, a ne da se vraćaju starom zanatu – kazao je on.

Nagrada za kvalitet proizvoda dodeljena je preduzeću „Sloga doo“, koje postoji od 1995. godine, a pravi proizvode od plastike. Uručena je vlasniku, Radoici Milosavljeviću. U obrazloženju nagrade navedeno je da „su sve faze u procesu proizvodnje, od dizajna proizvoda, projektovanja proizvodnih tehnologija, izrade alata i prozvodnje objedinjene na jednom mestu“ te da sve proizvode „Sloge“ krase vrhunska rešenja.

Firmi „Art Bata enterijer“ iz Stopanje pripala je nagrada za doprinos razvoju preduzetništva. Reč je o preduzeću koje je osnovano 1991. godine, a bavi se projektovanjem i izradom nameštaja od drveta. Poslednjih nekoliko godina firma proizvodi i opremu za vojnu industriju te sarađuje sa trsteničkom PPT Namenskom i valjevskim Krušikom. Nagradu je u ime firme primio Jovan Milojević. 

Da je ponosna na sve dobitnike te na ceo Okrug jer su ovde, uz značajnu podršku državnih organa, stigle značajne investicije, kazala je predsednica Parlamenta privrednika Rasinskog okruga Anđelka Atanasković, inače direktorka PPT Namenske iz Trstenika.

Božićni privedni doručak u RPK je besedom otvorio vladika kruševački, David, koji je kazao da je Kruševac grad bogat božjim, talentovanim ljudima, o kojima glas dopire kuda i noga, do Australije i Zelanda, te da su svi gradovi našeg Okruga dostojni da se tako o njima govori. Poželeo je svima da im pomisao na Božić bude izvor oduševljenja i ostvarivanja ciljeva u danima koji dolaze. Prigodnim pesmama svečanost je upotpunio hor Sveti knez Lazar.

J.Božović

 

Ostale vesti

back-to-top