MZ Jasika: Seoske žene – snaga sela!

Postavljeno: 12.11.2018

Udruženje žena “Jasike” okuplja tridesetak meštanki četiri  sela sa teritorije Grada Kruševca. Osim što su aktivno uključene  u javni i politički život i donošenje odluka u svojim lokalnim zajednicama,  “Jasike” se bave i domaćom radinošću, što im uz brojne nagrade i priznanja, donosi  i mogućnost zarade

U  nekada opštini a od pre pola veka Mesnoj zajednici Jasika koju, pored istoimenog sela čine i naseljena mesta Srnje, Velika Kruševica i Gavez, , u Savetu mesne zajednice do pre godinu dana  bila je samo jedna žena.

Danas u donošenju odluka vezano za ovu lokalnu zajednicu učestvuju četiri žene, predsednica mesnog odbora je takođe žena, a po prvi put u istoriji ovih sela, jedna od njih sedi i u odborničkoj klupi Skupštine Grada.

Početak priče o aktivnom uključivanju žena u život lokalne zajednice, vezuje se za osnivanje Udruženja žena “Jasike” koje danas ima tridesetak  članica iz četiri prekomoravska sela, spremnih da daju svoj doprinos u poboljšanju životnih uslova u svojoj zajednici. Ideja je, kako kažu, da se uključi  što više žena, a poziv da postanu njihove članice, otvoren je za meštanke svih sela preko Morave.

Prema rečima Danijele Sredojević, predsednice mesnog odbora, udruženja  osnovano pre nepunih devet meseci već ima iza sebe vidljive rezulatate. Uspele su  da se izbore za pozicije sa kojih može da se čuje njihov glas, istovremeno i da ojačaju  svoj ekonomski položaj, što je važan uslov za veću samostalnost žena

– Položaj seoskih žena oduvek je bio težak. Pored toga što su opterećene brojnim obavezama, počev od kućnih poslova, preko poslova na imanju i brige i o mlađim  ali i starijim članovi domaćinstva, žene su često i ekonomski zavisne. Kako uglavnom nisu vlasnice porodičnih gazdinstava, a zbog brojih obaveza nisu ni u mogućnosti da pronađu posao  ,većina njih nema ni overenu zdravstvenu knjižicu, samim tim ni mogućnost da adekvatano brinu o svom zdravlju- kaže Sredojevićka.

U prostorijama Udruženja čije su članice starosti od 20 do 60 godina, žene se okupljaju jednom nedeljno, s tim da su u kontaktu svakodnevno. To im je, kako navode, prilika da izađu iz svojih kuća , da se druže, ali i da zarade.

– Mnoge od nas  gotovo da nigde ne izlaze zbog brojih obaveza koje imamo oko kuće, dece i starijih članova domaćinstva, njive, stoke…Ovo je prilika da izađemo, da se  družimo, razmenjujemo ideje o tome kako bi mogle da damo svoj doprinos u razvoju sela. Uz sve to, imamo svoju malu proizvodnju, pravimo domaće kolače po starinskim receptima, čajne napitke od lekovitog bilja, domaće sapune, stone lampe, magnete za frižider… – kažu Jasičanke.

S ponosom ističu da je  interesovanje za kupovinu njihovih proizvoda sve veće i da mogu da zarade od svog rada,  s tim da im je maštovitost i kvalitet onoga što proizvedu donelo i prve nagrade i priznanja na  manifestacijama u Gradu i Okrugu .

Na završnoj manifestaciji Susreta sela Grada Kruševca osvojile smo prvo mesto za najlepšu postavku, na  Sajmu poljoprivrede u Varvarinu pripalo nam je drugo mesto za najbolju etno postavku, dok smo na Sajmu organizovanom u Kruševcu, osvojile treće mesto, za najbolji slavski kolač. Imamo i brojne zahvalnice za učešće na manifestacijama koje organizuje ovdašnja Turistička organizacija, a zahvalnice smo dobile i za učešće na manifestacijama u Brusu i Blacu- kaže Sredojevićka.

Da je domaća radinost samo deo onoga po čemu se prepoznatljive, te da im je prioritet svih prioriteta ipak poboljšanje životnih uslova u njihovim selima, ističu “Jasike”.

– Borimo se pre svega za bolji život dece,  mladih i žena u našim lokalnim zajednicama, a kako bismo mogle da damo svoj doprinosa na tom polju, potrudile smo se da nas ima više na mestima odlučivanja. Mišljenja smo da prioriteti nisu isti uvek kada su u pitanju muškarci i žene. Ako je njima na primer važno da se sredi fudbalsko igralište, nama je važnije da se deci obezbedi bezbedan put od kuće do škole, da se u selu organizuju tribine na temu zdravlja, da se uredi prostor na kome bi se mladi okupljali , sa edakvatnim sadržajima- objašnjavaju  “Jasike”.

Za početak, uspostavile su saradnju sa školom u Jasici gde za učenike organizuju  radionice na kojima deca mogu da nauče kako se prave medenjaci na starinski način, ali i da čuju, vide i nauče sve o domaćoj radinosti. Uredile su Dom kulture tako da je on danas prilagođen mladima, a inicijatorke su i uređenja seoskog parka gde se  uglavnom okupljaju majke sa malom decom.

Na inicijativu Udruženja “Jasike”, kruševačko Društvo za borbu protiv šećerne bolesti organizovalo je za sve zainteresovane meštane predavanje na temu dijabetesa, a plan je i da se u narednom periodu, u saradnji sa ovdašnjim Domom zdravlja, za žene iz ovog kraja, organizuje predavanje na temu značaja skrining pregleda, pre svega skriniga raka dojke i raka grlića materice.

Zajedno sa mesnoj zajednicom , zalagale su se i za popravku  mostića koji deca koriste na putu do škole, a koji je bio nebezbedan za prolaz.  Sredstvima mesne zajednice most je ovih dana popravljen, pa deca posle duže vremena ponovo mogu bezbedno da ga koriste.

“Jasike” brinu i u zaštiti životne sredine, pa je tako u narednom periodu planirana  akcija čišćenja priobalja reke Morave, gde će zajedno sa osnovcima , očistiti obalu od flaša, kesa i ostalog otpada, a  pronačle su i donatora koji će obezbediti sadnice koje će članice udruženja, zajedno sa decom, posaditi oko škole i igrališta.

Da su zadovoljne onim što su postigle za kratko vreme,  ali i da imaju velike planove za naredni period , poručju “Jasike. ”. Kažu da su do sada imale podršku Grada Kruševca i ovdašnje Privredne komore koja ih je uključivala u razne obuke, te da  se nadaju da će se ta saradanja nastaviti. Nakon novogodišnjih praznika kada će imati svoj štand u centru Kruševca, krenuće u nove projekte. Uz moto “Više žena, više aktivnosti”, Jasike” pozivaju sve žene iz ruralnih sredina da se osmele i da uzmu aktivno učešće u život svojih lokalnih zajednica.   

Ostale vesti

back-to-top