Muzička škola prima novu generaciju osnovaca

Postavljeno: 25.05.2022

Prijemni ispit za osnovnu muzičku školu „Stevan Hristić” održaće se 28. maja,  a ta škola godišnje primi izmedju 100 i 120 polaznika. Škola obezbedjuje instrumente đacima i ne naplaćuje njihovo iznajmljivanje. Školarina je tri hiljade dinara u polugodištu, a instrumenti se štimuju, popravljaju i kupuju iz tog roditeljskog fonda.

-Dešava se da broj polaznika godišnje bude veći od navedenog, kako ne bi ispustili neko talentovano dete koje se prijavilo. Sam prijemni za osnovnu školu nije težak, potrebno je da kandidat otpeva zadati ton, ponovi zadati ritam i otpeva pesmicu koju zna, to može biti bilo koja pesmica – objašnjava Aleksandar Todorović, direktor Muzičke škole “Stevan Hristić”.

Svake godine profesori ove škole obilaze odeljenja drugog razreda u kruševačkim osnovnim školama.

-Tada deca drugog razreda mogu čuju, vide i saznaju nešto više o instrumentima, a i samoj muzičkoj školi – kaže naš sagovornik.

Osnovno muzičko obrazovanje traje 6 godina. Kandidati koji upišu prvu godinu u muzičkoj pohađaju treći razred osnovne škole te svoje obrazovanje završavaju istovremeno u obe škole, nakon čega im se pruža mogućnost za upis srednje muzičke škole.

Muzička škola iz Kruševca je, zbog velikog interesovanja, otvorili izdvojena odeljenja u Brusu i Aleksandrovcu, kako deca ne bi morala da putuju, a ta odeljenja pohađa ukupno 145 đaka.

Bogdan Đorić, učenik četvrtog razreda muzičke škole „Stevan Hristić”, violončelo svira već četiri godine:

Zabavno mi je i lepo svirati. Sećam se svog prijemnog, tada sam pevao pesmicu „Višnjičica rod rodila”, a kada su me pitali koji instrument želim da sviram ja sam rekao violončelo.

Oni koji su zainteresovani za upis u Muzičku školu informacije o tome mogu dobiti na sajtu škole ili pozivom na broj 037/427-556.

M.S.

 

Ostale vesti

back-to-top