Muka stanara u Koloniji: Zbog tuđih radova već godinu i po poplavljen podrum zgrade

Postavljeno: 08.09.2021

Nakon završetka radova na vodovodnoj mreži i asfaltiranju puta u neposrednoj blizini stambene zgrade na adresi Bruski put 3, u naselju Kolonija, u februaru 2020. godine,  počelo je plavljenje podruma te zgrade, koje traje do danas. Stanari, koji duže od godinu i po dana, bezuspešno pokušavaju da reše problem tvrde da su za prodor vode u podrum odgovorni izvođači radova

Kako za naš portal kaže Miljko Brkić, upravnik zgrade koja broji 27 stanova, u februaru 2020. godine Vodovod je izvodio radove na vodovodnoj mreži za vrtić “Golub mira” koji se nalazi nedaleko od zgrade i tada je uništen kanal za odvod, koji se nalazio pored zgrade.

– Taj kanal je bio dubok i izbetoniran, a kada su završili sa radovima na mestu kanala ostala je samo zemlja. Kada je pala prva kiša posle tih radova voda je počela da ulazi u zgradu i poplavila je podrum – tvrdi Miljko Brkić.

Ističe da se, i kada nema padavina, nivo vode u podrumu povećava, a da, kada padne kiša u podrumu bude oko pola metra vode

– Kad kiša stane mi pumpom, koju smo morali da kupimo, crpimo vodu. Ne moram da naglašavam to da je podrum uništen – dodaje on.

Ubrzo nakon što se voda pojavila u podrumu stanari su se obratili nadležnim institucijama, nekih pomaka je bilo, ali godinu i po kasnije, kako kaže naš sagovornik,  rešenje njihovog problema se ne nazire.

Komunalna inspekcija, Štab za vanredne situacije, kancelarija gradonačelnika, zaštinik građana, Vodovod, neke su od adresa kojima su se obraćali.

– Prvo sam se obratio Komunalnoj inspekciji 11. maja 2020. godine, oni su dali nalog Vodovodu da to sanira. Nakon nekoliko meseci iz Vodovoda su došli i napravili jedan mali kanal koji je značajno manji od prethodnog i koji nije rešio naš problem. Od kako je kanal napravljen ništa više nije urađeno, niko nam ne odgovara jedino s vremena na vreme dođu radnici Vodovoda da crpe vodu iz podruma –  objašnjava on.

Problem sa odvodom dodatno je pogoršan kada je rađeno asfaltiranje puta koji prolazi pored zgrade kada je, tvrdi naš sagovornik, ostavljen nagib prema zgradi te se voda zbog toga zadržava.

– Komunalnoj inspekciji žalili smo se jer, kada su asfaltirali put svuda su spustili asfalt, a na mestu gde voda treba da ulazi u kanal tu su asfalt podigli. Takođe, nije stavljeno dovoljno betona i nisu postavljeni ivičnjaci pored puta. Mi problem imamo isključivo zbog loše odrađenih radova – smatra Brlić, koji međutim, nije siguran ko je izvodio pomenute radove.

Prema rečima našeg sagovornika Komunalna inspekcija utvrdila je da je kanalizacija unutar zgrade  ispravna kao i sve vodovodne cevi, što potvrđuje da voda dolazi od spolja.

– Pošto stanarima nisu uvećani računi za vodu utvrđeno je da ne postoji kvar na unutrašnjim vodovodnim instalacijama. Inspekcija je konstatovala da je neophodno uraditi drenažu za prikupljanje otpadnih voda oko zgrade te da se prikupljena voda sprovede u kolektor atmosferske kanalizacije. Rekli su da tu drenažu mi sami trebamo da uradimo, iako nismo krivi za to što se dešava –  napominje Miljko Brkić.

Redakcija našeg portala uputila je danas pitanja kruševačkom Vodovodu povodom problema stanara pomenute zgrade te očekujemo odgovore.

D.M.

Ostale vesti

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

back-to-top