+381 64 812 51 81
Naslovna » Društvo » Monah sa Mojsinjskih planina: Podiže novi hram i leči ljude lekovitim biljem

Monah sa Mojsinjskih planina: Podiže novi hram i leči ljude lekovitim biljem

Otac Jakov, starešina Manastira u Makrešanu, bavi se lekovitim biljem i pravi tinkture za lečenje bolesti kardiovaskularnog sistema i želuca, ali unapređuje i srednjovekovnu svetinju koja mu je data na staranje. Pošto je Manastir dobio struju, vodu i nov konak, u toku je gradnja i nove crkve

Manastir Svetog Jovana u Makrešanu, na Mojsinjskoj Svetoj Gori, a nedaleko od Kruševca, spada u red srednjovekovnih svetinja iz 14. veka. Ktitor je nepoznat, kao i za ostale ovdašnje svetinje. Nažalost, nije istražena prvobitna crkva, koja je bila nešto niže oko stotinak metara severozapadno. Postojeća crkva je izgra|ena 1970. zahvaljujući meštanima sela Makrešana, koji su je sami obnovili i podigli.

Solunski ratnik Stanoje Milošević Džodža je imao san, viđenje ili neku viziju o mestu prvobitne crkve. Bio je jako bolestan od tuberkuloze, pa je došao ovde. Kopali su i našli kamen za koji su mislili da je deo temelja crkve, ali je polomljeni deo palionika. Ovde su se dešavala i razna čuda. Kamen je stajao i dva puta su ga nosili u selo i vraćali nazad. Meštane je stizala kazna više puta. Objekat u izgradnji gde je bio kamen se srušio, a jedan seljak je skočio u bunar. Srećom, nije se udavio jer nije bilo vode. Taj kamen nije sa ovih prostora i nema ga u Mojsinjskim planinama. Džodža je je bolovao od tuberkuloze, a crkvu je pronašao kada je imao 25-26 godina. Posle se iscelio i živeo je 90 i više godina – priča legende o manastiru njegov starešina, otac Jakov.

Prema njegovim rečima, nužna su arheološka istraživanja da bi se pronašao temelj stare crkve i grobovi, a problem je u nedostatku finansijskih sredstava. 

Posle crkve izgrađene 1970. podignuta je i trpezarija u sedamdesetim godinama, a to je u stvari bila mala kuća sa trpezarijom, hodnikom i jednom sobicom. Pošto je bila dotrajala srušena je 2000. godine i tada je započela gradnja današnjeg konaka.

Nebojša Muždeka, potonji monah Simeon, vodio je manastir do svoga upokojenja 2009. Tadašnji Episkop niški, a sadašnji Patrijarh Irinej, poslao je oca Jakova da preuzme brigu o manastiru.

Godine 2009. nije bilo ni struje ni vode, pa smo započeli kopanje bunara (9m), koji nije zadovoljavao potrebe, jer je nestajala voda i nije imao dovoljno kapaciteta za slave manastira 7. jula i 5. novembra. Ove godine smo iskopali bunar od 18 metara, koji ima izobilnu, skoro neiscrpnu vodu od devet metara. Struju smo dobili 2010. godine, zahvaljujući tadašnjem direktoru Elektrodistribucije Kruševac Dragoljubu Raičeviću, a sada imamo čak i trofaznu. Od poslednje kuće u Makrešanu do Manastira postavili smo dalekovod od 2,5 kw. Podigli smo prvi sprat na konaku, a zatim i paraklis (zimska crkva) posvećen Svetom Apostolu Jakovu, bratu Gospodnjem.

Zahvaljujući resornom ministarstvu i direktoru Kancelarije za vere Mileti Radojeviću obezbeđena je finansijska podrška od pola miliona dinara za nasipanje puta, koji je bio vrlo blatnjav i u tim uslovima je gotovo bilo nemoguće doći kolima (2019). Nastavljeno je nasipanje dela puta u dužini od jednog kilometra koji je bio najgori, jer kada padne kiša leti ili zimi u vreme snežnih padavina teško je bilo i pešice doći.

Uspešno je nastavljeno i dalje uređenje porte. Urađen je potporni zid na mestu gde će biti nova crkva, a postojeća će biti srušena. Nova crkva će biti od kamena peščanika iz Brajkovca, a kao ručno pikovan biće postavljen sa spoljne strane na fasadi. Crkva će biti duplo veća po spoljnoj kvadraturi, gradiće se u moravskom stilu sa rozetama, rezbarijama i drugim ukrasima u kamenu oko vrata i prozora.

Na mestu buduće crkve deo zemljišta mora biti zamenjen, jer nije adekvatan kao podloga. Očekujemo da taj posao započne u toku oktobra, a uz Božju pomoć nadamo se završetku temelja pre zime. Obezbedili smo samo 8 kubika kamena od potrebnih 40. Dobili smo blagoslov Vladike Davida, rešenje o izgradnji crkve od Gradske uprave i analizu vode iz hemijske laboratorije Rudarsko geološkog zavoda Srbije. Poslednja tri i po metra od osamnaest u bunaru bila su od kvarcnog peska i kamena, što bukvalno znači da je voda izlazila iz peska i da je najboqa moguća. Taj kamen i pesak smo izvadili i ugradili na put. Voda za piće iz bunara je ispravna i vrlo kvalitetna – kaže otac Jakov.

O ocu Jakovu: leči ljude i deli recepte

Jeromonah Jakov Simić, rodom je iz Čubure, kod Ražnja, sa suprotne strane Mojsinjskih planina. Pre Makrešana Otac Jakov je bio u Hilandaru gde se zamonašio 1996. godine, od septembra 1997.  boravio je u Manastiru Presvete Bogorodice Visočka Ržana na Staroj planini, a od 2009. je u ovom manastiru.

Otac Jakov bavi se lekovitim biljem i pravi tinkture za lečenje bolesti kardiovaskularnog sistema i oboljenja želuca i publikuje svoje recepte za dobrobit naroda, koji u velikom broju posećuje svetinju, a zbog duhovnosti i dobrote omiljen je u ovom delu Srbije. 

Živomir Milenković

 

Otac Jakov, starešina Manastira u Makrešanu, bavi se lekovitim biljem i pravi tinkture za lečenje bolesti kardiovaskularnog sistema i želuca, ali unapređuje i srednjovekovnu svetinju koja mu je data na staranje. Pošto je Manastir dobio struju, vodu i nov konak, u toku je gradnja i nove crkve Manastir Svetog Jovana u Makrešanu, na Mojsinjskoj Svetoj Gori, a nedaleko od Kruševca, spada u red srednjovekovnih svetinja iz 14. veka. Ktitor je nepoznat, kao i za ostale ovdašnje svetinje. Nažalost, nije istražena prvobitna crkva, koja je bila nešto niže oko stotinak metara severozapadno. Postojeća crkva je izgra|ena 1970. zahvaljujući meštanima sela Makrešana,…

Review Overview

Rejting korisnika 4.9 ( 1 glasova)

Jedan komentar

  1. Molio bi kada pišete o našim svetinjama radite to ćirilicom,nismo mi katoličke vere

x

Proveri i

Potvrđen identitet žene čije je telo nađeno popodne

Identitet žene čije je telo nađeno danas popodne je potvrđen: reč je o Pejki Radović (62), čiji je nestanak prijavljen ...

Medicinska škola izvodi humanitarnu predstavu

Sutra od 16 i 19 sati, u Beloj sali KCK biće održana predstava Medicinske škole „Kafanska priča o Gombocu“ po ...

Telo žene nađeno u Železničkoj ulici

U Železničkoj ulici u Kruševcu pronađemo je telo, za sada, nepoznate ženeTelo je pronađeno u kanalu, a prema prvim informacijama ...

Završeni prijemni za specijalizovana odeljenja, čekaju se konačni rezultati

Preliminarni rezultati prijemnog ispita za specijalizovana odeljenja Gimnazije izlaze danas, za Muzičku školu objavljeni su ranije. Konačni rezultati biće objavljeni ...

U utorak detonacije zbog uništavanja eksplozivnih ostataka

Odeljenje za vanredne situacije u Kruševcu prikupljaće eksplozivne ostatke rata na relaciji Garski potok – Lazarica, koje će potom prevesti ...