Mladi u Gradu: Luka Jovanović – od skromnih ambicija do velikih uspeha

Postavljeno: 05.01.2023

Sa prvog nastupa za reprezentaciju Srbije, pre četiri godine, Luka je doneo bronzanu medalju. U međuvremenu je osvojio još medalja, da bi u decembru ove godine, na Evropskom prvenstvu u Švajcarskoj, osvojio zlato. Želja mu je da još dugo brani boje Srbije na međunarodnim takmičenjima, a cilj zlato na svetskom prvenstvu.

Luka ima 18 godina, učenik je prirodno matematičkog smera u kruševačkoj Gimnaziji. Kaže da je veoma zahvalan na podršci svom razrednom starešini, profesoru fizičkog vaspitanja Aleksandaru Mitriću, bez čije podrške i razumevanja bi, kako ističe, teško uspeo da uskladi školske obaveze i sport.

Kao mali Luka je trenirao fudbal i košarku, a 2016. godine, upisao se zajedno sa bratom u karate školu KK „Kruševac“, Olivera Tomića.

– Bez velikih ambicija, želeo sam da probam i naučim osnovne tehnike. Kako sam u prvoj godini sa lakoćom savladao osnovne tehnike, nakon godinu dana prešao sam u takmičarsku grupu trenera Marka Tomića. Nakon postepenog napredovanja na domaćim takmičenjima i mnogo rada, trenerova procena je bila da mi pruži priliku da prvi put nastupim za reprezentaciju Srbije 2018. godine na JKA evropskom šamionatu za mlade u Kragujevcu, kada sam kao deo borba tima osvajio bronzanu medalju – priseća se Luka svog prvog uspeha na takmičenjima.

Iste godine, Luka je učestvovao na ESKA evropskom šampionatu u Nišu, ali nije ušao u igru za medalju.

– Naredne godine, na JKA evropskom šampionatu u Češkoj, kao deo borba tima osvojio sam srebrnu medalju. Te 2019-te, nastupio sam i na Svetskom prvenstvu u Portugalu, gde sam nakon dva dobijena meča izgubio meč za medalju , i u konačnom plasmanu završio na petom mestu. Toga dana odlučio sam da radim više i bolje i zacrtao jasne ciljeve u karateu. Zbog epidemije se sva takmičenja u jednom trenutku odložena, ali me to nije sprečilo da vredno treniram – kaže Luka.

U Beogradu, 2021. godine na 35. Evropskom šampionatu tradicionalnog karateu, Luka sa borba timom osvaja bronzanu medalju, a ove godine, u Subotici, na 11. SKDUN evropskom šampionatu, osvaja zlatnu medalju u pojedinačnoj konkurenciji u borbama.

– Konačno, 5.decembra 2022. godine u Švajcarskoj, dobio sam priliku da još jednom branim boje Srbije, ovoga puta na ESKA evropskom šampionatu, što i jeste cilj koji sam sebi zacrtao. Na tom šampionatu osvojio sam zlatnu medalju u borbama u pojedinačnoj konkurenciji u kategoriji kadeta. Istog dana, nastupio sam i kao deo borba tima sa kojim sam uspeo da izborim još jednu zlatnu medalju za Srbiju – s ponosom ističe ovaj mladi karatista.

Osim karatea , za koji kaže da mu je prva ljubav, Luka se bavi i muzikom. Završio je nižu muziku školu „Stevan Hristić“ u Kruševcu, odsek gitara u klasi profesorke Olivere Anđelić. Svaki slobodan trenutak provodi uz gitaru i, kako kaže, uz svakodnevne obaveze, muzika je za njega najbolji način za opuštanje.

Planira da dalje školovanje nastavi u oblasti biznisa i produkcije, kao i da još dugo brani boje Srbije na međunarodnim takmičenjima. Nada se da će i ubuduće uspevati da uskladi obaveze na studijama sa treninzima koji, kako ističe, za postizanje vrhunskih rezultata moraju biti redovni i vrlo naporni. I nakon osvojenog zlata na Evropskom prvenstvu, nije zadovoljan i nada se da će se uz dovoljno rada izboriti za medalju na svetskom prvenstvu.

Luka svoj deci toplo preporučuje bavljenje karateom:

– Takmičarski deo je samo segment karatea, a mnogo važniji je onaj segment koji se tiče fizičke spremnosti i izgradanje stabilnog mentalnog stava. Pozvao bih sve Kruševljane, bez obzira na uzrast i pol, da dođu i pridruže se našoj karate porodici.

U međuvremenu, Luka je proglašen za kadetskog sportistu Grada Kruševca, te za karatistu godine.

D.P.

___________________________________________

Ponosni na rad Kluba „Mladi u Gradu“

Tekst je nastao kao rezultat rada našeg Kluba „Mladi u Gradu“, koji okuplja mlade sugrađane koji predlažu teme, kojima će se naši mediji baviti, a ukoliko žele, učestvuju u kreiranju tekstova.

Cilj nam je da se na ovaj način čuje glas mladih, da oni postanu oni koji primećuju, ali i utiču na dešavanja u svom okruženju!

Mladi, ukoliko želite da nam se pridružite to možete učiniti slanjem poruke na mejl [email protected], ili preko društvenih mreža, fejsbuk stranice KrusevacGrad i instagram profila novinegrad.

Ostale vesti

back-to-top