Mišković se povlači sa čela Delta holdinga

Postavljeno: 19.05.2021

Nova organizacija menadžmenta Delta holdinga po kojoj će, umesto predsednika kompanije i Borda direktora, kompanijom rukovoditi Upravni odbor i Izvršni odbor počinje od 1.juna. Dosadašnji predsednik kompanije Miroslav Mišković će ubuduće obavljati funkciju predsednika Upravnog odbora, saopšteno je iz Delta Holdinga, te navedeno da Mišković namerava da se povuče iz operativnog upravljanja kompanijo

– Njegov fokus biće usmeren na internacionalni razvoj kompanije, na rad sa mladim ljudima u kompaniji, odnosno formiranje budućeg menadžmenta i na razvoj sela u Srbiji, posebno kroz kompanijski projekat Naše selo – saopšteno je iz Delta holdinga.

Plan je da poslovanje vodi Izvršni odbor na čijem će čelu (CEO) biti Milka Vojvodić, dugogodišnji viši potpredsednik za ekonomiju i finansije, dok će članovi biti potpredsednici kompanije i generalni direktori grupa – članica Delta holdinga.

– U trenutku kada slavimo 30 godina rada i kada se spremamo za useljenje u novu, najmoderniju poslovnu zgradu, pravi je momenat za promene u menadžmentu Delta holdinga. Imamo uspostavljeni sistem, koji ne zavisi od jednog čoveka i to smo pokazali u najsloženijim situacijama. Činjenica da postoji apsolutno poverenje u budući Izvršni odbor omogućava mi da se posvetim strateškim razmišljanjima, za koja sam uveren da su od ključnog značaja za razvoj Kompanije, ali i za razvoj Srbiji u celini – izjavio je Miroslav Mišković koji je osnivač i predsednik kompanije Delta holding te osnivač Delta fondacije.

Rođen je 1945. godine, a detinjstvo je proveo u rodnom selu Bošnjane, kod Kruševca. Završio je Ekonomski fakultet u Kragujevcu, poslovnu karijeru započeo je u filijali Jugobanke u Kruševcu te nastavio da radi u Hemijskoj industriji Župa A.D. u Kruševcu, gde je postao generalni direktor. Nepunih pola godine bio je potpredsednik Vlade Srbije, zadužen za privatizaciju. Funkciju je napustio svojevoljno, zbog neslaganja sa ekonomskom politikom Slobodana Miloševića. Kompaniju Delta holding osnovao je 1991. godine, a ona danas posluje u Srbiji, regionu, zemljama Evropske Unije, Rusiji itd. u oblastima poljoprivrede i proizvodnje hrane, distribucije i logistike, hotelijerstva, maloprodaje, nekretnina. Prema listi najbogatijih ljudi na svetu za 2007. godinu koju izdaje magazin Forbs, Mišković se našao na 691. mestu. On je prva osoba iz Srbije ikada rangirana na toj listi.

Podsetimo da se protiv Miškovića i još devet optuženih, od 2012. godine vodi krivični postupak. Tada su bili uhapšeni i posle višemesečnog boravka u pritvoru pušteni su da se brane sa slobode, pošto su položili višemilionska jemstva u evrima. Miškovići i Milo Đurašković kao i još četiri okrivljena lica su zbog nedostatka dokaza odlukom Apelacionog suda pravosnažno oslobođeni optužbi za zloupotrebe sa putarskim preduzećima, ali suđenje za utaju poreza još uvek traje. Prema nedavnom pisanju portala Nova.rs Apelacioni sud u Beogradu zakazao je za 10. jun 2021. godine početak glavnog pretresa u drugostepenom postupku protiv Miškovića i ostalih optuženih u tom slučaju nakon što je u septembru prošle godine razmatrao žalbe na prvostepenu presudu protiv te odlučio da otvori glavni pretres u drugostepenom postupku i sam izvede ključne dokaze neophodne za donošenje pravosnažne presude.

J.B.
foto: deltaholding.rs

Ostale vesti

back-to-top