+381 64 812 51 81
Ne propustite >>
Naslovna » Nekategorizovano » Mirela Milojević – Svetosavska nagrada u pravim rukama

Mirela Milojević – Svetosavska nagrada u pravim rukama

Osnivačica i predsednica Kluba za decu sa posebnim potrebama „Palestra“ i profesorka fizičkog , Mirela Milojević, , ovogodišnja je dobitnica Svetosavske povelje , priznanja koja se od 2005.godine  dodeljuje za najveća dostignuća u oblasti umetnosti, kulture , prosvete i nauke za Grad Kruševac. Mirela  je od tri trenera Palestre koji se kroz afirmaciju sporta godinama nesebično zalažu za otklanjanje predrasuda prema mladima sa posebnim potrebama

Velike uspehe kluba “Palestra”, ovogodišnja dobitnica Svetosavske povelje ocenila je kao rezultat ozbiljnog timskog rada, te se za uložen trud i veliko angažovanje  zahvalila trenerima Margi i Mališi, brojnim volonterima, bivšim sportskim radnicima, kolegama u školi “Veselin Nikolić”, roditeljima i sportistima Palestre koji su ovom gradu doneli stotine medalja sa domaćih i svetskih takmičenja.

Podsetila je da je  Palestra, klub čija je osnivačica i predsednica, prvi planetarni uspeh postigla 2007. godine na Svetskim letnjim igrama Specijalne olimpijade u Šangaju kada su košarkašice ovog kluba osvojile treće mesto, da se  tri godine kasnije klub kao deo reprezentacije Srbije na Svetskim letnjim igrama SO u Atini izborio za pet medalje, dok je učešće na  Svetskim zimskim igrama SO u Koreji krunisano sa po dve srebrne i bronzane medalje…

Za Mirelu i članove Palestre, do  sada  osvojenih  preko 400 medalja na domaćim i svetskim takmičenjima,predstavljaju mnogo više  od sportskih uspeha.

– Za ove mlade ljude to nisu obične medalje, za njih su to uspesi koji život znače– kaže ona, naglašavajući da se, pored za afirmaciju sporta, njene kolege i ona, nesebično zalažu i za otklanjanje predrasuda prema mladima sa smetnjama u razvoju.

Podseća da je ideja o osnivanju “Palestre” potekla je pre 13 godina, a kako bi se deci i omladini sa posebnim potrebama omogućilo da se redovno bave fizičkim aktivnostima, što je inače njihova stalna potreba. Kroz klub je do sada prošlo oko 130 dece, a kako Palestri nisu bitne godine starosti, pojedini članovi  u klubu su od njegovog osnivanja  do danas.

Kaže i da je posle angažovanja u nekoliko osnovnih škola kao profesorka fizičke kulture, bila skeptična kada se  zaposlila u školi za osnovno i srednje obrazovanje “Veselin Nikolić”, ali i da je nakon što je bolje upoznala tu divnu decu a i oni nju, shvatila da je to jedini posao koji želi da radi.

– U to vreme oni nisu bili prihvaćeni, vrata dugih klubova su im bila zatvorena, nisu mogli zajedno da treniraju. Kao i svaki i naš početak je bio težak, ali su upornost, trud i strpljenje pobedili. Iako u celu priču nismo ušli sa ambicijom da imamo uspešne igrače, zahvaljujući velikom radu počeo je da se otkriva i potencijal te dece, nakon čega su počeli da se nižu i uspesi naših košarkašica, fudbalera, odbojkašica, skijaša i drugih sportista– kaže ona.

Naglašava da većina članova kluba potiče iz siromašnih porodica i da uglavnom svoje slobodno vreme provode unutar njih, da su neretko suočeni i sa brojnim predrasudama, te da je zato uz aktivno učešće na takmičenjima, jedan od prioriteta Palestre i dobra komunikacija sa mladima iz opšte populacije, kroz inkluzivne programe u oblasti sporta i kulture.

– Želela sam da dobiju svoje mesto u sportu, znajući da je rad važan prvenstveno zbog njihove socijalizacije, razvijanja navika i kvalitetno ispunjenog slobodnog vremena. Danas im ta sportska takmičenja i putovanja   puno znače, posebno kada ostvare uspeh i pokažu da su oni korisni članovi društva – kaže ona i ističe da je Palestra jedna velika porodica u kojoj nema tajni, porodica gde svi pomažu svima, gde se rešavaju mnogi pa i ljubavni problemi, zajednički izlazi u grad i proslavljaju rođendani.

Da ima najlepši posao na svetu, Mirela pomisli svaki put kada vidi nasmejana lica dece iz kluba “Palestra”. Ponosna je na njihove uspehe, ali i na to što se svaki put, bez izuzetka,  podjednako raduju kako svojim, tako i osvojenim  medaljama dece iz drugih klubova.

– Prolazak kroz vreme podučava nas da smo dugo živeli jedni uz druge i da moramo da naučimo da živimo jedni za druge. Moje vreme je posvećeno njima i volim to što radim. Dobra organizacija, sa prioritetima, i sve može da se uklopi. Istovremeno, za mene je ovo izazov, mogućnost da razvijem sopstvenu kreativnost – kaže Mirela, uz objašnjenje da se metodski postupak rada sa decom sa posebnim potrebama malo razlikuje, te da je za postizanje željenog cilja, između ostalog potrebna mašta i veliko strpljenje.

Mirela podseća da su mladi sportisti Palestre, zajedno sa svojim trenerima, postigli  velike uspehe tokom proteklih trinaest godina, a da je sve moguće, potvrdili su i kada su pre nekoliko godina učestvovali na Drinskoj regati osoba sa invaliditetom “Sve je moguće”, kada su čamcima prešli granicu Srbije i Republike Srpske.

Da je ova nagrada razlog za dodatni optimizam, neku novu energiju u daljem radu, te razlog da traju i da se ne predaju, poručila je na kraju, uz podsećanje   da se “Palestra” može pohvaliti i Svetosavskom nagradom Republike Srbije za 2012. godinu koju je dobio Aksentije Ivanović, član ovog kluba.

Prema rečima predsednice, Palestru ove godine čekaju mnoga državna prvenstva, kao i Nacionalne igre Specijalne olimpijade Srbije u raznim sportovima, što su ujedno pripreme i nadanja za možda sledeće Svetske igre 2019. godine. U toku je i realizacija projekta “Zemlja čuda” koji će biti prikazivan od marta, a finansira ga  Fondacija Jelene Šantić.

Mirela Milojević  je u Klubu “Palestra” predsednica i trenerica, a u Specijalnoj Omimpijadi Srbije, predsednica Skupštine i kordinatorka za zimske sportove.  Dobitnica je Oktobarske nagrade Grada Beograda za najbolje stručne i naučne radove studenata u 1986.godini. Zbog specifičnosti rada sa učenicima sa posebnim potrebama, 2004. godine završila je defektološko osposobljavanje za rad u nastavi sa ovom populacijom. Inicijatorka je osnivanja Sportskog kluba dece i omladine sa posebnim potrebama “Palestra”, sa namerom da fizičko vežbanje ne bude jedan od sporednih procesa u kompleksu tretmana te populacije, a pored bavljenja sportom radila je i na razvoju zadovoljenja kulturnih, vaspitno obrazovnih , zdravstvenih i drugih potreba ove populacije. Zaslužna je za značajne rezultate koje je Palestra do sada postigla na državnim prvenstvima i Nacionalnim igrama Specijalne Olimpijade Srbije u raznim sportovima, kao i za zapažene rezultate postignute na inostranim takmičenjima. Snimila je tri dokumentarna filma, a autorka je i brojnih projekata koji su nagrađivani kod nas i u svetu. Kako se navodi u biografiji “njen rad i veliko strpljenje, garant su sigurnog puta ka jasnom cilju – da se deci i omladini sa posebnim potrebama omogući da razviju sve svoje potencijale i sposobnosti, da dokažu da oni u društvu imaju svoje mesto i da mogu da doprinesu razvoju kulture i sporta.”

Osnivačica i predsednica Kluba za decu sa posebnim potrebama „Palestra“ i profesorka fizičkog , Mirela Milojević, , ovogodišnja je dobitnica Svetosavske povelje , priznanja koja se od 2005.godine  dodeljuje za najveća dostignuća u oblasti umetnosti, kulture , prosvete i nauke za Grad Kruševac. Mirela  je od tri trenera Palestre koji se kroz afirmaciju sporta godinama nesebično zalažu za otklanjanje predrasuda prema mladima sa posebnim potrebama Velike uspehe kluba “Palestra”, ovogodišnja dobitnica Svetosavske povelje ocenila je kao rezultat ozbiljnog timskog rada, te se za uložen trud i veliko angažovanje  zahvalila trenerima Margi i Mališi, brojnim volonterima, bivšim sportskim radnicima, kolegama u…

Review Overview

Rejting korisnika Budite prvi !
x

Proveri i

Saobraćajna nezgoda na Bagdalskom vencu – nema teže povređenih

Dva putnička vozila, marke “reno” i “mazda” učestvovala su u saobraćajnoj nezgodi koja se dogodila sinoć oko 22 sata na ...

U RPK u toku izbor novog Parlamenta privrednika

Regionalna privredna komora Kruševac započela je izborne aktivnosti za novi saziv Parlamenta privrednika. Postupak kandidovanja za 18 članova Parlamenta koji ...

Pekari Le PONS u Kruševcu potreban Pica majstor.Javiite se na telefon 064 8592240

Kuglaši Car Lazara pobedom nad Kraljevom na pragu Superlige

Kuglaši kruševačkog Car Lazara, lideri na tabeli Prve lige, nadigrali su na kuglani Sportskog centra u Lazarevom gradu u 13. ...

Napredak rutinski do tri boda protiv Mačve

U utakmici 31. kola Super lige Srbije, u Kruševcu Napredak potpuno zasluženo došao do devetog trijumfa ove sezone, protiv Mačve ...