Ministarstvo poljoprivrede: Apel otkupljivačima malina da se pridržavaju dogovora

Postavljeno: 12.06.2024

Povodom pritužbi većeg broja malinara koje su pristigle u Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, naročito iz južne Srbije, Mačve, Podrinja i Podgorine, da pojedini otkupljivači maline ne poštuju dogovor od 31. maja 2024. godine, po kom početna otkupna cena maline iznosi 250 dinara po kilogramu, te da isplaćuju značajno niže cene, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je apelovalo na sve otkupljivače maline da se pridržavaju postignutog dogovora o iznosu početne otkupne cene, kako bi se izbegla diskriminacija malinara, kao i ugrožavanje rentabilnosti njihovog poslovanja

U saopštenju Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede još jednom se ističe da je poštovanje dogovora o iznosu početne otkupne cene maline od 250 dinara po kilogramu važno i zbog učvršćivanja međusobnog poverenja između države, malinara i otkupljivača maline.

– Samo složni i jedinstveni, držeći se date reči i postignutog dogovora, možemo da obezbedimo uspeh naših malinara i otkupljivača na sve zahtevnijem i izazovnijem evropskom i svetskom tržištu malina – rekao je ministar Martinović.

Na pomenutom sastanku održanom 31. maja, pored otkupne cene maline od 250 dinara, dogovoreno je i da razmer dobiti proizvođača i hladnjačara bude u odnosu 60 prema 40 odsto od prosečne izvozne cene, a u korist proizvođača.

Foto: freepik.com

N.L.

Ostale vesti

back-to-top