Ministarka Mihajlović na gradilištu prvih 27,8 kilometara Moravskog koridora

Postavljeno: 24.07.2020

Radovi na prvoj deonici Moravskog koridora kod Kruševca, koji podrazumeva izgradnju prvih 27,8 kilometara trase prvog digitalanog auto-puta u Srbiji, biće završeni do kraja 2021. godine, predočila je prilikom obilaska gradilišta potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović, dodajući da se završetak kompletnog koridora može očekivati za tri godine. Povezivanje Koridora 10 i 11, odnosno više od pola miliona ljudi koji žive u 7 gradova i opština kroz koje prolazi budući auto-put trenutno je najznačajniji putni nfrastrukturni projekat u Srbiji

Ovo nije samo projekat izgradnje jednog koridora, već i izgradnja digitalnog auto-puta i regulacija Morave i dalje sprečavanje poplava i zaštita priobalja – napominje ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

Izazovno vreme epidemije u kojem danas živimo i koje će trajati duže od onoga što smo možda mislili, traži hrabre i smele ljude, koji mogu da rade na ovakvim projektima, a mislim da su takvi svi građevinari na teritoriji Srbije, kao i građevinari angažovani na radilištu kod Kruševca.

Na trasi budućeg koridora gradiće se i 130 objekata (mostova, nadvožnjaka, podvožnjaka, petlji). Regulacija slivova Južne, Zapadne i Velike Morave predstavljaće poseban izazov u poslu koji je za oko 800 miliona evra poveren američko-turskom konzorcijumu Behtel-Enka.Na gradilištu kod Kruševca u toku su zemljani radovi, a u nastavku će se raditi na denivelisanoj raskrsnici Kruševac-Zapad.

Ta saobraćajna petlja omogućiće direktnu vezu Kruševca sa Moravskim koridorom -objašnjava Leonid Vuković, šef projekta ispred Koridora Srbije. –Na prostoru o kojem je reč, predviđena je gradnja 29 putnih objekata, 4 denivelisane raskrsnice i četiri hidrotehnička objekta.

Ambasador SAD Entoni Godfri čestitao je Vladi Srbije, Koridorima Srbije i konzorcijumu “Behtel-Enka” na uloženom trudu i napretku u projektu  oji se realizuje u otežanim uslovima pandemije. Izrazio je uverenje da će Srbija zahvaljujući mudrim investicijama u budućnost, a pre svega u auto-puteve koji podstiču razvoju ponovo imati jaku privredu, kao što je to bio slučaj uoči pandemije KOVID-19.

 Ta ulaganja pomoći će Srbiji da ostane bitan faktor na Balkanu i u Evropi – ističe ambasador Godfri, podvlačeći da će pratiti izgradnju auto-puta, koji će značiti i dalji razvoj i regiona i Srbije. –Ne samo da će Moravski koridor povezati više pod pola miliona ljudi, već će pogurati i rast više od 20.000  malih i srednjih preduzeća, a optički kabl koji se postavlja duž trase biće digitalna kičma čitavog regiona.

Više od 2.500 rešenja o eksproprijaciji donela je lokalna samouprava u saradnji sa Koridorima Srbije kako bi se što pre krenulo sa izgradnjom autoputa.

Moravski koridor bio je višedenijski san grada, koji je sada počeo da se ostvaruje-napominje gradonačelnica Kruševca Jasmina Palurović. –Njegov značaj je izuzetan u ekonomskom, turističkom i svakom drugom smislu. A posebno je od značaja što će auto-put zaštititi često plavljeno najplodnije poljoprivredno zemljište pored reke.

U “Behtelu” napominju da su na terenu mnoge aktivnosti u toku, kao i da se radi na izgradnji kampa, geotehničkim radovima i izboru lokalnih izvođača radova.

Ovo je sjajan projekat za Srbiju i region, daćemo sve od sebe da pružimo najviši kvalitet rada vašoj državi i građanima – kaže Ozger Inal, zamenik rukovodioca projekta i rukovodilac gradilišta kompanije “Behtel”.

Tekst i foto: I.R.

Ambasade: Putevi važni za razvoj

Rebeka Fabrici, zamenica ambasador Velike Britanije istakla je da se nada da će se nastaviti saradnja sa Srbijom na velikim infrastrukturnim projektima.

– Srbija je spremna da ponudi sposobnu radnu snagu i neverovatan potencijal za realizaciju ambicioznih projekata, Moravski koridor može da privuče još više investicija i garantuje sigurnu zaštitu od stalnih poplava – podvukao je ambasador SAD Entoni Godfri,dodjaući da je ponosan na partnerstvo sa Vladom Srbije u izazovnim projektima.

Partneri na projektu

– Izazovna vremena traže smele partnere,a na projektu autoputa Pojate-Preljina, naši partneri su Vlade SAD i Velike Britanije,kao i lokalna samouprava u Kruševcu, koja se pokazala kao predan partner na projektu – ističe potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović.

– Moravski koridor u dužini od 112 kilometara neće samo povezati Srbiju sa Srbijom, već i Srbiju sa regionom,a prvi uspešan prvi kvartal ove godine na čemu su intenizivno radili i Vlada i predsednik Srbije ukazuje koliko su svi sektori, kao i građevinarstvo, dali svoj maksimum.

Ostale vesti

back-to-top