Ministarka Mihajlović: Cilj je da što više objekata bude energetski efikasno   

Postavljeno: 18.02.2022

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović obišla je  radove u kruševačkom vrtiću „Pčelica“, koji se sprovode u okviru projekta unapređenja energetske efikasnosti, a predstavnici ministarstva i lokalne samouprave su prethodno posetili porodicu Jakovljević u Čitluku, koja je, uz subvenciju grada i države, zamenila stolariju na kući.

Ona je ovom prilikom izjavila da su ovakvi projekti od ključne važnosti za unapređenje kvaliteta života svih građana Srbije, te da  će se i u narednim godinama sprovoditi slični projekti sa ciljem sanacije što većeg broja objekata u javnom i privatnom vlasništvu.

-Krajem aprila će biti gotovi radovi u ovom vrtiću. On godišnje za toplotnu energiju plaća dva miliona dinara, a kada se sve bude završilo ušteda će biti 1,4 miliona dinara odnosno biće smanjen račun za 70 odsto. Emisija štetnih gasova će biti takođe smanjena za 70 odsto – istakla je ministarka Zorana Mihajlović.

Ugovor o izvođenju radova na pomenutom vrtiću i još pet kruševačkih škola  potpisan je 7. jula prošle godine. Ugovor je vredan 1,4 miliona evra, radovi su počeli u septembru, a izvodi ih kompanija CREDO d.o.o.

Ministarstva rudarstva i energetike je, kako je podsetila Mihajlovićka, ove godine za program energetske efikasnosti obezbedilo 250 miliona evra, a  na novi konkurs, raspisan pre 10 dana, javilo se 140 jedinica lokalne samouprave, koje su u svojim budžetima obezbedile određena sredstva.

Grad Kruševac je, prema rečima gradonačelnice Jasmine Palurović, za tu namenu opredelio 10 miliona dinara:

– U Kruševcu je prošle godine 10 domaćinstava dobilo priliku da bude energetski efikasno. Ove godine smo budžetom opredelili 10 miliona dinara za programe energetske efikasnosti, i ti programi će biti prošireni. Grad će voditi više računa o svojim javnim ustanovama, o svojim vrtićima i školama i na taj način uštedeti novac u budžetu i uštedeti energiju kao takvu – rekla je gradnonačelnica Kruševca, Jasmina Palurović.

Načelnik Rasinskog upravnog okruga, Ivan Anđelić, podsetio je da su u pilot projektu učestvovale sve lokalne samouprave iz Okruga.

-Mogućnosti sanacije su ove godine veće, osim termoizolacije objekata i zamene prozora i vrata, obuhvataju ugradnju solarnih panela, kolektora, termo pumpi. Pozivam građane da prate konkurse koje će jedinice lokalne samouprave da raspišu sredinom sledećeg meseca i da na taj način poboljšaju energetsku efikasnost svojih objekata – naglasio je on.

Predstavnici pomenutih institucija su danas obišli i porodicu Jakovljević u Čitluku koja, nakon što je uz subvenciju zamenila prozore i vrata na kući i umanjila račun za struju za oko 30 odsto, sada planira da konkuriše za solarne panele.

Inače, Projekat unapređenja energetske efikasnosti sprovodi se uz podršku Vlade Švajcarske, a osim u Kruševcu rekonstruišu se škole i vrtići u Vrbasu, Paraćinu i Užicu.

S.M.

 

 

Ostale vesti

back-to-top