Ministar Momirović u poseti Kruševcu

Postavljeno: 12.12.2020

Nakon što je sa premijerkom Anom Brnabić obišao radove na izgradnji Moravskog koridora na delu Pojate- Kruševac, minisitar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović, poseti je Kruševac, gde je sa predstavnicima Grada razgovarao o budućoj Regionalnoj deponiji Srnje, Aerodromu Rosulje i Fabrici za prečišćavanje otpadih voda

O ovim važnim projektima, sa ministrom su u Gradskoj kući razgovarali gradonačelnica Kruševca Jasmina Palurović, direktor „Aerodromi Srbije“ Mihajlo Zdravković, rukovodilac projekta Prečišćavanja otpadnih voda u Kruševcu Ivana Popović, direktor JP „Aerodrom Rosulje“ Dragana Pavlović i direktor JKP „Vodovod Kruševac“ Vladimir Milosavljević.

Govoreći o projektu Aerodrom Rosulje, gradonačelnica Palurović podsetila je da je izgradnja hangara završena, da su u okviru prve faze završeni zemljani ,radovi na temelju i čeličnoj konstrukciji hangar, te da je druga faza obuhvatila sve ostale radove do završetka hangara kao i elektro, hidro, dojavu požara i zaštitu od požara. Takođe, urađena je rulna staza sa stajankom ispred hangara , a sledeće godine, kako je navela, očekuje se završetak ostalih radova, ograda i infrastruktura.

Gradonačelnica je govorila i o Postrojenju za prečišćavanje otpadnih voda kao najznačajnijoj kapitalnoj investiciji u tom gradu

– Postrojenje ima liniju za prečišćavanje otpadnih voda, liniju prerade mulja i liniju gasa. Završna faza procesa prerade mulja je solarno sušenje mulja, nakon čega se dobija preko 60 odsto suve materije, koja će zbog svojih tehničkih karakteristika naći primenu u Gradskoj toplani, a ovaj jedinstven proces će po prvi put biti sproveden u Srbiji. Počeo je probni rad postrojenja, tako da se sredinom sledeće godine očekuje da Postrojenje zvanično i krene sa radom punim kapacitetom – kazala je ona.

Podsetila je i na projekat izgradnje Regionalne deponije Srnje koji će omogućiti objedinjeno prikupljanje i tretman komunalnog otpada za više lokalnih samouprava, a gde su pored grada Kruševca, potpisnice Sporazuma o reginalnom upravljanju otpadom i opštine Aleksandrovac, Brus, Varvarin, Ćičevac i Blace. Savremena deponija biće izgrađena po evropskim standardima, na površini od oko četrdeset hekatra, a imala bi vek makar dve decenije.

Ministar Momirović rekao je Vlada Srbije za Aerodrom Rosulje opredelila 300 miliona dinara za sledeću godinu , za poletno-sletnu pistu i ogradu. Naglasio je i da je za izgradnju Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Kruševcu uloženo oko 24 miliona evra , da je Kruševac zato postao apsolutni lider što se tiče komunalne infrastrukture, te da nas sledeće godine očekuje Projekat za prikupljanje i tretman komunalnog čvrstog otpada.

Momirović je još jednom osvrnuo na Moravski koridor, rekavši da je Srbija u velikom investicionom ciklusu, te da ima ekonomsku snagu da uđe u velike projekte, kao što je izgradnja ovog koridora. Naveo je i to da je od velikog značaja da kompanija Behtel Enka koristi sirovine iz Srbije, kao i da angažuje naše domaće radnike i kompanije.

Foto: krusevac.rs

D.P.

Ostale vesti

back-to-top