Mini-sajam socijalnog preduzetništva: Rukotvorine koje život znače

Postavljeno: 05.11.2021

Čestitke, podmetači za čaše, cvetovi od papira, ukrasni jastučići, vezene i pletene stvari, samo su deo rukotvorina predstavljenih na današnjem mini-sajmu socijalnog preduzetništva. Reč je, naime, o predmetima koje su napravili članovi brojnih kruševačkih udruženja, koja uglavnom okupljaju  osobe sa invaliditetom. Donošenje zakona koji bi uredio oblast socijalnog preduzetništva za njih bi značilo mogućnost zapošljavanja te plasmana proizvoda, što bi doprinelo njihovom boljem položaju u društvu

Na današnjem mini sajmu socijalnog preduzetništva predstavili su se ŠOSO Veselin Nikolić i šest kruševačkih udruženja. Na štandu jednog od njih, Udruženja distrofičara, poređane rukotvorine od papira, drveta, kartona, limenki.

Imamo mi deset velikih kutija ovakvih rukotvorina, mnogo bi za Udruženje i za članove značilo kada bi mogli da unovčimo taj rad. Prodavali smo nedavno na vašaru, vrlo malo smo uspeli da zaradimo, ali kada bi imali ugovor sa nekom većom firmom da otkupljuje to bi bilo drugačije, mogli bi da zaposlimo neke članove. Potrebno je da se to zakonski uredi jer za sada bi morali da imamo firmu da bi tako radili – objašnjava Avram Milosavljević, predsednik Udruženja distrofičara koje okuplja devedesetak članova iz Rasinskog okruga.

Distrofičari su uglavnom teško pokretni, ostvaruju prava iz socijalne zaštite, ali oni koji imaju blaži oblik bolesti uspevaju da se kroz Udruženje bave prikupljanjem elektronskog otpada, reciklažom limenki, ručnim radovima.

Nadam se da će zakon prepoznati ovakav rad, to bi mnogo značilo za sva slična udruženja – dodaje on.

Mini-sajam preduzetništva na kome su se predstavili i Savez slepih i slabovidih, Osnovna organizacija gluvih i nagluvih, Etno Rasina, Osmeh na dlanu te Udruženje za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama (MNRO) organizovan je upravo sa idejom da se sugrađanima predstavi deo onoga što pomenuta udruženja rade.

Nenad Krstić, predsednik Udruženja „Evrokontakt“, koje je organizovalo sajam, podseća da socijalni preduzetnici posluju sa idejom da kroz zaradu koju ostvare ispune jasnu socijalnu misiju, odnosno da deo ili ceo profit iskoriste za podršku neke socijalno ugrožene grupe ili za podršku realizacije projekata važnih za rad samih udruženja.

Cilj je da se, dok ta oblast ne bude zakonski uređena, skrene pažnja javnosti da postoje oni koji po pomenutim principima posluju.

Sajam je održan u okviru Aktivističke nedelje, odnosno projekta „Građani imaju moć“, koji sprovodi Nacionalna koalicija za decentralizaciju uz finansijsku podršku organizacije CRTA iz Beograda te uz logističku podršku kruševačkog Kulturnog centra.

J.B.

 

Ostale vesti

back-to-top