Milutin Jeličić Jutka  osuđen na tri meseca zatvora

Postavljeno: 10.07.2020

Nekadašnji predsednik opštine Brus, MIlutin Jeličić Jutka, prvostepenom presudom Osnovnog suda u Kruševcu,  osuđen na tri meseca zatvora, za krivično delo nedozvoljene polne radnje nad bivšom saradnicom Marijom Lukić

Za dva krivična dela za koja je Jeličić bio okrivljen, tužilaštvo  je ranije danas zatražilo jedinstvenu kaznu od sedam meseci zatvora, a na presudu koja doneta Jeličić ima pravo na žalbu o u roku do osam dana.

Punomoćnik Marije Lukić, advokat Borivoje Borović, nakon što je presuda doneta, kazao je da je pao prvi politički moćnik u Srbiji.

Osuđen je na bezuslovnu kaznu zatvora od tri meseca, za krivično  delo nedozvoljene polne radnje. Za drugo delo koje se ticalo poruka nije, pošto policajci i veštaci nisu uzeli telefon Marije Lukić u kome se nalaze te najnovije poruke. Taj deo nije veštačen, a mi nismo želeli da odugovlačimo suđenje. Presudom smo zadovoljni, ovo je dobar pomak za pravosuđe Srbije – kazao je Borović, dodajući da je odluku doneo jedan od boljih osnovnih sudova u Srbiji.

Borović je rekao da je pravda za Mariju Lukić vrlo važna jer je, kako je objasnio, Marija prva žena u Srbiji koja je uspela  da “spakuje” u zatvor jednog moćnika.

Ako je ovo jedan dobar znak u pravcu ozdravljenja  pravosuđa, onda ja to pozdravljam i u tom smislu očekujemo mnoge ovakve odluke  vezano za neke političke moćnike, što bi doprinelo da se nekako vrati demokratija u Srbiju i da ljudi imaju svoje zadovoljenje pred sudom – kazao je Borović.

Da je zadovoljna presudom, bez obzira na to što je Jeličič oslobođen za drugo krivično delo, seksualno uznemiravanje, kazala je i Marija Lukić.

Pre više od dve godine prijavila sam Jeličića Upravi kriminalističke policije u Kruševcu. Drago mi je što je konačno sve završeno i što je okrivljeni proglašen krivim – rekla je Lukić.

Milutin Jeličić Jutka   optužen je za seksualno uznemiravanje i nedozvoljene polne radnje na štetu bivše saradnice Marije Lukić, a  predmet se pred kruševačkim Osnovnim sudom vodi od avgusta prošle godine, kada je izmešten iz Osnovnog suda u Brusu.

Inače, tokom suđenja ročišta su više puta odlagana zbog nedolazaka Jeličićevih advokata ili njegovog nepojavljivanja. Poslednji pretres odigrao se bez Jelićića 19. juna jer  policija po nalogu za privođenje od 10. juna, nije pronašla okrivljenog na adresi, a potom je 22. juna, Osnovni sud odbio predlog tužilaštva da okrivljenom odredi pritvor.

Kao i ranije, i danas su se ispred zgrade suda u Kruševcu okupile organizacije koje se bore protiv nasilja nad ženama, a nosile su transparente sa natpisima “ Pravda za Mariju”, “Da nije možda u skupštini”, “Nađoste li ga “, “Nasilje nad ženama ne zastareva“…

D.P.

Ostale vesti

back-to-top