Mihajlo Ćirković i “Meljava vremena“ 

Postavljeno: 12.02.2020

Najnovija knjiga aforističara Mihajla Ćirkovića Ćire predstavljena je nedavno na književnoj večeri u Kulturnom centru. „Meljava vremena“ je, kako je na promociji rekla Jelena Protić Petronijević, urednica književnog programa Kulturnog centra, „život iz kojeg autor izdvaja najbolje, najzrelije rečenice“

„Život je granica između prošlosti i budućnosti“, poručuje Mihajlo Ćirković u jednom od aforizama u svojoj novoj, sedmoj po redu knjizi u kojoj, kako je rekao na njenoj promociji, podvlači crtu ispod proživljenih godina i zapisuje tragove koje je žrvanj vremena ostavio na njima. Mudrost ili ludost, spoznaje ili zablude, dileme su „spakovane“ na stranicama „Meljave vremena“ i prepuštene čitaocu da ih u spostvenim promišljanjima prihvati ili opovrgava. 

–  Satira u mojim aforizmima je autosatira. Pisao sam za mene i ljude slične meni, zapisivao šta sam ja bio tog momenta – objasnio je autor pred velikim brojem sugrađana, čitalaca i kolega po peru, podsećajući da je baš vreme to koje menja i razvija naše poglede na stvari. Na pitanje zašto je odabrao baš ovu književnu formu, kratko odgovara:  – Nije aforističar onaj koji je odredio da piše aforizme, već onaj koji je predodređen da ih piše.

Svoje aforizme Mihajlo Ćirković Ćira piše u trenutku, kad se, kako kaže, misao sama javi. Nasuprot uvreženom mišljenju da aforističar treba da odgovori na aktuelni trenutak, inspirišu ga večne teme koje život čoveka prate u svim vremenima. Zbog toga je, smatra i Jelena Protić Petronijević, „uspeo da izbegne osetljivu granicu po kojoj hoda satira i da bude uvek svoj, bez dnevno političkih izazova, bez neukusa, vulgarnosti, prizemnih šala kojima mnogi satiričari nisu odoleli“.

Utisak je da neki ljudi, zahvaljujući svojoj prirodi i svom vaspitanju, znaju da odmere šta i kako treba reći i to ih čini boljim satiričarima – zaključila je ona, a analizirajući Ćirkovićevo stvaralaštvo ocenila da su njegovi aforizmi često i „sentence, pouke, čak i dosetke – kratke forme koje podrazumevaju bistar um, lucidnost i sveden izraz“.

Nenad Blažić, direktor Festivala humora i satire „Zlatna kaciga“ zahvalio je Mihajlu Ćirkoviću što uspeva da, kako je rekao, kroz satiričnu formu obuhvati i najdublja ljudska osećanja poput ljubavi i poželeo mu da još dugo stvara, a u ime izdavača, Poezije SRB, predsednik ovog udruženja, Ljubodrag Obradović, podsetio je publiku da je Mihajlo Ćirković pre samo desetak dana dobio i godišnju nagradu ovog udruženja baš za knjigu „Meljava vremena“. 

Na promociji, Mihajlo Ćirković je sa posebnim pijetetom govorio o Zoranu Rankiću,  poznatom glumcu i književniku koji je vinjetama ilustrovao „Meljavu vremena“, ali je preminuo pre nego što je ona ugledala svetlost dana, a sa kojim je, kako je rekao, ostvario posebnu duhovnu vezu.  

N.B.

OKVIR

Iz „Meljave vremena“

 

-Nikada na terazijama drugarstva tasovi ne stoje u istoj ravni.

-Česta lutanja ne znače samo nalaženje novih prostora, već i potraga za starim vremenima.

-Više je izgubljenih stvari, nego nađenih.

-Najsigurniji put je onaj osvetljen svećom.

-Od večnosti nas deli samo minut ćutanja.

-Pre nego što odeš, ugasi mi ljubav.

Ostale vesti

back-to-top