Meša Selimović stigao u Pomoravlje

Postavljeno: 23.02.2023

„Nakon petnaestodnevnog glasanja velikog žirija kompanije Novosti, Meša Selimović dolazi u Pomoravlje, u Lazarev grad koji je dostojan ovakve nagrade. Moja poezija je  sazrevala čitanjem Bagdaline produkcije, divnih svetskih i naših pesnika. Na konferenciji za štampu u Vukovoj zadužbini saopšteni su rezultati glasanja, i Filatelist je, u značajnoj ediciji Povelje, dobio najviše glasova, i svakako je to potvrda mog književnog traženja. Uplovio sam u Mešino ostrvo, u filozoveme i poetiku srpskog velikana“ – izjavio je ekskluzivno za Grad Nebojša Lapčević, časteći nas pritom i svojevrsnom ekskluzivom…

Kao što smo juče prvi i sa neskrivenim ushićenjem objavili vest da je kruševački pisac Nebojša Lapčević dobitnik najprestižnije srpske književne nagrade „Meša Selimović za zbirku pesama „Filatelist“, koja je proglašena knjigom godine danas donosimo i autorovo obraćanje javnosti nakon što je proglašen sveukupnim pobednikom glasanja pedeset najrelevantnijih srpskih književnih kritičara. Slovo laureata prenosimo u celini:

MEŠINO OSTRVO U KOJE SAM UPLOVIO

Poštovani prijatelji, dozvolite mi, najpre, da se zahvalim organizatoru 35. Dodele Nagrade Meša Selimović, kompaniji Novosti, svim članovima žirija, piscima koji su jednako mogli biti na ovom mestu u Vukovoj zadužbini… Zahvaljujem se na velikoj časti koja mi je ukazana nagradom sa znakom našeg velikana.

Takođe, zahvaljujem izdavaču Narodnoj biblioteci Stefan Prvovenčani iz Kraljeva.

Dolazim iz carskog, Lazarevog grada, iz Bagdaline košnice, gde je jedan ,,ugaoni kamen“ duhovnosti i umetnosti ugrađen u temelje srpske kulture.

Iz Bagdaline produkcije (ove godine Bagdala slavi 65 godina postojanja), čitajući nobelovce Sen Džon Persa, Ungaretija, Bretona, Klodela, Seferis, Staneskua,  a posebno izdanja poezije nesvrstanih, pronašao sam svoje tačke interesovanja na književnoj mapi sveta.

Pisma su zmajevi od papira, a  pesnik  homo viator (kaže Jana Aleksić), koji u stihovima zapisuje svojevrstan  unutrašnji putopis, imaginativni svet, filozofeme, inspiriasan  poštanskim markama kao podsticajem.

Počev od markice Peny black, prve srpske markice, Gernike, Puškina, Van Goga, Itake… svaka pesma je likovna poetika,  doživljaj različitih krajeva sveta i svega što je u tom svetu, i u životu koji je „nedovršena kolekcija“.

Ono što čini svetsku kulturnu baštinu, kao i ono što čini ritam i osobenost određenog mesta–priroda, boje, mirisi, ukusi…

U zbirci  Berači polena (nagrada Đura Jakšić i Srboljub Mitić) pesnici su sakupljači stihova i sejači svetlosti skrajnuti sa margine umorne civilizacije koja je uspela da zatruje cvetni prah nema, ako sakupljača stihova nema.

Ako berača polena nema ,,ko će plodonosnim polenom oprašiti svet i sagraditi novo saće  civilizacije. Filatelist zato pita, Stižu li ti pisma prijatelju?

Radeći i stvarajući  u Legatu Milića od Mačve, gde je veliki slikar ostavio 120 originalnih slika bio sam nadahnut njegovom umetničkom energijom i likovnom  poetikom. Milić je govorio da će se na ,,lebdećim balvanovima“ kao ,,otšelnik“,  kroz 200 godina vratiti na zemlju da ostvari svoj zavet.

Siguran sam da je i Meša Selimović ,,otšelnički luk“ negde gore na nebu ostavio kao putnik kroz vreme. Pesnik je  sebe zaveštao svetu književnosti, kako je govorio ,,vavek“,  i obezbedio opstanak u večnosti.

 Ja sam čini mi se uplovio u Mešino „Ostrvo“ i Selimović kaže: „Njegovo je: mreža, čamac, ribe, govori, tuga i bijes, lutanje po ostrvu“

Umetničku sliku sveta Meša je  gledao okom i srcem, pišući svoje nepregledno, ispovedno ostrvo „Sudbina me je postavila na ovu stazu, za drugu ne znam, i koračaću po njoj dok u meni ima snage. Treba tako, to je moj zadatak i moja životna svrha.“

Siguran sam da je u tom ,,otšelničkom krugu“ ispred svoga vremena umetnost Meše Selimovića, koji nam se uvek vraća, da dovrši započete poslove. Pomenuću jedan svoj stih: Pesnik Kolekcionar je Onaj Koji drži krst i zvezdu.

Po Borhesu ,,Poezija je obavezna samo prema lepoti. Poezija je kao svetinja uvek jedan krug ispred sveta“

Još jednom se zahvaljujem  i čestitam svima na posvećenosti i sjajnoj ogranizaciji.

 

Ostale vesti

back-to-top