Međuopštinska organizacija slepih proslavila 69. rođendan

Postavljeno: 19.06.2024

Danas je u prostorijama Međuopštinske organizacije slepih Kruševac, koja broji čak 200 članova, obeležena 69. godišnjica postojanja, a na isti dan, posle dugogodišnje želje i potrebe slepih i slabovidih osoba, pomoćnica gradonačelnika za društvene delatnosti  Snežana Aleksić je ovom udruženju svečano predala na korišćenje novi govorni pikado

Govorni pikado dopremljen je iz Slovenije, a finansiran od strane Grada Kruševca preko Sportskog saveza osoba sa invaliditetom našeg grada, takođe su ovom prilikom uručene i zahvalnice zaslužnim organizacijama i fizičkim licama koja su pomagala rad i donirala potrebna sredstva.

– Izuzetno smo srećni i zadovoljni što je govorni pikado konačno kod nas jer iz dana u dan ohrabruje prisutne da se oprobaju i otkriju šta sve interesantno donosi ova igra. U Nacionalnom sportskom savezu slepih i slabovidih osoba postoji liga, odnosno takmičenje u pikadu što je dodatno motivisalo naše članove da vežbaju i zainteresuju se da oforme sportsko udruženje gde će se profesionalno baviti pikadom koji već sada upotpunjuje njihovu svakodnevicu, razvija timski, ali i takmičarski duh, druženje i razumevanje – istakla je Snežana Radović, predsedica Međuopštinske organizacije slepih Kruševac.

Nova zanimacija članova u mogućnosti je da jasno, na srpskom jeziku, izgovara koliko je poena svaki igrač osvojio prilikom bacanja strelice, u jednom kolu igrač ima pravo na tri bacanja, a ukupno se igra 10 rundi, dok je maksimum 8 osoba koje istovremeno igraju pikado. Uz pikado su pristigle i žute, plave, crvene i zelene strelice.

– Puno mi znači ova organizacija jer sam slepo lice i ovde imam puno prijatelja koji su slični meni i razumeju me. Član sam već tri godine, trudim se da dolazim svake nedelje po dva puta i ostajem po ceo dan jer mi baš prija. Takmičim se u pikadu i jedva sam čekao da ga dobijemo jer sada mogu ovde da vežbam i treniram, a ne da idem na neka bučnija mesta koja nisu toliko bezbedna – rekao je Milosav Stefanović, dvadesetdevetogodišnji član organizacije.

 

Veliki broj mladih iz našeg kraja pokazuje empatiju i uzima u obzir značaj ovakvih udruženja pa na razne načine pomažu svojim sugrađanima prilikom činjenja dobrih dela, odnosno obezbeđivanja kvalitetnog vremena i aktivnosti koje se sprovode tokom okupljanja članova.

– Povodom svake godišnjice postojanja dodeljujemo zahvalnice organizacijama i pojedincima koji su tokom godine puno učinili i dokazali da imaju veliko srce kroz svoj doprinos, lični ili finansijski, što poboljšava izgled naše organizacije nakon ulaganja u stolariju, krečenje i sitne stvari koje oplemenjuju naš prostor. Ove godine dodelili smo 11 zahvalnica, 9 za organizacije koje nisu samo iz naše zemlje već iz Amerike i drugih država, a tu su i dva pojednica Novica i Jordan koji nas neprestano podržavaju, a bez takvih pomoći ne bismo mogli da opstanemo – navela je Sanja Nikolić, sekretar organizacije.

J. S.

Ostale vesti

back-to-top