Međunarodni projekat u Muzičkoj školi: Mentalno zdravlje đaka u centru pažnje

Postavljeno: 24.02.2023

Kruševačka Muzička škola „Stevan Hristić“ u naredne dve godine sprovodi projekat „Razvijanje mentalne dobrobiti adolescenata u školskom okruženju“, koji se finansira sredstvima Evropske unije

Na početku projekta, usmerenog na mentalno zdravlje đaka, okupili su se predstavnici svih škola učesnica. Reč je o partnerskim školama iz Turske, Rumunije i Bugarske, a projekat koordinira ovdašnja Muzička škola.

U ovoj godini, imaćemo četiri kratkoročne obuke izabranih učesnika projekta iz svake zemlje. Govorićemo o različitim aspektima, jer smo prilikom apliciranja za projekat uradili istraživanje o mentalnom zdravlju adolescenata u sve četiri zemlje, odnosno u sve četiri škole – kazala je koordinatorka projekta, Svetlana Aleksić, inače psihološkinja u ovdašnjoj Muzičkoj školi.

Pomenuto istraživanje je, prema njenim rečima, bilo usmereno na to koji su najveći izvori stresa za učenike, kako se oni bore sa tim, a pokazalo se da su škola i školsko okruženje, ali i društvene mreže i virtuelni svet, značajni izvor stresa.

Pokazalo se, takođe, da imaju problem da se izbore sa svojim negativnim emocijama, da ne znaju kome da se obrate i da je muzika najčešće način kako prevladavaju sres i kako se protiv njega bore. Na obukama ćemo se baviti upravo ovim temama – objasnila je ona.

U drugoj godini sprovođenja projekta biće urađen priručnik, na jezicima učesnika i na engleskom, sa primerima dobre prakse. Predviđeno je, takođe, da se uradi pilot obuka za vršnjačku podršku, jer su učenici u istraživanju naveli da žele sa vršnjacima da pričaju na ovu temu, te pilot obuka za roditelje, što su, takođe, sugerisali učenici.

J.B.

Foto: FB Mental well-being of adolescents

Ostale vesti

back-to-top