Međunarodni dan nestale dece obeležen u Kruševcu: majke traže formiranje posebnog tužilaštva

Postavljeno: 25.05.2021

Formiranje posebnog tužilaštva za istraživanje slučajeva beba za koje porodice veruju da su otete iz porodilišta u Srbiji, zatraženo je danas na skupu ispred Skuštine grada, održanom povodom Međunarodnog dana nestale dece. U Udruženju za pravdu i istinu o nestalim bebama iznose da je samo pred Osnovnim i Višim javnim tužilaštvom u Kruševcu više od 120 krivičnih prijava ,kao i da se po njima postupa

Istinu već decenijama traži Ljiljana Milanović, Kruševljanka koja živi u Kanadi. Porodila se 3. marta 1975.godine, ali mnogo godina kasnije počela da sumnja u medicinske protokole. Došla je svojevremeno do podatka da je te godine u kruševačkom porodilištu rođeno 2.094 beba, ali da među čak 46 preminulih nijedna nije sahranjena na kruševačkom groblju.

– Nismo mogli da se okupimo prošle godine zbog pandemije, ali danas smo ponovo ovde, jer ovo je jedini dan kada možemo da pomenemo našu decu i da poručimo da je vreme da se otvore arhive i sazna njihova sudbina. Niko drugi našu decu ne pominje,ni država,ni NGO. A ima oko 240.000 roditelja koji traže svoju decu. Verujemo da institucije znaju istinu – kaže Ljljana Milanović.

Ćerka Dušanke Mijajlović je, zvanično, živela samo tri dana aprila 1977. godine, ali prema evidenciji u kruševačkoj bolnici koju je dobila svojevremeno, ona se nikada nije ni porodila. Jedini dokument koji je dobila je izveštaj o intervenciji – sprečavanju prevremenog porođaja.

Radiša Pavlović, predsednik Udruženja za istinu i pravdu o nestalim bebama i član Komisije Vlade za istraživanje ovih slučajeva navodi da roditelje usmeravaju da se obrate Višem javnom tužilaštvu zbog kvalifikacije samog dela, a da je, izvesno, postupanje tužilaštva efikasnije i kontrolisanije rešenje u odnosu na modus obraćanja sudovima sa odštetnim zahtevom.

– Za nas je posebno tužilaštvo rešenje kako bi se ujednačila praksa postupanja tužilaštva, izbegle neprijatnosti sa kojima se porodice suočavaju tokom postupanja, a ona se,i zmeđu ostalog odnose i na zahteve pojedinih tužioca da porodice same dostave neke dokaze, iako je to sve zadatak za tužilačku istragu – navodi Radiša Pavlović, predsednik Udruženja i član Komisije Vlade za istraživanje slučajeva nestalih beba.

– O posebnom tužilaštvu je bilo reči i na sednci Komisije i mislim da je taj predlog uzet u razmatranje.Naša Komisija je dosta toga uspela da uradi za sve godine, a zahvaljući našem Udruženju ne postoji više zastarelost u slučaju otetih beba – dodaje on.

Tekst i foto:I.R.

Ostale vesti

back-to-top