Matiji Bećkoviću uručena pesnička nagrada “Jefimijin vez” za 2019. godinu

Postavljeno: 06.06.2021

U Udruženju književnika Srbije akademiku Matiji Bećkoviću uručena je godišnja pesnička nagrada “Jefimijin vez” za 2019. godinu. Bećković je ovo priznanje dobio za svoju knjigu “Mojih 80 – Portreti”, koju su objavile “Novosti”. Nagrada se, inače, svečano uručuje na pesničkoj manifestaciji “Jefimijini dani”, koja se svake godine održava u Trsteniku, u porti Manastira Ljubostinja, ali, zbog pandemije, ova manifestacija prošle godine nije održana

Pesnička zbirka “Mojih 80 – Portreti” nastavak je prethodne „100 mojih portreta“, najprodavanije pesničke knjge u Srbiji, kojom je Matija Bećković ovekovečio prijatelje i kolege, koji su ostavili trag u njegovom životu. „Mojih 80“ je jedna vrsta najličnije ispovesti budući da je u naslovu 80 godina, koje je umetnik napunio 29. novembra 2019.

Obrazloženje odluke o dodeli nagrade Matiji Bećkoviću, u ime žirija, pročitao je Jovan Pejčić, a zatim je o njemu govorio Veroljub Vukašinović, direktor Narodne biblioteke “Jefimija” u Trsteniku. Matija Bećković je održao prigodnu besedu, a zatim su govorili Radomir Andrić, jedan od prvih učesnika ove pesničke manifestacije iz 1971. godine i Dragiša Batoćanin, urednik godišnjaka “Ljubostinjska prinošenja”.

Nagradu je u ime opštine Trstenik Bećkoviću uručio predsednik Odbora “Jefimijinih dana”, direktor Narodnog univerziteta u Trsteniku Danilo Vuković, a na svečanosti je i predstavljena manifestacija “Jefimijini dani”, koja ove godine slave redak jubilej – 50 godina od pokretanja i 30 godina od njenog obnavljanja.

Dragan Mlađenović Šekspir je obogatio program svojim muzičkim nastupom, a Vidak Maslovarić je vodio kompletnu manifestaciju.

Ž. M.

Ostale vesti

back-to-top