Maske i nedovoljna fizička distanca – najčešći prekršaji mera

Postavljeno: 09.11.2020

U Rasinskom okrugu su tokom prethodne nedelje, u okviru zajedničkog rada republičkih i inspekcijskih službi lokalnih samouprava, sprovedena 422 nadzora u kojima je kontrolisano poštovanje mera za sprečavanje širenja korona virusa, pokazuju podaci Rasinskog upravnog okruga

Prema tim podacima najčešće se ne poštuje obaveza nošenja maski, kako kod zaposlenih tako i kod korisnika određenih usluga, što je uočeno u 73 slučaja. Nepoštovanje fizičke distance je utvrđeno u 37 situacija, a dezobarijera nije bilo kod 31 subjekta kontrole. Primećeno je i nepoštovanje mere korišćenja dezinfekcionih sredstava, dok je najmanje nepravilnosti uočeno kod poštovanja ograničenog radnog vremena, tamo gde je to propisano. 

Od 422, odnosno ukupnog broja nadzora, najviše su obavile komunalne inspekcije – 338 , te sanitarna inspekcija 34. Turistička inspekcija imala je šest nadzora, kontrolisala je ugostiteljske objekte, tržišna je u 13 nadzora proveravala veće tržne centre i trgovinske lance, dok je veterinarska inspekcija imala pet nadzora, a proveravala je poštovanje mera na otvorenim i zatvorenim pijacama. Inspekcija rada obavila je sedam, a ostale inpekcijske službe izvršile su 19 nadzora – kaže za krusevacgrad.rs šef odseka opštih poslova u Rasinskom upravnom okrugu Dejan Jovac.

On podseća da se zajednički inspekcijski nadzori sprovode u korodinaciji i dogovoru načelništva upravnog okruga sa predstavnicima lokalnih samouprava. 

Inače, inspekcije su kontrolisale ugostiteljske objekte, tržne centre, trgovinske lance, prodavnice, pijace, autobuski prevoz, okupljanja. Uočeno je ukupno 49 nepravilnosti, a podnete su četiri prekršajne prijave.

Zajednički inspekcijski nadzor će u punoj meri, kako očekuju nadležni, zaživeti nakon usvajanja Izmena Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, što je nedavno predložila Vlada. Prema Vladinom predlogu predviđeni su uvođenje ličnih mera zaštite i pojačana odgovornost građana, za čije sprovođenje postaju nadležni, osim sanitarne i komunalna inspekcija i komunalna milicija, kako za fizička, tako i za pravna lica.

Inače, u prvoj nedelji zajedničkog inspekcijskog nadzora, odnosno od 28. oktobra do 1. novembra, u Rasinskom okrugu je izvršeno 240 nadzora sprovođenja pomenutih mera.  

J.B. 

Ostale vesti

back-to-top