Manje novogodišnjih lampica, veća ušteda?

Postavljeno: 12.12.2022

Zbog energetske krize i aktuelnih mera štednje električne energije novogodišnja rasveta će na ulicama Kruševca ove zime biti skromnija nego prethodne. Radnici Javnog komunalnog preduzeća uveliko postavljaju svetleće dekorativne 3D figure na različitim lokacijama širom grada. Ove godine, kako nam je rečeno u JKP Kruševac, novac nije trošen na kupovinu novih 3D ukrasa, a podatak kolika se ušteda očekuje od ovog preduzeća, kao ni od Gradske uprave, nismo dobili.

-U dogovoru sa osnivačem, prateći sve preporuke Vlade Republike Srbije koje se tiču uštede električne energije, odlučeno je da novogodišnja rasveta ove godine bude skromnija – navodi JKP Kruševac u odgovorima dostavljenim našoj redakciji.

Projekat svečanog ukrašavanja i osvetljenja grada za 2022/2023 godinu podrazumeva postavljanje svetlećih dekorativnih figura na javnim površinama.

-Na teritoriji grada postaviće se trideset 3D figura, koje su napravljene od LED rasvete tako da na taj način potrošnja električne energije za novogodišnju rasvetu svedena na minimum. Grad Kruševac je u predhodnom periodu uradio puno toga kako bi se sačuvala životna sredina i uštedela električna energija, tako da 100 odsto javne rasvete našeg grada čine štedljive LED sijalice – odgovaraju iz JKP-a.

Ove godine nije vršena nabavka nove novogodišnje rasvete, a pomenute 3D figure kupljene su prethodnih godina.

Podatak o tome koliko je potrošeno struje zbog dekoracije prošle godine, i koliku uštedu očekuju ove, od Komunalnog, ali ni od Gradske uprave, nismo dobili. Ostali smo i bez odgovora koliko su to preduzeće i Grad Kruševac tokom prethodnih pet godina izdvojili novca za kupovinu i popravku novogodišnje dekoracije.

Prema podacima koje je naš portal objavljivao prethodnih godina, a na osnovu izjava predstavnika JKP-a i Grada Kruševca, prošle godine je za nabavku novih ukrasa izdvojeno skoro 24 miliona dinara, koliko je bilo utrošeno i 2020. godine. Takođe, za nabavku novih i popravku postojećih ukrasa 2018. godine izdvojeno je 15 miliona dinara.

Inače, novogodišnja rasveta uveliko se postavlja u užem delu grada i obuhvata potez od kružnog toka fontane „Maslačak“ do kružnog toka kod Konaka, zelene površine kod makete aviona, te na Bagdali i u Pionirskom parku.

Ostale vesti

Komentari

  1. Bivša čarapanka kaže:

    Ma da,tu ćete da uštedite lopovi….od 1.01. Poskupljujete struju.Stvarno vredjate inteligenciju ovog naroda.

1 thought on “Manje novogodišnjih lampica, veća ušteda?

Comments are closed.

back-to-top