Ljiljana Pavlović Ćirić dobitnica nagrade „Srboljub Mitić”

Postavljeno: 26.10.2022

Dobitnica ovogodišnje nagrade Srboljub Mitić” je spisateljica Ljiljana Pavlović Ćirić iz Stalaća, čija je knjiga Blago carice Radovanice” proglašena za najbolju zbirku poezije u ovoj godini.

Ova zbirka poezije zamišljena je kao pandan knjizi „Blago cara Radovana”, ali se od nje razlikuje najpre žanrovski, potom stilski i motivski. Pisana je po principu poetske citatnosti, gde na jednj strani imamo citat određenog pesnika, a na drugoj pesmu posvećenu njemu – kaže književnica i profesorka srpskog jezika i književnosti Ljiljana Pavlović Ćirić.

Kako navodi, na ovaj način su obuhvaćene književne epohe od romantizma do novije srpske književnosti. Osim pesnicima, pesme su posvećene nekim književnim junacima, kao što su Ana Frank i Mali Princ.

– Pesme pišem od najranijeg osnovnoškolskog doba. Nagrađivana sam u oblasti poezije za pesme, cikluse i rukopise, ali ovo je prva značajna nagrada koju sam dobila za objavljenu knjigu. U eri borbe za rodnu ravnopravnost, pored cara Radovana, sada imamo i caricu Radovanicu – objašnjava ona.

Književnici je ovo četvrta knjiga, a pre nje objavila je: „Od surečja o sumračja”, „Setosejači” i dramu u stihu „Bajka o Prijezdi i Jelici”, za čije izvođenje su učenici dobili specijalnu nagradu na kruševačkom FEŠT-u.

Knjiga „Blago carice Radovanice” predstavlja neku vrstu poetskog čitalačkog dnevnika.

– Pesme nisu podeljene na cikluse, već okupljene podnaslovom u unutrašnjosti: o junacima i njihovim jatacima. Junake predstavljaju pesnici kojima sam posvećivala pesme, a jatac smo mi, čitaoci koji čuvamo junake od zaborava. To je naše blago. Smatram da je prednost ove knjige baš u tome što se ne bavi samo poetikom autora, već poetikama mnogih pesnika koje su pohranjene u poetici autora – dodala je ona.

Književna kritičarka i master filolog srpske i komparativne književnosti Milica Milenković uredila je pesme u zbirci i napisala predgovor, dok su profesor Dragoslav Đorđević, magistar književnosti, i profesorka Aleksandra Stojaković, filolog za srpsku književnost i jezik, obradili knjigu kroz pogovore.

Nagrada je književnici uručena 14. oktobra, na Dan opštine Malo Crniće, kada je i svečano otvoren 51. FEDRAS.

Inače, nagradu „Srboljub Mitić” od 1993. godine dodeljuje opština „Malo Crniće” u znak sećanja na pesnika Srboljuba Mitića za najbolju zbirku poezije u tekućoj godini. Pobednik dobija Povelju, Plaketu sa likom pesnika Srboljuba Mitića i novčanu nagradu.

J.A.

Ostale vesti

back-to-top