Letnja kampanja „Vozi odmoran“ na putevima Srbije

Postavljeno: 06.07.2024

U Srbiji je počela kampanja „Vozi odmoran“ usmerena na domaće i tranzitne putnike, sa ciljem smanjenja broja saobraćajnih nezgoda koje nastaju usled umora i trajaće do 10. septembra

Promotivno-edukativna aktivnost je započeta na naplatnoj stanici Stara Pazova. Tom prilikom, direktor Agencije za bezbednost saobraćaja Branko Stamatović je istakao da je glavna poruka kampanje da vozači na svaka dva sata prave pauzu u trajanju od najmanje 15 minuta, kao i da se pripreme za put.

– To na prvom mestu podrazumeva pripremu automobila, bar sedam dana pre putovanja treba proveriti tehničku ispravnost, kako bismo bili sigurni da je automobil ispravan i pouzdan. Leti je umor prepoznat kao glavni faktor uzroka saobraćajnih nezgoda. Pokušaj da se na destinacije stigne u ranim jutarnjim satima, kako bi se dobio taj jedan dan, a uz vožnju noću nakon radnog dana, dovodi nas u veliki rizik. Zato apelujemo na sve naše sugrađane da na putovanja idu preko dana, odnosno da voze danju, a ne u noćnim uslovima – rekao je Stamatović.

Zamenik načelnika Uprave saobraćajne policije Bojan Radovanović, naglasio je da letnja sezona donosi višemilionski priliv putnika, kao i da će se MUP, u okviru ove kampanje, fokusirati na Koridore 10 i 11.

– Uprava saobraćajne policije će u kontroli regulisanja saobraćaja reagovati i aktivno i proaktivno, ali i ostvariti neposrednu komunikaciju sa učesnicima u saobraćaju. Apelujemo na vozače da odmaraju, da ne upravljaju vozilom pod dejstvom alkohola i psihoaktivnih supstanci, da vežu pojas, a ukoliko voze decu da to rade na zakonit i pravilan način – naveo je Radovanović.

Direktor Sektora komercijalnih poslova Auto-moto saveza Srbije Nebojša Mandić, istakao je da je odmoran vozač – bezbedan vozač.

– Umor dovodi do smanjene reakcije u saobraćaju, što je preduslov za saobraćajnu nezgodu. Apelujemo na sve vozače da budu naspavani i odmorni, da prave češće pauze, da ne prave velike temperaturne razlike kada je u pitanju klima uređaj. Takođe, bitna informacija za sve učesnike u saobraćaju je da AMSS radi 24 časa, sedam dana u nedelji, preko kojeg se vozači mogu informisati o stanju na putevima – poručio je Mandić.

Foto: abs.gov.rs

N.L.

Ostale vesti

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

back-to-top