Lakše do izbora budućnosti: Pred đacima predstavnici šest zanimanja

Postavljeno: 27.04.2022

Predstavnici šest zanimanja, za koja su đaci pokazali najveće interesovanje, predstavili su se kruševačkim srednjoškolcima na Realnom susretu sa zanimanjima. Reč je o događaju koji je, u okviru projekta „Znanjem do posla“, organizovao kruševački „Edukativni centar“ sa ciljem da mladima, pokazujući im iz prve ruke kako izgledaju određeni poslovi, pomogne pri odabiru fakulteta ili budućeg zanimanja

Pred srednjoškolcima su se našle sugrađanke i sugrađani koji se bave poslovima policijskog inspektorka, advokata, digitalnog marketinga, arhitekte, grafičkog dizajnera i programera.
Učenice druge godine Gimnazije, Milica Janjić, koja je na prirodno – matematičkom smeru i Kristina Savić, koja je društveni smer, došle su jer nisu sigurne koji fakultet bi želele da upišu.

– Najviše me zanimaju digitalni marketing i grafički dizajn, ali su sva zanimanja koja nam se danas predstavljaju interesantna – kazala je Milica, koja je na sličnom susretu bila u osmom razredu, kada je trebalo da se odluči koju srednju školu će upisati.

Za njenu drugaricu Kristinu najinteresantniji je digitalni marketing, što je, kako smatra, posao budućnosti.

Naše sagovornice se slažu da su ovakvi događaji veoma korisni i da im mogu pomoći pri izboru zanimanja.

Za specijalistiknju za digitalni marketing, Marinu Petrović, koja je mladima govorila o tome koja su tehnička znanja i veštine potrebne da bi se bavili tim poslom, to zanimanje ima prednosti i mane:

– Jedna od najvećih prednosti je što je posao veoma fleksibilan, ništa me ne vezuje za mesto i vreme, sama biram koje ću kada zadatke da obavim. Mana je jer sam dostupna klijentima 24 časa, jer radim onlajn, ponekad očekuju veoma ažurne odgovore, ali to nije strašno u odnosu na prednosti.

U razgovoru sa srednjoškolcima kriminalistička inspektorka Marija Ivanović, je kazala da jedino na pitanje kako izgleda njen radni dan, nema odgovor.

– Svaki moj radni dan je drugačiji, kada krenem na posao ne znam koliko ću raditi, gde ću biti, u kancelariji ili na terenu, u Kruševcu ili u nekom drugom delu Srbije. Posao je vrlo je dinamičan, neizvestan, odgovoran – objasnila je ona.

Pred prepunom salom mladih, okupljenih u Kruševačkom pozorištu, svoja zanimanja su predstavili i advokat Miloš Miladinović, arhitektkinja Sofija Živić, programer Zoran Jordović i street art umetnik i grafički dizajner Petar Popović Piros.

Programski direktor „Edukativnog centra“ Ilija Jovanović poručio je mladima da se ta organizacija, uz podršku partnera i donatora, trudi da za mlade stvori podsticajno okruženje te da im pomogne da izaberu pravi karijerni put.

U okviru Realnog susreta sa zanimanjima predstavljena je i Nova industrija haba, koju pomenuta organizacija sprovodi sa programom Dostignuća mladih u Srbiji.

– Nova industrija hab je moderno koncipiran radni prostor, nastao kreativnom transformacijom starog poslovnog prostora u instituciju koja spaja preduzetničke, edukativne, kulturne i komericijalne te aktivnosti civilnog društva. Sprovodimo, takođe, aktivnosti za unapređenje digitalnog preduzetništva, među kojima su različite obuke i treninzi za srednjškolce, kako bi razumeli brojne aspekte digitalnog preduzetništva – rekao je Đorđe Živković, programski koordinator Nova industrija haba u okviru Edukativnog centra Kruševac. On je najavio da će pomenuti, novi prostor u toj organizaciji, biti otvoren krajem maja.

J.B.

Ostale vesti

back-to-top