Kruševljanin Milan Ješić državni prvak u matematici

Postavljeno: 20.09.2020

Na državnom takmičenju iz matematike koje je održano 29. avgusta, naš sugrađanin Milan Ješić, učenik sedmog razreda Osnovne škole „Dragomir Marković“ osvojio je prvo mesto sa maksimalnih 100 poena

– Nagrada mi puno znači jer znam da se moj trud isplatio – kaže Milan -Od trećeg razreda sam išao na takmičenja i ovo mi je najveći uspeh do sada. Spremao sam se tako što sam dosta vežbao. Imao sam tremu, ali kad sam završio znao sam da sam dobro uradio.

Milan je rekao da su svi bili ponosni na njega i da su drugari iz odeljenja ovakav uspeh od njega i očekivali.

– Za takmičenje se zvanično spremao dve nedelje, tada smo i saznali da će biti održano državno takmičenje- napominje Tatjana Petrović, predmetna nastavnica i razredna Milana Ješića – Milan je osvojio prvo mesto i na okružnom takmičenju, i taman kad smo krenuli da se spremamo za državno, zbog situacije sa koronom, takmičenje su odložili. Kada sam u avgustu dobila mejl, bilo mi je teško da saopštim deci da imaju tako malo vremena za vežbu.

Po rečima naše sagovornice, ovaj kratak period Milanu nije bio problem, jer on se sprema za matematiku od kad se upoznao sa tim predmetom.

– Izuzetan je đak, svestran je, tako visok rezultat mogu da ostvare samo posebni učenici. Takmičenje iz matematike je specifično, u datom trenutku se treba skoncentrisati, izboriti sa tremom i rešiti zadatke za tri sata, bez greške, kao što je Milan uradio. To je veliki uspeh, bila je velika konkurencija.

Ponosna Milanova Mama kaže da je njen sin od malena pokazivao interesovanje za matematiku, i da je još vaspitačica primetila da je zreliji od vršnjaka, pa je zbog toga krenuo ranije u školu.

– Kada je Milanova učiteljica, Snežana Mihajlović, primetila da kod njega postoji interesovanje i talenat, ona je gledala da izvuče maksimum iz njega, vodila je Milana na takmičenja dostupna mlađim razredima, kao što su Misliša i Kengur bez granica, na kojima je on osvajao dobre rezultate.

Državno takmičenje iz matematike, organizovalo je Društvo matematičara Srbije, a ono je održano u pet univerzitetskih gradova. Kruševački matematičari, radili su test u Nišu. Na takmičenju je učestovala i Vanja Ilić, učenica sedmog razreda Osnovne škole „Dragomir Marković“.

M.Stanković

Kruševcu neophodna Matematička gimnazija

Direktor Onovne škole „Dragomir Marković“, Saša Jevtić, kaže da njihova škola želi maksimalno da podrži mlade talente, pa je zato u planu projekat „vršnjačkog učenja“, dodatni časovi i kampovi sa pojačani rad. U ovom projektu pomoći će im profesori Matematičke gimanazije koji bi prenosili svoja iskustva mlađima.

– Deca kao što je Milan zaslužuju takav vid podrške i nas bi radovalo da im to omogućimo. Velikiu hendikep je što nemamo Matematičku gimnaziju u Kruševcu, veliki broj dece zbog toga odlazi u Beograd i neke druge centre–  rekao je on.

Ostale vesti

back-to-top