Kruševljani uspešni na Serbian Youth International i Serbian U17 International u batmintonu

Postavljeno: 20.06.2016

Od 16. do 19. juna 2016. u Novom Sadu održani Serbian Youth International i Serbian U17 International koji su okupili oko 250 takmičara i takmičarki iz čak 17 država sa evropskog i azijskog kontinenta i na kojima je srpski badminton podmladak osvojio šest zlatnih, tri srebrne i 11 bronzanih odličja

Najbolji igrač na Serbian Youth International Novi Sad 2016: Sergej Lukić

Nezaboravni sportski spektakl, bio bi najkraći rezime velikih međunarodnih badminton turnira koji su u Novom Sadu od 16. do 19. juna 2016. okupili preko 400 takmičara i zvaničnih predstavnika badminton saveza i klubova iz 17 zemalja sa evropskog i azijskog kontinenta. Ovogodišnji Serbian U17 & Youth International Novi Sad 2016koji su, na nivou najvećih svetskih badminton događaja, po četvrti put uzastopno organizovali Badminton savez Srbije, Badminton savez Vojvodine i Badminton klub NoviSad, pod pokroviteljstvom Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije, GradaNovog Sada, Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu, Turističke organizacije Srbije,Turističke organizacije i Muzeja grada Novog Sada, uz podrškuEvropske badminton konfederacije, oborio je rekord po broju učesnika i postavio nove organizacione standarde. Od prvog do poslednjeg minuta oba takmičenja, koja se nalaze u zvaničnom kalendaru kontinentalne federacije, sve je funkcionisalo besprekorno, a pohvale na račun domaćina koje su došle od svih učesnika najbolja su potvrda da je i ove godine urađen izvanredan posao.

Trijumf na polju organizacije “začinjen” je velikim uspehom na takmičarskom planu. Srpski badmintonci i badmintonke uzrasta do 9, 11, 13, 15 i 17 godina, u žestokoj konkurenciji nekih od najboljih mladih igrača današnjice, izlili su ukupno 20 odličja, od toga šest zlatnih, tri srebrna i 11 bronzanih i tako našoj zemlji podarili epitet najuspešnije nacije u srpskoj Atini. Našu reprezentaciju predvodili su supertalentovana Marija Sudimac koja je ukupnom uspehu državnog tima doprinela sa zlatom u ženskom singlu igračica do 15 godina, srebrom u ženskom dublu iste uzrasne kategorije u kojem je nastupila saSarom Lončar, istim odličjem u ženskom singlu na Serbian U17 International i bronzom na ovom turniru u konkurenciji mešovitih dublova gde joj je partner bio Sergej Lukić.

– Zadovoljna sam svojim učinkom u Novom Sadu, bez obzira na to što sam ostala bez zlata u ženskom dublu u konkurenciji igračica do 15 godina, a kojem sam se nadala pre početka turnira. Ove godine na ovom velikom međunarodnom turniru u Novom Sadu konkurencija je bila žestoka, mnogo jača nego ranije, i svako odličje je zlata vredno. Posebno sam srećna zbog srebra u ženskom singlu na Serbian U17 International. U finalu sam izgubila od sjajne Mađarice Reke Mađaraš, osvajačice bronze na ovogodišnjem Evropskom prvenstvu za igrače do 17 godina. Tokom čitavog meča bila sam ravnopravan protivnik i pokazala sam da mogu da se nosim sa jednom od najboljih evropskih igračica u ovom godištu, iako sam mlađa od nje gotovo tri godine. Sve u svemu turnir u Novom Sadu ostaće mi u najlepšem sećanju, tim pre što je atmosfera tokom sva četiri dana bila fenomenalna a Srbija je osvojila mnogo medalja – kazala je aktuelna državna prvakinja Marija Sudimac.

Njoj uz rame bio je Sergej Lukić. Sa zlatima u muškom singlu i muškom dublu u paru sa Matijom Cuparom u konkurenciji igrača do 15 godina i pomenutom bronzom u mešovitom dublu sa Marijom Sudimac na Serbian U17 International bio je najuspešniji domaći badmintonac u Novom Sadu. Zvanična potvrda za sjajno izdanje stigla je i u vidu priznanja za najboljeg igračaSerbian Youth International Novi Sad 2016.

Izuzetna je čast što sam proglašen za najboljeg igrača Serbian Youth International Novi Sad 2016. Konkurencija je bila veoma jaka. Na ovom turniru ispunio sam svoja očekivanja sa dva zlata. Utisak bi bio potpun da sam pored bronze u miksu na Serbian U17 International osvojio i medalju u muškom singlu. Bio sam blizu, ali sam u četvrtfinalu izgubio posle tri neizvesna seta od Slovaka Andreja Antonskog – istakao je Sergej Lukić.

badminton2

Pored pomenutih odličja srpska reprezentacija okitila se sa još 14 medalja. U revijalnom programu uzrasne kategorije do 9 godina Ana Dimitrijević i ČarnaMihajlović su osvojile bronzu u dublu. U istoj uzrasnoj kategoriji Ana Dimitrijević se okitila bronzom u ženskom singlu. U dve godine starijem uzrastu Vanja Bokan i Marija Samardžija su osvojili bronze u muškom, odnosno ženskom singlu. Mihajlo Vig je u tandemu sa Vladom Dehelean (Rumunija) trijumfovao u muškom dublu u kojem je bronzu prigrabio Luka Đorđević u paru sa Sebastijanom Pinkovičem (Poljska). U ženskom dublu Marija Samardžija i Petra Hart (Mađarska) su se, takođe, okitile bronzom. U konkurenciji igrača do 13 godina osvojene su četiri medalje. U finalu muškog singla Aleksandar Jovičić je stigao do najsjajnijeg odličja pobedom nadViktorom Petrovićem, kojem je tako pripalo srebro. Jovičić je osvojio i zlato u muškom dublu gde je nastupio sa Igorom Jovanovićem. U istoj kategoriji Petrović je osvojio bronzu sa Teodorosom Papadopulosom (Grčka). U dve godine starijem uzrastu Matija Cupara je osvojio bronzu u muškom singlu,Aleksandar Šafarik i Vratislav Erhart (Češka) bronzu u muškom dublu, aAna Slamarski i Jovana Vučetić bronzu u ženskom dublu.

A sve je počelo u četvrtak, 16. juna. Budući vrhunski igrači i igračice “okupirali” su Sportski centar “Slana bara” u kojem se posle 10 časova “čuo” startni pucanj na turniru Serbian Youth International Novi Sad 2016. Uvodne borbe takmičara do 9, 11, 13. i 15 godina prvog dana turnira bile su odlična uvertira za nastavak takmičenja u petak, kada su počeli i okršaji učesnika Serbian U17 International, turnira koji ima status zvaničnog Evropskog kupa. Istog dana održana je i ceremonija Svečanog otvaranja. Parketom je prodefilovalo oko 250 takmičara i takmičarki koji su pozdravljeni gromoglasnim aplauzom. Bila je to slika za pamćenje i najbolje svedočanstvo razvoja ovog turnira koji je za samo četiri godine izrastao u jedan od najvećih u Evropi kada je reč o badminton podmlatku. Na ceremoniji Svečanog otvaranja “vrpcu je presekao” dr Mirko Kantar, načelnik Odeljenja za praćenje i podršku realizaciji programima za razvoj sporta u Ministarstvu omladine i sporta Republika Srbije, koji je u zvaničnom obraćanju pozdravio sve učesnike ovog prestižnog i veoma masovnog takmičenja, ujedno i uputio čestitke organizatorima uz napomenu da Ministarstvo omladine i sporta Republike Srbije prepoznaje i pruža punu podršku radu Badminton saveza Srbije koji beleži odlične rezultate na takmičarskom i organizacionom polju.

U subotu borbe su se rasplamsale. Viđeno je mnogo zanimljivih, neizvesnih i povrh svega kvalitetnih mečeva, a svi prisutni u “Slanoj Bari” su na licu mesta mogli da se još jednom uvere u atraktivnost i sjaj ovog olimpijskog sporta. Samo najbolji od najboljih “preživeli” su subotnje eliminacione borbe i stigli do finalnih okršaja koji su bili na “meniju” u nedelju, poslednjeg dana turnira. Najbolje je tako ostavljeno za kraj. Sjajne polufinalne i finalne borbe ispisale su spisak osvajača medalja čime je stavljena tačka na ovogodišnji Serbian U17 & Youth International Novi Sad 2016. Na ceremoniji Svečanog zatvaranja izražena je zahvalnost svima koji su učestvovali i svima onima koji su pomogli da se organizuje istinski sportski spektakl u Novom Sadu, a zakazano je novo viđenje za narednu godinu kada će, po rečima organizatora, biti napadnut ovogodišnji rekord po broju učesnika. Istovremeno uručena su i pojedinačna priznanja. Za najboljeg igrača Serbian Youth International Novi Sad 2016 proglašen je Sergej Lukić (Srbija), priznanje za najboljeg učesnika Serbian U17 International dobila je Reka Mađaraš (Mađarska), dok je najmlađi učesnik turnira u Novom Sadu bila sedmogodišnja Livija Klačanska(Slovačka).

Inače, organizaciju ovih izuzetno značajnih internacionalnih takmičenja, na kojem su pored domaćina svoje predstavnike imali i Poljska, Rusija, Makedonija, Češka, Slovenija, Kipar, Slovačka, Rumunija, Mađarska, Grčka, Pakistan, Hrvatska, Bugarska, Gruzija, Moldavija i Austrija, podržali suOlimpijski komitet Srbije, Sportski savez Srbije, Univerzitetski sportski savez Srbije, Zavod za sport i medicinu sporta Republike Srbije,Antidoping agencija Republike Srbije, kompanije “Tin šped“,“Zlatiborac“, “Yonex“, “Arriva”, “Naša Koka Plus“ i ‘’Jazak voda’’.

Ostale vesti

back-to-top