Kruševljani koji su gasili požare u Grčkoj: Danju ne vidiš sunce od dima, noću izgleda da nebo gori (VIDEO)

Postavljeno: 06.09.2021

Početkom avgusta ceo svet je obišla slika požara koji su zahvatili Grčku. Velika površina i nepristupačan teren zahtevali su međunarodnu pomoć, odnosno dolazak vatrogasaca iz drugih zemalja. U konvoju koji je krenuo iz Srbije bila su dvojica sugrađana

Kruševljani Slobodan Krstović i Slaviša Gajić, vatrogasci Vatrogasne stanice Kruševac, su u pomoć kolegama iz Grčke otišli nakon brojnih terena, odnosno gašenja požara u Srbiji. Redakcija lista GRAD i portala KruševacGrad iskoristila je njihov prvi slobodan trenutak da zabeleži priču o borbi sa vatrenom stihijom u Grčkoj.

– Ovde u Srbiji imamo slične požare, naročito u planinskim predelima, poput Tare, Kopaonika i Stare planine. Često priskačemo u pomoć kolegama iz drugih gradova. Velika razlika je, međutim, u rastinju. Kod njih u Grčkoj sve rastinje gori, naročito kada uzmemo u obzir masline i maslinovo ulje, te morske vetrove koji znatno otežavaju situaciju – priča Slaviša Gajić.

Po dolasku u Grčku, svaka ekipa je dobila određeni deo terena zahvaćenog vatrom, koji je trebalo da “stavi pod kontrolu“. Naši sagovornici objašnjavaju da se kod tako velikih požara teren uvek deli na sektore te da se pored gašenja vodilo računa o zaštiti lokalnog stanovništva.

– Pre nego što smo mi došli narod je bio evakuisan. Požar je buktao iznad sela, mi smo bukvalno branili selo. Dvadeset i četiri časa bili smo na terenu. Jedna ekipa noću odlazi da odmori par sati, a preko dana smo svi na terenu. Spavanja je bilo vrlo malo i to spavanje nije spavanje u bukvalnom smisu reči, već si uvek jednim okom u pripravnosti –  objašnjava vatrogasac Slobodan Krstović.

Razmere vatrene stihije opisuje i činjenica da je prašina koja je nastala požarom i njegovim gašenjem padala na terease kuća i zgrada udaljenih po nekoliko kilometara od vatre.

– Prva dva dana bilo je zaista strašno. Problem je bio što vetar nosi varnice i prebacuje ih na drugu stranu. Velika površina je izgorela, danju ne vidiš sunce od dima, a noću je  izgledalo  kao da nebo gori. Evija je poznata po maslinjacima i košnicama, dosta toga je izgorelo – dodaje Gajić.

Vatrogasci iz Srbije nisu se povukli dok nisu u potpunosti ugasili deo za koji su bili zaduženi. Zahvalnost Grka nije izostala, naročito meštana te oblasti.

– To su divni ljudi. U toku noći, u dva ujutru, dođu i donose hranu i hladnu vodu iz frižidera. Grlili su nas i ljubili, a na kućama mogu da se vide srpske zastave. Iz jedne lokalne, seoske crkve, doneli su ikonu i poklonili nam kao izraz zahvalnosti. Ta crkva im je zaštitnik sela, pa su nam oni doneli ikonu kao simbol jer smo mi njih štitili tih dana – kaže Gajić.

Neposredno pred polazak u Grčku, ovi hrabri ljudi gasili su požare na Zlatiboru, Tari, te su svega jedan dan odmora imali do odlaska u drugu zemlju. Tim iz Srbije  bio je formiran tako da lokalne vatrogasne stanice ne ostanu bez ljudi. Zato je iz svakog grada išlo po nekoliko vatrogasaca, kako bi, u slučaju eventualne nepogode u zemlji, imao ko da gasi požar. Sistem koji se u Srbiji primenjuje prilikom gašenja šumskih požara je, prema oceni naših sagovornika, bolji od onog u Grčkoj, jer se kod nas koriste buldožeri i druge mašine.

Zbog jezivih scena, koje su tih dana preko medija obilazile svet, porodicama dvojice kruševačkih vatrogasaca nije bilo lako kada je trebalo da ih isprate na taj put.

– Nakon prikaza svega u medijima pitanje je kako bi bilo kome bilo lako. Istovremeno, vatrogasci iz Grčke bili su srećni kada su videli da dolazimo – dodaje Krstović.

Vatrogasci iz Srbije su put Grčke pošli potpuno opremljeni, u konvoju su bila terenska vozila, kamioni, džipovi, sva potrebna oprema. Na kraju je, zahvaljujući pre svega njihovoj spremnosti i uigranosti, požar stavljen pod kontrolu.

U Vatrogasnoj stanici Kruševac ponosni su na svoje kolege koje su učestvovale u ovoj akciji, ali napominju da je veoma važna i oprema koju imaju. Ističu da se kod njih, osim brige o obezbeđovanju novog voznog parka, intenzivno radi na zapošljavanju pre svega mladih koji će ovaj posao revnosno obavljati i dostojno predstavljati Srbiju i Kruševac u nekim budućim intervencijama.

Stefan Mutavdžić

Ostale vesti

back-to-top